Σάββατο 31 Δεκέμβρη 2011 - Κυριακή 1 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Ενισχύουν τους δεσμούς τους

Καταργούν το δολάριο στις μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές

Οι πρόεδροι της Κίνας Ζιντάο και Ιαπωνίας Νόντα, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του τελευταίου στο Πεκίνο
Οι πρόεδροι της Κίνας Ζιντάο και Ιαπωνίας Νόντα, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του τελευταίου στο Πεκίνο
Την ανησυχία των ΗΠΑ και της ΕΕ προκαλεί η πρόσφατη, συμφωνία Κίνας και Ιαπωνίας, που προβλέπει την κατάργηση της χρήσης του δολαρίου στις μεταξύ τους συναλλαγές, οι οποίες στο εξής θα γίνονται απευθείας στα εθνικά τους νομίσματα. Η συναλλαγματική συμφωνία ανακοινώθηκε με την ευκαιρία της επίσκεψης του Ιάπωνα πρωθυπουργού Γιοσιχίκο Νόντα στο Πεκίνο, όπου είχε σειρά συναντήσεων με την κινεζική ηγεσία, τον Πρόεδρο Χου Ζιντάο και τον ομόλογο του Γουέν Τζιαμπάο.

Η συμφωνία που αναβαθμίζει το γουάν, στο οικονομικό σύστημα, ενώ αναμένεται να αποτελέσει πλήγμα για το δολάριο σε μία περίοδο που οξύνεται η βαθιά παγκόσμια καπιταλιστική κρίση. Παράλληλα, θα μειώσει σημαντικά το κόστος των συναλλαγών μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας για τις επιχειρήσεις, υψώνοντας ένα τείχος προστασίας απέναντι στις διακυμάνσεις του δολαρίου. Μέχρι πρότινος το 60% των συναλλαγών των δύο χωρών γινόταν μέσω δολαρίου, με οικονομικές συνέπειες, που πλέον θα αποφεύγονται, διευκολύνοντας κατά πολύ τις συναλλαγές, καθώς η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εταίρος της Ιαπωνίας, με όγκο συναλλαγών που τον περασμένο χρόνο άγγιξαν τα 340 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι ΗΠΑ ήδη δείχνουν να ανησυχούν για την κίνηση στην οποία προχωρούν Κίνα και Ιαπωνία, καθώς επίσης και για τις συνέπειες που θα έχει αυτή στο δολάριο. Ανησυχία προκαλείται επίσης στην ΕΕ, καθώς η συγκεκριμένη συμφωνία αναμένεται να έχει συνέπειες και όσον αφορά το ευρώ, με το Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να τη χαρακτηρίζει ισχυρό επιχείρημα υπέρ «μίας μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Η επίσκεψη του Γ. Νόντα στο Πεκίνο παράλληλα με τη συναλλαγματική συμφωνία, απέδωσε και σειρά άλλων συμφωνιών, που οδηγούν σε ενίσχυση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών και δηλώσεις για περαιτέρω συνεργασία και εξάλειψη των αιτίων που τις οδήγησαν στο παρελθόν σε θερμά επεισόδια. Στο παρελθόν Κίνα και Ιαπωνία είχαν εμπλακεί σε θερμά επεισόδια, με αφορμή διεκδικήσεις της δεύτερης στην Κινεζική Θάλασσα, με εμπλοκή και του πολεμικού τους ναυτικού. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, αποφάσισαν να δράσουν και για την αποτροπή τέτοιου είδους θερμών επεισοδίων. Συμφώνησαν να θεσμοθετηθεί και να λειτουργήσει προς αυτή την κατεύθυνση ένας μόνιμος Μηχανισμός, με τη συμμετοχή ανώτερων διπλωματικών υπαλλήλων και αξιωματικών του Λιμενικού και θα διαχειρίζονται και θα αποτρέπουν έγκαιρα τις ναυτικές κρίσεις με απευθείας επικοινωνία.

Κοινό τόπο φαίνεται να βρίσκουν Κίνα και Ιαπωνία όσον αφορά και το πυρηνικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας, με αφορμή τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, καθώς οι δύο χώρες σημείωσαν με ιδιαίτερη έμφαση την ανάγκη σταθερότητας στην κορεατική χερσόνησο, ειδικά μετά το θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ιλ. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του Ιάπωνα πρωθυπουργού που τόνισε ότι κοινή άποψη στη διπλωματία αμφοτέρων των κρατών - Κίνας και Ιαπωνίας - είναι ότι η κορεατική χερσόνησος «θα πρέπει να είναι αποπυρηνικοποιημένη». Αυτά ωστόσο που σήμερα φαίνονται ως δεδομένα γιατί προφανώς αυτό εξυπηρετεί τα αντίστοιχα μονοπώλια, δεν αποκλείουν, ίσα ίσα θα εντείνουν τους ανταγωνισμούς στο μέλλον, καθώς γενικότερα αυξάνει και στην περιοχή η ένταση για τη γεωστρατηγική επικράτηση αλλά και την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Οι συμφωνίες και συμμαχίες στη σημερινή εποχή της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών δεν μπορεί παρά να έχουν προσωρινό χαρακτήρα και να αναδιαμορφώνονται διαρκώς.


Αλεξάνδρα ΦΩΤΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ