Σελ. /16
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Δεκέμβρη 2011 - Κυριακή 1 Γενάρη 2012 - αριθ. φύλλου: 11149

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
«Ας αντισταθούμε στην απάνθρωπη καπιταλιστική εξουσία»

Αφιέρωμα στη Μαρία Δημητριάδη, με αφορμή τα τρία χρόνια από την απώλεια της σπουδαίας τραγουδίστριας

«Σήμερα ζούμε σε ένα κράτος αμβλυμένων συνειδήσεων, παραπλανητικών ειδήσεων, θολωμένων αισθήσεων. Κράτος της αρπαχτής, της πνευματικής μιζέριας, των συγχυσμένων εγκεφάλων. Οι εκσυγχρονισμένοι σήμερα μας οδηγούν πολύ συγχρονισμένα στον οικονομικό, κοινωνικό, πνευματικό και εν τέλει ατομικό φυσικό θάνατο... Η Ελλάδα είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά κυκλωμένη από εχθρό που δε φαίνεται, καμουφλαρισμένο με σελοφάν και φωτάκια, κάτω από το μανδύα της πιο ψεύτικης, της πιο επικίνδυνης ιστορίας που λέγεται Ενωμένη Ευρώπη. Πνίγεται από τη σημερινή εξουσία, που με τη στολή του "εκσυγχρονισμού" είναι η πιο ανάλγητη, η πιο σκληρή εξουσία των τελευταίων χρόνων. Εξουσία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, των γερμανοτραφέντων καθηγητών και μαθητών και των πνευματικών πατέρων τους, των Αμερικάνων. Ας αντισταθούμε σήμερα στην πιο ρατσιστική, στην πιο απάνθρωπη και απόλυτη εξουσία...».

Οσο κι αν τα παραπάνω μοιάζουν σημερινά, έχουν ειπωθεί πριν δεκαπέντε χρόνια από την Μαρία Δημητριάδη. Η μεγάλη τραγουδίστρια περιέγραφε στον «Ρ» με τον δικό της, ανάγλυφο τρόπο το πολιτικό περιβάλλον εκείνης της εποχής, με αφορμή τη συμμετοχή της στην εκδήλωση για τα 80χρονα του ΚΚΕ - «είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω για το κόμμα που στηρίζει 80 χρόνια τους αγώνες του λαού μας. Το κόμμα της εργατικής τάξης, των αγροτικών διεκδικήσεων, της πρωτοπορίας στην Τέχνη και τα Γράμματα», έλεγε για τη συμμετοχή της.

Πάνε τρία χρόνια από τη μέρα που «σίγησε» η φωνή που μας «ταξίδεψε» στις «πιο όμορφες θάλασσες». Γι' αυτήν το σύντομο αφιέρωμα στη σελίδα 3 του σημερινού ένθετου του «Ρ».


ΣΕΛ.  3


ΝΕΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ
Στο επίκεντρο οι ανάγκες τους

Ακρως πιεστικά γίνονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες, ιδιαίτερα τα νέα ζευγάρια, οι νέοι γονείς και τα παιδιά τους, κάτω από το διαρκές σφυροκόπημα των δικαιωμάτων τους από την κυβέρνηση, την ΕΕ και την πλουτοκρατία.


ΣΕΛ.  16
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Πλωτά εργοστάσια συναρμολόγησης

Εργα όπως η πόντιση στο βυθό της θάλασσας ατσάλινων αγωγών φυσικού αερίου μήκους χιλίων και πλέον χιλιομέτρων μπορούν σήμερα να πραγματοποιηθούν σε μικρό χρονικό διάστημα και χωρίς αστοχίες.


ΣΕΛ.  8  -  9
Κόντρα στην απαξίωση του πολιτισμού

Τα αστικά κόμματα, θέλουν την Τέχνη και τον Πολιτισμό εμπόρευμα, για να αναπαράγεται η κυρίαρχη ιδεολογία της υποταγής στο «μονόδρομο» του καπιταλισμού.


ΣΕΛ.  6
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Χαριστική βολή από την κυβέρνηση

Σε επιχειρήσεις, με τις κυβερνητικές ευλογίες, μετατρέπονται πλέον τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα.


ΣΕΛ.  7
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Στη «μέγκενη» της «εφεδρείας»

«Κερασάκι» στην «τούρτα» της διαχρονικής και συνειδητής απαξίωσης, από το αστικό κράτος, του δημόσιου χαρακτήρα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί η νέα «αποψίλωση» της υπηρεσίας.


ΣΕΛ.  4   -   5

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ