Τρίτη 24 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
Δεκαήμερο δράσης για τη μεταφορά των μαθητών

Πλατιά σύσκεψη φορέων των γονιών έγινε το περασμένο Σάββατο

Το πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη ν' αποτελέσει δεκαήμερο πανελλαδικής δράσης για τις μεταφορές των μαθητών, αποφασίστηκε στη σύσκεψη που έγινε το Σάββατο, στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών, με πρωτοβουλία της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας, της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας και Συλλόγων Γονέων. Συμμετείχαν εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Γονέων Πειραιά και Αν. Αττικής, της Πανελλήνιας Ενωσης Συλλόγων Μουσικών Σχολείων, του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων κ.ά.

Οι φορείς αποφάσισαν το δεκαήμερο αυτό να προχωρήσουν με συνελεύσεις, συσκέψεις, συγκεντρώσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας σ' όλους τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας. Χρειάζεται, σημειώνουν, «το ζήτημα της δωρεάν και ασφαλούς μεταφοράς όλων των μαθητών να γίνει υπόθεση όλων των ομοσπονδιών, των ενώσεων, όλων των συλλόγων, να οργανώσουν άμεσα την πάλη τους, να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση του μαύρου μετώπου και τις τοπικές διοικήσεις ενάντια στην αποκέντρωση και την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Παιδείας».

Παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για εξασφάλιση της μεταφοράς των μαθητών από και προς τα σχολεία τα προβλήματα παραμένουν. Στην εισήγηση της σύσκεψης αναφέρεται πως «σήμερα πάνω από 1.000 παιδιά με ειδικές ανάγκες στην Αττική, τα οποία είναι εγγεγραμμένα, δεν έχουν τρόπο να πάνε στα σχολεία και μένουν σπίτι», ενώ «σε όλη την Ελλάδα υπάρχει έντονο και οξυμένο πρόβλημα αφού μια σειρά μεταφορείς αρνούνται να εκτελέσουν δρομολόγια γιατί τους χρωστάνε εδώ και αρκετό καιρό, αρκετοί δήμοι μεταφέρουν την ευθύνη στους γονείς γιατί δεν υπάρχουν χρήματα».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα που ανέφεραν οι γονείς είναι αυτό του Δήμου Αλεξανδρούπολης όπου με έγγραφό του ενημερώνει πως: Εξαιτίας οικονομικών δυσχερειών και επειδή το σχολικό έτος έχει προχωρήσει κατά περίπου 3 μήνες, κάτι που αποδεικνύει ότι οι μαθητές δύνανται να μεταφερθούν με ιδιόκτητα μέσα των γονιών τους, σας ενημερώνουμε ότι για το σχολικό έτος 2011-2012 δεν δύναται να ληφθεί απόφαση χορήγησης μηνιαίου επιδόματος μεταφοράς μαθητών! Επίσης, αναφέρθηκε ότι όλα τα παιδιά του Αιγίου (Αχαΐα) στερούνται μεταφοράς στα σχολεία τους, γιατί δεν υπήρχε δυνατότητα συνοδού και έχουν αναλάβει την ευθύνη της μεταφοράς οι γονείς τους.

Οι φορείς σημειώνουν ότι η πρόσβαση στην εκπαίδευση είναι λαϊκό δικαίωμα και «πρέπει να παρέχεται δωρεάν σε όλα τα παιδιά από το κράτος με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας». Διεκδικούν δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών προς και από τα σχολεία με ευθύνη του κράτους, δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Πρόταση για τη μεταφορά

Οι φορείς τονίζουν ότι «η μόνη απάντηση στο άθλιο, ανεπαρκές και επικίνδυνο σημερινό σύστημα είναι η δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα για Αποκλειστικά Δημόσιο, Δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους με κατάλληλα διαμορφωμένα και ασφαλή μέσα μετακίνησης, εξειδικευμένους μόνιμους οδηγούς και συνοδούς και απ' ευθείας κρατική χρηματοδότηση.

Ο φορέας αυτός θα έχει και την ευθύνη για τις εκπαιδευτικές εκδρομές (που αποτελεί μόνιμο βραχνά για τις λαϊκές οικογένειές και τα παιδιά τους λόγω οικονομικής αδυναμίας αλλά και λόγω της ελλιπούς ασφάλειας) σε μουσεία, θέατρα, χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς, αρχαιολογικά μνημεία και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, για τους περιπάτους και τις πολυήμερες εκδρομές (που ενώ αποτελούν μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας πάνω από 50 εκατ. ευρώ το χρόνο πληρώνουν οι γονείς από την τσέπη τους και αυτό όχι για όλα τα παιδιά).

Δεν είναι τυχαίο με πόση "ετοιμότητα και ευαισθησία" η ηγεσία του υπουργείου υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, για να μην πέσει ο τζίρος τους, την ίδια εποχή που είναι στον αέρα η μεταφορά των παιδιών στο σχολείο. Αυτός ο φορέας θα μπορεί να έχει την ευθύνη κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών της μεταφοράς όλων των παιδιών στα δημόσια κέντρα αναψυχής και στις κατασκηνώσεις σ' όλη την Ελλάδα, τη διεξαγωγή ημερήσιων εκδρομών στις κοντινές παραλίες κ.λπ. (σε αντίθεση με τα city camps, τις καλοκαιρινές δραστηριότητες και τα πανηγυράκια δημιουργικής φύλαξης που έχουν στήσει δήμοι, ΜΚΟ και ιδιωτικές εταιρείες σ' όλη τη χώρα και χρυσοπληρώνουν οι γονείς). Γνωρίζουμε πως για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται πρώτα απ' όλα κεντρικός σχεδιασμός ο οποίος θα έχει στο επίκεντρό του τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών και των γονιών και όχι την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ