Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Λουκέτο στις υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ!

Η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ θα οδηγήσει στη σταδιακή κατάργησή τους, με τους ασφαλισμένους να οδηγούνται σε νέα υπέρογκα χαράτσια ή να μην έχουν πρόσβαση ούτε και σ' αυτές τις υποβαθμισμένες υπηρεσίες

Με γοργούς ρυθμούς η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. προχωρά σε ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν τη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) από την 1.1.2012, που θα οδηγήσει στην παραπέρα υποβάθμιση των παροχών, αλλά και στην απαξίωση του ιατρικού προσωπικού, που δουλεύει στις Πρωτοβάθμιες Υπηρεσίες του ΙΚΑ.

Μάλιστα, με τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, από την 1.1.2012, θα επέλθει μια δραματική ανατροπή, καθώς το ΙΚΑ - ο κυριότερος φορέας - θα πάψει σιγά σιγά να είναι παραγωγός και πάροχος υπηρεσιών Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ριζοσπάστη», δεν πρόκειται να γίνει καμιά πρόσληψη γιατρού ή άλλου εργαζόμενου στο ΙΚΑ μετά τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ. Ολοι οι εργαζόμενοι θα μεταφερθούν στον ΕΟΠΥΥ, ως δημόσιοι υπάλληλοι, και μετά τη συνταξιοδότησή τους δεν πρόκειται να προσληφθεί κανένας.

Η κάλυψη των αναγκών θα γίνει με συμβάσεις με ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς και με αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα Υγείας. Ετσι, οι πολύτιμες υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ θα κλείσουν ή θα εκχωρηθούν σε επίδοξους επιχειρηματίες, με τους ασφαλισμένους που πλήρωσαν μιαν ολάκερη ζωή φόρους και αιματηρές εισφορές Υγείας να βάζουν ξανά το χέρι στην τσέπη για να έχουν στοιχειώδεις παροχές Υγείας ή να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση ούτε και σε αυτές τις υποβαθμισμένες παροχές του ελάχιστου πακέτου του ενιαίου κανονισμού παροχών του ΕΟΠΥΥ.

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμος Βουδούρης στο συνέδριο για τα Οικονομικά της Υγείας - που οργάνωσε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας - η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ θα ξεκινήσει χωρίς την ένταξη σε αυτόν του ΟΓΑ - η οποία θα γίνει μετά το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Στα πλαίσια της εφαρμογής του ΕΟΠΥΥ έγινε και ανακοστολόγηση των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ), τα οποία με τους μετριότερους υπολογισμούς των εμπνευστών τους θα επιβάρυναν τα Ταμεία τουλάχιστον κατά 20%. Με τη νέα ανακοστολόγηση - η οποία συνοδεύεται και με την κοστολόγηση χιλιάδων ιατρικών πράξεων - θα γίνει μείωση κατά 10% των τιμών τους, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας. Οποιαδήποτε λογιστική προσαρμογή κι αν γίνει, η εφαρμογή των ΚΕΝ αποτελεί ένα νέο μπουρλότο για τα ασφαλιστικά ταμεία μετά τις αυξήσεις των νοσηλίων που επιβλήθηκαν στα ασφαλιστικά ταμεία.

Πράξη υποβάθμισης

Στο μεταξύ στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προώθησε η συγκυβέρνηση, υπάρχουν και ρυθμίσεις για τον ΕΟΠΥΥ.

Ανάμεσα σε αυτές είναι η πρόβλεψη ότι σε περίπτωση που ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει προϋπολογισμό, τότε θα χρηματοδοτηθεί κατά 50% από τους κλάδους Υγείας των Ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ και ΟΓΑ) που τον συναπαρτίζουν. Δηλαδή, φαίνεται πως τα κονδύλια που προβλέπονται από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι εικονικά.

Στην ίδια πράξη προβλέπεται ότι οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί που θα συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ θα πάρουν 10 ευρώ για κάθε επίσκεψη μέχρι 200 περιστατικά και για τέσσερις ώρες εργασίας. Μάλιστα, τους βάζει και περιθώριο να προσέλθουν μέχρι τις 26.12.2012 να δηλώσουν αν θα συνεχίσουν ή όχι με αυτές τις εξευτελεστικές αμοιβές. Βέβαια, στον εξευτελισμό αυτό έχουν οδηγήσει και οι συμβιβασμένες ηγεσίες των συνδικαλιστικών φορέων των γιατρών, που από τις βασικές τους διαπραγματεύσεις ήταν η κατά πράξη και περίπτωση αποζημίωση, αδιαφορώντας για την κατεδάφιση πολύτιμων δομών πρωτοβάθμιων υγειονομικών δομών, όπως του ΙΚΑ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ