Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
«Κυβέρνηση» ισορροπιών και ... μονοπωλίων

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Με διαμαρτυρίες, μικρής προς το παρόν εμβέλειας, έγινε δεκτή η ανακοίνωση της σύνθεσης της «μεταβατικής κυβέρνησης», που θα οδηγήσει τη χώρα στην εκπόνηση νέου συντάγματος και στη διενέργεια εκλογών μέχρι τον Ιούνιο, όπως το λεγόμενο «Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο» διατείνεται εδώ και καιρό. Αυτό που πολλοί επισήμαιναν είναι ότι από τη σύνθεση αυτή απουσιάζουν οι ισλαμιστικές δυνάμεις που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην ανατροπή Καντάφι, χωρίς όμως αυτό να προκαλέσει άμεσα αντιδράσεις.

Αντίθετα, εκπρόσωποι των δυνάμεων αυτών, που σε πολλές περιπτώσεις ελέγχουν και μεγάλο αριθμό ενόπλων, έδωσαν την εντύπωση ότι συντονισμένα σιωπούν. Επιδιώκουν, μάλλον, να μην προκαλέσουν σοβαρές αντιδράσεις σε διάφορες φυλές και να μην αποθαρρύνουν επενδύσεις και βοήθεια από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που συμμετείχαν στρατιωτικά (αν δε διαδραμάτισαν κυρίαρχο ρόλο) στην αιματηρή ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι, χωρίς να σημαίνει ότι, επί της ουσίας, δεν ασκούν οι ίδιοι έλεγχο επί του κυβερνητικού σχήματος, αφού κρατούν ακόμη τα όπλα στα χέρια τους.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο διορισμένος από το Μεταβατικό Συμβούλιο, πρωθυπουργός αλ Κάιμπ, ανέθεσε το υπουργείο Αμυνας στον Οσάμα αλ Τζουβάιλ, επικεφαλής των μαχητών της περιοχής Ζιντάν, που κρατούν τον Σαΐφ αλ Ισλάμ, και το υπουργείο Εσωτερικών στον Φάουζι Αμπντελάλ, επικεφαλής των μαχητών της Μιζράτα, που συνέλαβαν τον ίδιο τον Καντάφι. Η επιλογή εκτιμάται ότι έχει συμβολική και πρακτική αξία καθώς οι συγκεκριμένοι μαχητές έχουν καλές σχέσεις με ισλαμιστικές δυνάμεις, χωρίς, όμως, να τις εκπροσωπούν. Ενδεικτικό των ιμπεριαλιστικών και μονοπωλιακών συμφερόντων που υπηρετεί η «μεταβατική κυβέρνηση» είναι ότι το υπουργείο Πετρελαίου ανατέθηκε στο πρώην στέλεχος του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού ΕΝΙ, Αμπντουραχίμ μπιν Γάζα.

  • Τη δυνατότητα διεξαγωγής της δίκης του Σαΐφ αλ Ισλάμ στη Λιβύη, αλλά υπό πλαίσιο αρχών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, επιβεβαίωσε ο εισαγγελέας του που επισκέπτεται τη χώρα.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ