Τρίτη 3 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Κλιμάκωση από το χτύπημα συγγενών του Καντάφι

TΡΙΠΟΛΗ.--

Εγκατέλειψαν τη λιβυκή πρωτεύουσα, χτες, όλοι οι ξένοι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες του ΟΗΕ μετά από το κύμα επιθέσεων εξαγριωμένου πλήθους κατά εγκαταστάσεων του Οργανισμού, αλλά και διπλωματικών αποστολών, την Κυριακή, που πυροδοτήθηκε από την είδηση του θανάτου ενός από τους γιους του Μουαμάρ Καντάφι και τριών εγγονών του σε ΝΑΤΟική επίθεση τη νύχτα Σαββάτου προς Κυριακή. Κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, πυρπολήθηκε ολοκληρωτικά η βρετανική πρεσβεία, σοβαρές καταστροφές υπέστη η ιταλική όπως και το κτίριο του αμερικανικού προξενείου. Δεν υπήρξαν θύματα γιατί τα κτίρια ήταν άδεια, ενώ η λιβυκή ηγεσία υποστήριξε ότι η αστυνομία δεν κατάφερε να συγκρατήσει το πλήθος και δεσμεύτηκε ν' αποκαταστήσει τις ζημιές. Το Λονδίνο, πάντως, ως αντίποινα προχώρησε σε απέλαση του Λίβυου πρέσβη, οξύνοντας περαιτέρω τα πνεύματα.

Στο μεταξύ, χτες, το απόγευμα, πλήθος κόσμου συμμετείχε στην κηδεία του Σάιντ αλ Αράμπ, του πιο άγνωστου μεταξύ των παιδιών του Καντάφι, καθώς και των τριών εγγονών του Λίβυου ηγέτη (τα οποία ήταν από τρία διαφορετικά παιδιά), που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη. Στην κηδεία εμφανίστηκε ο Σαΐφ αλ Ισλάμ, αλλά κανένα άλλο μέλος της οικογένειας. Οι λιβυκές αρχές υποστηρίζουν ότι το ΝΑΤΟ επιδίωκε να δολοφονήσει τον Καντάφι, πλήττοντας το συγκεκριμένο κτίριο στο συγκρότημα Μπαμπ αλ Αζιζίγια.

Αντιδράσεις από τη Ρωσία

Παρά το γεγονός ότι εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ επέμειναν ότι «οι στόχοι είναι πάντα στρατιωτικοί» και ότι «έπληξαν διοικητικό κτίριο», οι εξηγήσεις τους δεν φάνηκαν να πείθουν άλλες ηγεσίες, επαναφέροντας με έντονο τρόπο στο προσκήνιο τις ενδο-ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις. Σε μια, σκληρού ύφους, ανακοίνωση, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε ότι «δεν είναι διόλου σαφές το ότι δεν ήταν στόχος ο ίδιος ο Καντάφι» και επανέλαβε τη θέση ότι «ήδη οι ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις έχουν ξεπεράσει τα όρια της απόφασης 1973 του ΟΗΕ» καλώντας σε άμεση εκεχειρία. Εξίσου επικριτική εμφανίστηκε και η ηγεσία της Νότιας Αφρικής, που, εκ μέρους και της Αφρικανικής Ενωσης, επέμεινε στην άμεση κατάπαυση του πυρός και στην πολιτική λύση.

Από την πλευρά τους, οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις επιδόθηκαν σε πανηγύρια στη Βεγγάζη στην είδηση του θανάτου του γιου του Καντάφι, ενώ έσπευσαν να εκφράσουν σοβαρές αμφιβολίες για την αυθεντικότητα της πληροφορίας. Κατά τα άλλα, σε επίπεδο μαχών, δε φαίνεται να υπάρχουν σοβαρές αλλαγές στο επίπεδο των μαχών. Στόχος σφοδρών βομβαρδισμών από τις προσκείμενες στον Καντάφι δυνάμεις έγινε για άλλη μια φορά το λιμάνι της Μιζράτα προκειμένου να πάψουν να το χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ για να μεταφέρει όπλα στους αντικαθεστωτικούς της πόλης, όπως καταγγέλλουν οι λιβυκές αρχές. Μάχες μαίνονταν και στις πόλεις Ζιντάν και Γιαφράν, στα δυτικά της χώρας, όπου φέρονται πλέον να υπάρχουν και σοβαρές ελλείψεις σε νερό και τρόφιμα, ενώ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι αντικαθεστωτικοί ανακατέλαβαν, για πολλοστή φορά, το πέρασμα Ντεχίμπα - Ουαζίν στα σύνορα με την Τυνησία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ