Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Νέες συνομιλίες υπό την πίεση της ΕΕ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Στις 30 του μήνα θα επαναληφθούν οι συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών στις Βρυξέλλες, υπό τις πιέσεις της ΕΕ για «γενικότερη» συμφωνία, που θα καλύψει τις διμερείς διαφορές πάνω στα διοικητικά φυλάκια του βόρειου Κοσσυφοπεδίου πριν πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο της ΕΕ, που θα αποφασίσει, μεταξύ άλλων, και για την περαιτέρω τύχη της υποψηφιότητας της Σερβίας για ένταξη στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ.

Χτες, ο Ρόμπερτ Κούπερ, μεσολαβητής της ΕΕ που είναι παρών στις συνομιλίες Βελιγραδίου - Πρίστινας, χαρακτήρισε τις συνομιλίες στις αρχές της βδομάδας «καλές», σημειώνοντας ότι μολονότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία παρά μόνο για την αναγνώριση των πανεπιστημιακών πτυχίων, καταγράφηκε «ουσιαστική πρόοδος σε αρκετούς τομείς». Υποστήριξε μάλιστα ότι ακόμη και για τις διαβάσεις στα διοικητικά όρια του βόρειου Κοσσυφοπεδίου με τη Σερβία «υπήρξε πρόοδος» δίχως να διευκρινίσει πού...

Αντίθετα, χτες, σε νεότερες δηλώσεις τους οι επικεφαλής των διαπραγματευτικών ομάδων διαπίστωσαν πρόοδο στο ζήτημα των πτυχίων και της εκπροσώπησης του Κοσσυφοπεδίου σε περιφερειακούς οργανισμούς. Ο επικεφαλής των Σέρβων, Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς, είπε χαρακτηριστικά ότι οι Κοσσοβάροι Αλβανοί ομόλογοί του απέρριψαν για τα διοικητικά φυλάκια «αυτό που συνιστά προστασία του σερβικού Συντάγματος και της σερβικής αυτοκυριαρχίας και του ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας». Η επικεφαλής των Κοσσοβάρων Αλβανών, Εντίτα Ταχίρι, επανέλαβε ότι η πλευρά της διεκδικεί για το βόρειο Κοσσυφοπέδιο «ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων, με βάση ευρωπαϊκό μοντέλο, όπως εφαρμόζεται με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ