Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση στη Βουλή για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Ικαρίας - Σάμου

Με στόχο την υπεράσπιση των συμφερόντων των εφοπλιστών και με επίθεση σε βάρος του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, τοποθετήθηκε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Ναυτιλίας Αδ. Γεωργιάδης, στην απάντησή του σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ σχετικά με τα προβλήματα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Ικαρίας - Φούρνων - Σάμου.

Αναπτύσσοντας την Ερώτηση του Κόμματος ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαρίνος κατήγγειλε: «Οπως είναι γνωστό, με ευθύνη του υπουργείου και της ναυτιλιακής εταιρείας "Hellenic Seaways", αποσύρθηκε το πλοίο "Νήσος Μύκονος" που εξυπηρετούσε τη γραμμή Ικαρία - Φούρνοι - Σάμος και δρομολογήθηκε το πλοίο "Ιεράπετρα" της εταιρείας ΑΝΕΚ. Αυτή τη κατάσταση έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους νησιώτες, οι οποίοι μαζί με τα αγωνιστικά ναυτεργατικά συνδικάτα, βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Το πλοίο "Ιεράπετρα" είναι ένα πλοίο 37 χρόνων, μετασκευασμένο με σοβαρή κλίση. Είναι ένα πλοίο το οποίο δεν πληροί βασικές προϋποθέσεις αξιοπλοΐας, δεν έχει την ικανότητα να προσεγγίσει τα λιμάνια της Ικαρίας και όπως φάνηκε και από το χτεσινό (σ.σ. προχτεσινό) δρομολόγιο, ενώ το ανέμεναν στις 1.30, πήγε στις 3.30. Βάζουμε σοβαρό ζήτημα ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και καθιστούμε υπεύθυνη την κυβέρνηση και το υπουργείο για κάθε περίπτωση ναυτικού ατυχήματος. Είναι απαίτηση να δρομολογηθούν σύγχρονα πλοία με φτηνά εισιτήρια. Πρέπει άμεσα να αποσυρθεί αυτό το πλοίο γιατί υπάρχει θέμα προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα».

Στο παραλήρημά του ο Αδ. Γεωργιάδης είπε ότι το αξιόπλοο των πλοίων δεν το κρίνει το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ, αλλά η αρμόδια Διεύθυνση Επιθεώρησης Πλοίων και οι νηογνώμονες, οι οποίοι έκριναν το πλοίο ασφαλές. Είπε ότι έχουν εκδοθεί όλα τα πιστοποιητικά ασφαλείας που το κρίνουν πλήρως αξιόπλοο και εξαπολύοντας επίθεση κατά των κατοίκων των νησιών που αντιδρούν αγωνιστικά είπε ότι όσοι λένε ότι το πλοίο είναι ακατάλληλο υποπίπτουν στο αδίκημα της συκοφαντίας και της σποράς ψευδών ειδήσεων, σπέρνουν πανικό στην κοινωνία και βλάπτουν σοβαρά την οικονομία της περιοχής! Και συκοφαντώντας τον αγώνα ναυτεργατών και κατοίκων είπε πως: ΚΚΕ και κάτοικοι της Ικαρίας δεν άφησαν να κατέβει από το πλοίο ένα φέρετρο... Ο υφυπουργός είπε ακόμα ότι στις 21 Δεκέμβρη θα προκηρύξει διαγωνισμό για τη γραμμή και όποια εταιρεία θέλει, μπορεί να πάρει μέρος... Σε ένα κρεσέντο λαϊκισμού, κάλεσε ΚΚΕ και ΠΑΜΕ να συστήσουν εταιρεία λαϊκής βάσης, να βάλουν δικό τους καράβι και να διώξουν τους κακούς εφοπλιστές! Και προχώρησε στον απαράδεκτο εκβιασμό ότι: εάν συνεχίσουν οι αγώνες θα σταματήσει και το πλοίο που υπάρχει σήμερα, με αποτέλεσμα τα νησιά να μην έχουν καμία συγκοινωνία.

«Η άγνοια του υφυπουργού δεν είναι ελαφρυντικό», τόνισε στην παρέμβασή του ο Γ. Μαρίνος και πρόσθεσε: «Οσον αφορά τα πιστοποιητικά ασφάλειας, την Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων και τους νηογνώμονες θα ήθελα να πω το εξής: Πιστοποιητικό ασφαλείας είχε και το ΣΑΜΙΝΑ και θρηνήσαμε πάνω από 80 νεκρούς, είχε και το ΔΥΣΤΟΣ και το IRON ANTONIS. Η εμπάθεια που έχει ο υφυπουργός στο ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ τον τυφλώνει και δεν μπορεί να δει ότι το ΚΚΕ έχει δίκιο 100% και προειδοποιεί για να μην έχουμε μία μεγάλη ζημιά»...

Σε άλλο σημείο ο Γ. Μαρίνος ανάφερε: «Η αντιλαϊκή πολιτική χτυπά με το χειρότερο τρόπο νησιώτες και ναυτεργάτες. Δεν είναι μόνο το πρόβλημα της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης με την Ικαρία, τους Φούρνους, τη Σάμο. Αφορά τη Λήμνο, αφορά τα Κύθηρα. Και εδώ εκδηλώνεται με τον πιο δραματικό τρόπο αυτή η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, τα συμφέροντα των εφοπλιστών. Η πολιτική της απελευθέρωσης της ακτοπλοΐας στερεί πραγματικά τους νησιώτες από το δικαίωμα να έχουν σύγχρονα και με φτηνά εισιτήρια πλοία και χτυπά τους ναυτεργάτες, μειώνοντας μισθούς και συντάξεις καταργώντας ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα».

Τέλος, τόνισε ότι ΚΚΕ και ΠΑΜΕ όλα αυτά τα χρόνια ήταν και είναι στο πλευρό των νησιωτών και των ναυτεργατών στην πάλη για να γίνουν τα πλοία λαϊκή περιουσία που θα εξασφαλίζουν φθηνή και ασφαλή μετακίνηση και υπογράμμισε ότι: «το ΚΚΕ θα εντείνει την πάλη του και θα απαντά στις προκλήσεις του κάθε υπουργού και της κάθε κυβέρνησης αποφασιστικά, όπως απαντάμε όλα αυτά τα χρόνια».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ακτοπλοΐα για το λαό και όχι το κεφάλαιο το εφοπλιστικό(2011-12-15 00:00:00.0)
Χωρίς καράβι εδώ και δύο βδομάδες(2009-09-26 00:00:00.0)
Καλύπτει τους εφοπλιστές και τα σαπάκια τους(2009-02-11 00:00:00.0)
Επεκτείνεται η επίσχεση εργασίας(2009-01-20 00:00:00.0)
Προκαλεί αντιδράσεις σε καράβια και νησιά(2009-01-16 00:00:00.0)
Κινητοποιούνται ενάντια στην εφοπλιστική ασυδοσία(2000-10-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ