Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Συγκροτήθηκε η Πανελλαδική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στον κλάδο

Πολύτιμο εργαλείο στην οργάνωση του αγώνα

Στιγμιότυπο από την πανελλαδική σύσκεψη
Στιγμιότυπο από την πανελλαδική σύσκεψη
Η συγκρότηση της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ στον κλάδο της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης και η συζήτηση για τα καθήκοντα που προκύπτουν σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης και ανασύνταξης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, ήταν τα ζητήματα που απασχόλησαν την πανελλαδική σύσκεψη του ΠΑΜΕ στον κλάδο, το περασμένο Σάββατο. Μια σημαντική διαδικασία, ιδιαίτερα μπροστά στην κρίσιμη μάχη των αρχαιρεσιών στα επιχειρησιακά σωματεία των δήμων.

Ο Μπ. Βορτελίνος, στέλεχος του ΠΑΜΕ στον κλάδο, κάνοντας την εισήγηση, επεσήμανε πως η Πανελλαδική Γραμματεία θα είναι το όργανο για την οργάνωση της πάλης στον κλάδο. Θα αντιπαλεύει τα μέτρα, θα συμβάλλει στην οικοδόμηση της ταξικής ενότητας, αλλά και της συμμαχίας με τα λαϊκά στρώματα. Θα οργανώνει την αντιπαράθεση με τις δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, θα συμβάλλει στη συσπείρωση νέων δυνάμεων στο ΠΑΜΕ.

Για τον «Καλλικράτη» και τις εξελίξεις στην Τοπική Διοίκηση και τις Περιφέρειες («ειδικές οικονομικές ζώνες» που καταργούν δικαιώματα των εργαζομένων, επιτάχυνση ιδιωτικοποιήσεων κ.λπ.), σημείωσε ότι υπηρετούν το κεντρικό σχέδιο θωράκισης των κεφαλαιοκρατικών κερδών, τα ίδια τα μονοπώλια και το καπιταλιστικό σύστημα.

Περιγράφοντας τα μέτωπα πάλης, αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα ανάπτυξης της αγωνιστικής δράσης ενάντια στην εργασιακή εφεδρεία και τις ιδιωτικοποιήσεις. Για τη διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιας δωρεάν Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας, για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους χωρίς προϋποθέσεις, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, την κλιμάκωση της πάλης για την οργανωμένη άρνηση πληρωμής των χαρατσιών. Τόνισε ότι μπροστά στις αρχαιρεσίες, οι ταξικές δυνάμεις πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στη συγκρότηση ψηφοδελτίων και στη διεύρυνσή τους. Στο πλαίσιο αυτής της μάχης είναι βασικό να προβληθούν οι θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Επεσήμανε την ανάγκη όξυνσης της αντιπαράθεσης με τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στον κλάδο (ΠΟΕ ΟΤΑ, ΠΟΠ ΟΤΑ, ΟΣΥΑΠΕ και άλλες), την ΠΑΣΚΕ, τη ΔΑΚΕ, που στηρίζουν τις αντεργατικές - αντιλαϊκές πολιτικές, τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που συμπορεύονται με τις δυνάμεις αυτές στο περιεχόμενο της πάλης.

Να συγκροτηθούν πυρήνες αγώνα παντού

Τόνισε ότι πρέπει να συγκροτηθούν επιτροπές, πυρήνες στους τόπους δουλειάς, σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία. Οπου συμβαίνει αυτό, βελτιώνονται οι δεσμοί των ταξικών δυνάμεων με τους εργαζόμενους, επεσήμανε. Ξεκαθάρισε ότι η δράση των ταξικών δυνάμεων στα πρωτοβάθμια σωματεία πρέπει να συνδέεται με αυτήν των κλαδικών, τα οποία πρέπει να ισχυροποιηθούν και να δημιουργηθούν νέα.

Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν μεταφέρθηκε εμπειρία από τη δράση των ταξικών δυνάμεων. Ενδεικτικά, η δυναμική του κλαδικού συνδικάτου ΟΤΑ Λάρισας διαπιστώνεται από το γεγονός ότι συνεχίζουν να εγγράφονται σε αυτό εργαζόμενοι με ρυθμούς ίδιους με αυτούς που υπήρχαν πριν τις αρχαιρεσίες του. Στο ΚΕΠ στην Αρτα οι εργαζόμενοι ενδιαφέρονται στην πράξη όλο και περισσότερο για τις θέσεις του ΠΑΜΕ, στην Κεφαλονιά το ψηφοδέλτιο που κατέβηκε για πρώτη φορά έβγαλε δύο μέλη στο ΔΣ του Σωματείου στο δήμο.

Για τη δράση των άλλων δυνάμεων, χαρακτηριστική ήταν η αναφορά στο αντιΠΑΜΕ μέτωπο που αποτελούν οι ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στο κλαδικό συνδικάτο στη Λάρισα, με την ΠΑΣΚ να κάνει μέχρι και περιοδείες προκειμένου να το χτυπήσει! Στην Κεφαλονιά προσπάθησαν, ανεπιτυχώς, να κάνουν τις αρχαιρεσίες όχι με το μητρώο μελών αλλά με την κατάσταση του ταμείου. Ενα άλλο χαρακτηριστικό του ρόλου αυτών των δυνάμεων είναι το εξής: Ο Σύλλογος Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής είχε αρχαιρεσίες την προηγούμενη Τετάρτη. Μία μέρα πριν ήταν οι εκλογές στα υπηρεσιακά συμβούλια. Το μισό ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚ στα υπηρεσιακά εμφανίστηκε ως ΠΑΣΚ και την άλλη μέρα στο Σύλλογο ως ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο!

Ο Αλ. Αρβανιτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, τόνισε μεταξύ άλλων ότι ένα από τα βασικά ζητούμενα είναι η διαμόρφωση μαχητικών πρωτοποριών σε κάθε χώρο δουλειάς που θα συμβάλλουν στη ριζοσπαστικοποίηση της συνείδησης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ