Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δεδομένη η στήριξη σε νέα αντιλαϊκά μέτρα

Ψηφοθηρικές σκοπιμότητες πίσω από τις ενστάσεις στο ενδεχόμενο να παραταθεί η συγκυβέρνηση υπό τον Λ. Παπαδήμο

Καμία διαφωνία με τη λήψη νέων μέτρων, που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και τσακίζουν τα εργασιακά - λαϊκά δικαιώματα, δεν έχει η ηγεσία της ΝΔ. Πίσω από το ανούσιο και δημαγωγικό «όχι στις οριζόντιες περικοπές και την αύξηση των φόρων», η ηγεσία της ΝΔ στηρίζει και πλειοδοτεί στην υιοθέτηση και υλοποίηση του συνόλου των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, όπως φάνηκε καθαρά με τη χτεσινή της πρόταση για «άμεση» και «χωρίς καμία καθυστέρηση» μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

Επίσης δίνει πράσινο φως στη δραστική περικοπή των επικουρικών συντάξεων, ενώ αποφεύγει να αρθρώσει την παραμικρή έστω και φραστική διαφωνία με την προωθούμενη κατάργηση του κατώτατου μισθού. Ταυτόχρονα θεωρείται δεδομένο ότι θα συναινέσει και σε νέα αντιλαϊκά μέτρα που θα περιληφθούν στο μνημόνιο διαρκείας, το οποίο συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση, επικαλούμενη τη «διασφάλιση της επόμενης δόσης των 80 δισ.» και «την παραμονή της χώρας στο ευρώ».

Ακριβώς γι' αυτό επιχειρεί για ψηφοθηρικούς λόγους να δημιουργήσει σύγχυση ότι τάχα θέλει τα νέα μέτρα να ληφθούν από μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τάχα θα είναι λιγότερο επώδυνα, γιατί τάχα θα τα διαπραγματευτεί με την τρόικα μια «ισχυρή κυβέρνηση», εννοείται της ΝΔ. Στην πραγματικότητα πιέζει για λήψη των βάρβαρων μέτρων πριν τις εκλογές και έμμεσα πλην σαφώς δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει και κλιμακώσει την αντιλαϊκή επίθεση μετά τις εκλογές.

Ταυτόχρονα έχει καταστήσει σαφές ότι μόνα μέτρα που θα «διαπραγματευτεί» με την τρόικα είναι αυτά που ενισχύουν τη ρευστότητα και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα κέρδη, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, η διασφάλιση νέων πακέτων ρευστότητας για τράπεζες και μονοπώλια κ.ά. Ομως η δέσμη αυτή των συμπληρωματικών φιλομονοπωλιακών μέτρων, που προβάλλεται ως «άλλο μείγμα πολιτικής», θα βρεθεί στο επίκεντρο των παζαριών με την τρόικα τον επόμενο μήνα και όλα δείχνουν ότι θα ενσωματωθούν στο πολυετές μνημόνιο.

Από την άλλη η αυξανόμενη φθορά εξαιτίας της συμμετοχής στη μαύρη συγκυβέρνηση και στην αντιλαϊκή επίθεση υποχρεώνει την ηγεσία της ΝΔ να ασκεί πιέσεις ώστε να μην παραταθεί η θητεία της κυβέρνησης Παπαδήμου. Επικαλείται μονότονα τη σχετική συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ για εκλογές στις 19 Φλεβάρη ή λίγο αργότερα, ενώ παρασκηνιακά μόνο εκτοξεύει απειλές για αποχώρηση από την κυβέρνηση σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η συμφωνία.

Επίσημα όμως τα στελέχη της στηρίζουν την εφαρμοζόμενη πολιτική. «Η ΝΔ θα στηρίξει κάθε μέτρο που προβλέπεται από το πρόγραμμα της κυβερνήσεως. Τελεία και παύλα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κ. Χατζηδάκης. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος δήλωσε (στον «Real Fm») ότι «η κυβέρνηση Παπαδήμου στο χρονικό διάστημα που απομένει μπορεί να προχωρήσει στα θέματα στα οποία υπάρχει προγραμματική συμφωνία». Ο ίδιος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις εκλογές στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία της ΝΔ, λέγοντας ότι «η ΝΔ είναι κόμμα ευθύνης και πάντα βάζει το εθνικό συμφέρον πάνω από οτιδήποτε».

Την ανάγκη να επιταχύνει τους ρυθμούς υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής η κυβέρνηση συνεργασίας, επισήμανε ο Ν. Δένδιας, επισημαίνοντας με νόημα ότι «παρατηρώ με μεγάλη στενοχώρια ότι το κυβερνητικό σχήμα, το οποίο με μεγάλο κόστος εμείς το στηρίξαμε, δεν περπατάει».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Σημάδια» άγριας αντιλαϊκής επέλασης(2012-05-24 00:00:00.0)
Μάχη για την πρωτοκαθεδρία στην αντιλαική συμμαχία(2011-12-17 00:00:00.0)
Δεδομένη η δέσμευση στην επίθεση διαρκείας(2011-12-16 00:00:00.0)
Κερασάκι στην τούρτα η υπογραφή σε παλιά και νέα μνημόνια(2011-11-27 00:00:00.0)
Επεσαν οι μάσκες της ψευτοαντιπολίτευσης(2011-11-06 00:00:00.0)
Να τους χαλάσουμε τα σχέδια(2010-11-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ