Πέμπτη 8 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ
Ανοδικά κινήθηκαν τον Οκτώβρη

Η τοκογλυφία καλά κρατεί για τις ελληνικές και ξένες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη χώρα, με τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων να διατηρούνται σταθερά πάνω από το 15%. Παράλληλα, και παρά τον πακτωλό εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που έχουν δεχτεί ως ενίσχυση από το ελληνικό κράτος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στα πλαίσια ενίσχυσης της ρευστότητάς τους, τους τελευταίους μήνες προχώρησαν σε αύξηση των επιτοκίων χορήγησης επιχειρηματικών δανείων, τα οποία δίνουν με το σταγονόμετρο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τον προηγούμενο Οκτώβρη, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, ανοικτά δάνεια και υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) διαμορφώθηκε στο 15,24%, χωρίς τις πρόσθετες επιβαρύνσεις.

Ανοδική πορεία εμφανίζουν και τα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων, όπως και τα επιτόκια χορήγησης στεγαστικών δανείων καθώς τα τελευταία ανήλθαν στο 4,65%. Σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά, για χορηγήσεις δανείων μέχρι 250.000 ευρώ το μέσο επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 7,9%, από 250.000 έως 1 εκατ. στο 6,85% και για πάνω από το 1 εκατ. στο 6,2%.

Στον τομέα των καταθέσεων, για καταθέσεις μίας ημέρας για τα νοικοκυριά (καταθέσεις ταμιευτηρίου) το μέσο επιτόκιο διαμορφώθηκε μόλις στο 0,48%. Αντίθετα το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων προθεσμίας, με διάρκεια μεγαλύτερη του 1 έτους ανήλθε στο 4,5%, καθώς οι τράπεζες, λόγω της μεγάλης εκροής καταθέσεων που σημειώθηκε τα δύο τελευταία χρόνια, επιδιώκουν να προσελκύσουν τους μεγαλοκαταθέτες, μέσω της αύξησης των καταθετικών αποδόσεων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ