Δε θα απαιτείται πλέον περιβαλλοντική αδειοδότηση για αρκετά έργα όπως ξενοδοχεία εντός σχεδίου πόλης, κλινικές, αθλητικές εγκαταστάσεις, νεκροταφεία κλπ. Αυτά προβλέπονται, μεταξύ άλλων, σε Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου και ενεργοποιεί το νόμο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση με πρόσχημα την απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, αλλά στην ουσία για να διευκολύνει το κεφάλαιο να πραγματοποιεί διάφορες κερδοφόρες επενδύσεις όπου θέλει και με διαδικασίες εξπρές.
Από τη διαδικασία Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, απαλλάσσονται επίσης δραστηριότητες που αξιολογούνται από το ΥΠΕΚΑ ως έργα με τοπικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Σ' αυτά περιλαμβάνονται το σύνολο των ξενοδοχείων εντός σχεδίου πόλης, μικρής κλίμακας εργοστάσια, αρδευτικά, οδοί, φράγματα, εγκαταστάσεις αποθήκευσης και μεταφόρτωσης στερεών μη επικινδύνων αποβλήτων, αλλά και μεσαίου μεγέθους πολεοδομικές εγκαταστάσεις ειδικών χρήσεων όπως γήπεδα, συνεδριακά κέντρα, εκθεσιακά κέντρα, νοσοκομεία, γκαράζ, αποθήκες, κτίρια γραφείων, αίθουσες κινηματογράφων κ.ά.
Ακόμη, δεν χρειάζονται περιβαλλοντική αδειοδότηση μικρού μεγέθους πτηνοτροφικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις αφαλάτωσης, αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκοί σταθμοί και υδροηλεκτρικά.
Η ενεργοποίηση του νόμου έχει ως συνέπεια και την κατάργηση της υποχρεωτικής προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τη δημοσιότητα και την έκφραση γνώμης των τοπικών φορέων και κατοίκων.