Παρασκευή 11 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Δραματικοί περιορισμοί στις παροχές του ΕΟΠΥΥ

Μέχρι και 27,4% θα περιοριστούν οι γιατροί - μόνιμοι και συμβεβλημένοι - του Οργανισμού που θα παρέχουν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους

Από κινητοποίηση ενάντια στις περικοπές για την Υγεία
Από κινητοποίηση ενάντια στις περικοπές για την Υγεία
Με δραματικούς πια ρυθμούς περιορίζεται η παροχή υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), καθώς οι γιατροί του Οργανισμού μειώνονται καθημερινά, ενώ η τρόικα πιέζει για νέους περιορισμούς, με αποτέλεσμα τα πολυιατρεία του πρώην ΙΚΑ να αποτελούν σκιά και εκείνων των υποβαθμισμένων παροχών που πρόσφεραν πριν τη δημιουργία του ενιαίου οργανισμού.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του Δεκέμβρη 2012, στον ΕΟΠΥΥ ήταν 6.433 γιατροί μόνιμοι ή με σχέσεις εργασίας αορίστου χρόνου και συμβάσεις ενός χρόνου. Επίσης ήταν συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό και 5.436 ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί. Δηλαδή, συνολικά 11.869 γιατροί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όλους τους ασφαλισμένους των Ταμείων που μπήκαν στον ΕΟΠΥΥ.

Ηδη η τρόικα αξίωσε μείωση κατά 10% των γιατρών μέχρι 31.12. 2012 και άλλο ένα 10% μέχρι 31.12.2013. Δηλαδή να μειωθούν οι γιατροί από 11.869 σε 8.614 - ή, μεσοσταθμικά, κατά 27,4% - μέχρι το τέλος του 2013. Ηδη υπάρχει μια μείωση 4-5% των μόνιμων γιατρών λόγω συνταξιοδοτήσεων, ενώ τις τελευταίες μέρες διακόπτουν τις συμβάσεις τους οι συμβεβλημένοι, με αποτέλεσμα, π.χ., η Λευκάδα να μην εμφανίζει κανένα συμβεβλημένο γιατρό ή 21 νομοί να μην έχουν συμβεβλημένο παιδίατρο.

Για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης αναφέρουμε ότι το καλοκαίρι του 2011 υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας παρείχαν 6.000 μόνιμοι γιατροί του ΙΚΑ, οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΟΠΑΔ (11.300) και του ΟΑΕΕ (4.100) και οι 10.000 αμειβόμενοι κατά πράξη γιατροί συμβεβλημένοι με τον ΟΓΑ. Δηλαδή, συνολικά παρέχονταν υπηρεσίες ΠΦΥ από τουλάχιστον - κάποιοι ήταν συμβεβλημένοι με περισσότερα του ενός Ταμεία - 31.400 γιατρούς. Η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (Λοβέρδος - Κουτρουμάνης) υποσχόταν ότι με τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ οι γιατροί που θα προσέφεραν υπηρεσίες ΠΦΥ θα ήταν 21.000 αλλά τελικά θα καταλήξουν σε 8.614 στο τέλος του 2013!

Το αποτέλεσμα κατέγραψε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), η οποία διαπίστωσε ότι οι επισκέψεις στα πρώην πολυιατρεία του ΙΚΑ μειώθηκαν από 32 εκατ. σε 8 εκατ. το χρόνο, με αποτέλεσμα οι άρρωστοι να πληρώνουν απ' την τσέπη τους τις επισκέψεις και τις εξετάσεις. Μάλιστα, στην έκθεση που ετοιμάζει η ΕΣΔΥ για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) διαπιστώνει ότι, λόγω της οικονομικής κρίσης, αυξήθηκε από 14,3% (το 2006) σε 17,5% (+3,2%) το ποσοστό των αρρώστων που δεν αναζητούν περίθαλψη λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Ερχονται κι άλλοι ακρωτηριασμοί

Για αποτυχία του συστήματος με τους συμβεβλημένους γιατρούς μίλησε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, όταν ρωτήθηκε για τη γύμνια που υπάρχει σε πολλές περιοχές της χώρας.

Και αντί να προσλάβει μόνιμο προσωπικό που θα καλύψει τις υπάρχουσες ανάγκες, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι, ενόψει της ανανέωσης των συμβάσεων των γιατρών, μελετά το σχέδιο να «εντάξουν εντός του ΙΚΑ» ιδιώτες γιατρούς. Επίσης, απαντώντας στο ερώτημα αν θα διατηρηθούν οι μονάδες ΠΦΥ του ΕΟΠΥΥ, παρέπεμψε στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ που προβλέπει ενιαίο δημόσιο σύστημα ΠΦΥ με τη συγχώνευση των πολυιατρείων του ΙΚΑ και των Κέντρων Υγείας. Μ' άλλα λόγια προβλέπεται ακρωτηριασμός και αυτών, ακόμα, των ήδη υποβαθμισμένων παροχών ΠΦΥ.

Και ηλεκτρονικές περικοπές

Νέες περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων προοιωνίζεται το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που μπαίνει σ' εφαρμογή τη Δευτέρα 14 Γενάρη, με το όνομα e-prescription.

Τη λειτουργία του παρουσίασε χτες εκπρόσωπος της ΗΔΙΚΑ ΑΕ, επισημαίνοντας ότι με αυτό θα καταγράφεται το σύνολο της επίσκεψης στο γιατρό, δηλαδή η επίσκεψη, τα παραπεμπτικά και οι συνταγές, ενώ σύντομα θα «κουμπώσει» στο ίδιο σύστημα και η καταγραφή εκτέλεσης των συνταγών και των παραπεμπτικών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ