Σάββατο 7 Γενάρη 2012 - Κυριακή 8 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ
Παράνομες οι Περιβαλλοντικές Αδειοδοτήσεις τους

Να ανακληθούν ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση στη Βουλή

Να ανακληθούν οι παράνομες Περιβαλλοντικές Αδειοδοτήσεις των 2 Μονάδων Επεξεργασίας Σύμμεικτων Απορριμμάτων στο Θριάσιο Πεδίο και να εκπονηθεί νέος εθνικός (κεντρικός) σχεδιασμός και περιφερειακά σχέδια διαχείρισης αποβλήτων, που θα υπηρετούν τη συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου.

Αυτό ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Γιάννης Πρωτούλης, Θανάσης Παφίλης, Νίκος Παπακωνσταντίνου, Γιώργος Μαυρίκος, Σπύρος Χαλβατζής, Κώστας Καζάκος, Βέρα Νικολαΐδου και Διαμάντω Μανωλάκου και απευθύνεται στον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Ολόκληρο το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Από την με αρ. πρωτ. 5093 Β/26-5-11 απάντηση της Υπουργού ΠΕΚΑ στην με αρ. πρωτ. 15554/2-5-11 Ερώτηση βουλευτών του κόμματός μας, προκύπτουν σοβαρές παραλείψεις και παραβάσεις νόμου σχετικά με τις δύο Αποφάσεις Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων του ΥΠΕΚΑ και των συναρμόδιων Υπουργείων, για τις ισάριθμες "φαραωνικές" μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στην ΟΕΔΑ Φυλής-Ανω Λιοσίων:

Επιβεβαιώνεται, π.χ., ότι η μονάδα βιολογικής ξήρανσης, 700.000 τόνων το χρόνο, χωροθετείται σε περιοχή Α απολύτου προστασίας του όρους Αιγάλεω (βλ. άρθρο 21 του Ν.2742/99), καθώς ομολογείται ότι "Πράγματι δεν κινήθηκε η απαραίτητη διαδικασία, ώστε η θέση "Σκαλιστήρι Φυλής" να υπαχθεί στη Ζώνη Ε...", παραμένουσα συνεπώς στη Ζώνη Α (υπ'αρ. 198733/12.5.11 έγγραφο ΥΠΕΚΑ/ Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος, παρ.1). Ομολογείται, επίσης, "διά της σιωπής", ότι οι δύο πλέον αρμόδιες Δ/νσεις των οικείων Υπουργείων (ΥΠΕΚΑ, Υπ. Εσ.) εξέφρασαν τις σοβαρές αντιρρήσεις και επιφυλάξεις τους για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και των δύο πιο πάνω μονάδων. Παραμένουν, ακόμη, άγνωστοι οι αποδέκτες των τεραστίων ποσοτήτων SRF και RDF που θα παράγουν οι υπόψη μονάδες. Τέλος, με την με αρ. πρωτ. 1019/14.4.2011 Εγκύκλιο του Γεν. Γρ. του ΥΠΕΚΑ, επιβεβαιώνεται ότι η αρμοδιότητα έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων για έργα μητροπολιτικής και διαδημοτικής εμβέλειας (όπως οι υπόψη μονάδες) ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής (άρθρο 210, εδ. ΙΑ2Ν.3852/10) από 1-1-2011 και όχι στο ΥΠΕΚΑ και τα συναρμόδια Υπουργεία.

Συνεπώς, όπως προκύπτει από τα παραπάνω και από όσα θα εκθέσουμε κατά τη συζήτηση του θέματος, παράνομα εκδόθηκαν, την 5-1-11, οι επίδικες αδειοδοτήσεις, προφανώς υπό την σπουδή να προωθηθούν επενδύσεις μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων με όρους υψηλής κερδοφορίας, και σε βάρος του περιβάλλοντος, της υγείας και του εισοδήματος της λαϊκής οικογένειας. Εμφανής, επίσης, έχει καταστεί η ακαταλληλότητα των θέσεων σε Γραμματικό και Κερατέα για την κατασκευή των οικείων ΟΕΔΑ.

Υστερα από τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε:

- Να ανακληθούν/ακυρωθούν οι σχετικές ΚΥΑ υπ' αρ. 195119/5.1.11 και 195120/5.1.11, να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής - Ανω Λιοσίων, και να μη γίνει καμιά νέα μονάδα επεξεργασίας/διάθεσης αποβλήτων στο υπερβεβαρημένο Θριάσιο.

- Να εκπονηθεί νέος εθνικός (κεντρικός) σχεδιασμός και περιφερειακά σχέδια διαχείρισης αποβλήτων, που θα υπηρετούν τη συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ