Τρίτη 24 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ
Σύμπραξη για τη μεταφορά ηλεκτρικής Ενέργειας

Ενα πρωτόγνωρο σε μέγεθος έργο δίνει νέα διάσταση στους ανταγωνισμούς για τον πλούτο της περιοχής και τα παράγωγά του

Το έργο που σχεδιάζουν Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ, δίνει νέα διάσταση στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμού για τους δρόμους της Ενέργειας
Το έργο που σχεδιάζουν Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ, δίνει νέα διάσταση στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμού για τους δρόμους της Ενέργειας
Ενα βήμα παραπέρα πάει τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις για την ενέργεια, που οξύνονται στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, η χτεσινή ανακοίνωση για την προώθηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας, σε ένα πρωτόγνωρο έργο από άποψης μεγέθους. Οι ανακοινώσεις έγιναν στη Λευκωσία, από τον πρόεδρο της θυγατρικής εταιρείας της ΔΕΗ ΑΕ, «ΔΕΗ - Quantum Energy», Ν. Κτωρίδη. Μίλησε για επένδυση 1,5 δισ. ευρώ, έναρξη εργασιών το 2013, λειτουργία από το 2016, απόσβεση κόστους σε 4 χρόνια, δυνατότητα μεταφοράς 2.000 MW και έσοδα 17,5 δισ. ευρώ στη διάρκεια ζωής του καλωδίου σύνδεσης.

Στη συγκεκριμένη εταιρεία, αντιπρόεδρος είναι ο Α. Ζερβός. Η ΔΕΗ συμμετέχει με 51%, η ιδιωτική ενεργειακή εταιρεία της Κύπρου «Quantum Energy» με 39% και η ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ με 10%. Συστήθηκε το 2011 για λήψη έργων στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, αλλά λόγω των εξελίξεων επέκτεινε τις δραστηριότητές της. Αναλύοντας τη σκοπιμότητα του έργου, ο Ν. Κτωρίδης είπε ότι η Ελλάδα είναι ελλειμματική σε ενέργεια κατά 1.000 MW το χρόνο και αναγκάζεται να εισάγει επιπρόσθετη ηλεκτρική ενέργεια. Μετά την κατασκευή του καλωδίου, θα μπορεί να εισάγει ρεύμα από το Ισραήλ, το οποίο επιδιώκει την εξαγωγή ενέργειας που θα παράγει από το φυσικό αέριο.

Ο ίδιος είπε ότι και η Κύπρος θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει το καλώδιο για εξαγωγή ενέργειας προς την Ευρώπη, όταν θα έχει τη δυνατότητα αυτή, με δεδομένη την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της. Πιθανός αγοραστής της ενέργειας, συμπλήρωσε, που θα μεταφέρεται από το καλώδιο είναι όλη η Ευρώπη, καθώς η ενεργειακή ζήτηση είναι αυξημένη. Ως παράδειγμα έφερε την απόφαση της Γερμανίας να σταματήσει την παραγωγή ενέργειας από τους πυρηνικούς της αντιδραστήρες ως το 2020, μετά το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια 20.000 MW.

Αν και στην Ελλάδα η ΔΕΗ δεν έκανε χτες καμία αναφορά σε αυτή τη σοβαρή εξέλιξη, επιβεβαιώθηκε η ανάληψη μελέτης για την κατασκευή του έργου. Στη Λευκωσία, οι ανακοινώσεις ήταν, ωστόσο, πολύ πιο συγκεκριμένες. Αναφέρθηκε μάλιστα ότι στο έργο θα συμμετάσχουν και «θεσμικοί φορείς» του Ισραήλ, χωρίς να κατονομαστούν. Το καλώδιο θα ξεκινά από το Ισραήλ, θα πηγαίνει στην Κύπρο (155 ναυτικά μίλια), θα φτάνει στην Κρήτη (320 μίλια) και στη συνέχεια θα συνδέει την Κρήτη με την Πελοπόννησο (65 ναυτικά μίλια). Η διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου έχει ήδη δρομολογηθεί ως σκοπός, μετά από πρόταση του ομίλου Κοπελούζου.

Οι συνέπειες της «απελευθέρωσης»

Στο μεταξύ, σε επιχειρηματική «φούσκα» φαίνεται να αναδεικνύεται η διαβόητη «λιανική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος», όπου ο κάθε καταναλωτής μπορεί να επιλέγει την εταιρεία προμήθειας που επιθυμεί. Πολύ κοντά στην αφαίρεση της άδειας λειτουργίας και στην καταγγελία της σύμβασής τους με τον ΔΕΣΜΗΕ για την αγορά ρεύματος, βρίσκονται οι εταιρίες «ENERGA POWER» και «HELLAS POWER», που πρόσφατα αποκτήθηκαν από το επενδυτικό σχήμα -κατά πάσα πιθανότητα ρωσο - ισραηλινών συμφερόντων- «Worldwide Energy Limited».

Γύρω από οφειλές αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ προς τον ΔΕΣΜΗΕ και τη ΔΕΗ (67 εκατ. ευρώ), κάποιες από τις οποίες αμφισβητούνται από τις δύο εταιρίες, στήθηκε ένα παρασκηνιακό παιχνίδι που μπορεί να οδηγήσει μέσα στις επόμενες μέρες στο κλείσιμό τους, σε μεταφορά των 200.000 πελατών τους στη ΔΕΗ και σε μεγάλα «φέσια». Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΕΣΜΗΕ, οι εταιρείες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και υπήρξε συμφωνία για απόδοση 27 εκατ. ευρώ την περασμένη Παρασκευή. Στο μεταξύ, επενέβη η Αρχή καταπολέμησης εσόδων από ξέπλυμα χρήματος και μπλόκαρε τους λογαριασμούς τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ