Τρίτη 22 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΑΛΑ - ΤΡΟΦΙΜΑ - ΠΟΤΑ
Εντείνεται η επίθεση της εργοδοσίας

Συντονίζονται οι εργάτες. Αρχαιρεσίες από την Κυριακή στο κλαδικό συνδικάτο της Αττικής

Εντείνεται η εργοδοτική επιθετικότητα στις βιομηχανίες του γάλακτος, των τροφίμων και των ποτών.

Στη ΦΑΓΕ, η εργοδοσία προχώρησε χτες σε μία ακόμη απόλυση, ενός οδηγού που δούλευε επί 19 χρόνια στην εταιρεία. Μετά τις έξι απολύσεις οδηγών τον περασμένο Μάη και τις 125 που είχαν γίνει μέσα σε ένα χρόνο και μέχρι τον Οκτώβρη του 2010, η εργοδοσία του ομίλου Φιλίππου δείχνει για μια ακόμη φορά τις διαθέσεις της. Το Σωματείο Εργαζομένων της ΦΑΓΕ, με ανακοίνωσή του, τονίζει ότι, προκειμένου η εργοδοσία να εξασφαλίσει την κερδοφορία της, θα συνεχίσει τις απολύσεις και σε άλλα τμήματα. Σε αυτό το πλαίσιο, προκήρυξε δίωρη στάση εργασίας για αύριο, Τετάρτη 23 Νοέμβρη, και ταυτόχρονη γενική συνέλευση στη 1 μ.μ., με θέματα την ενημέρωση για τις εξελίξεις, την απάντηση στην εργοδοτική επιθετικότητα καθώς και το ζήτημα των χαρατσιών της ΔΕΗ.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκε και χτες, για τρίτη μέρα η απεργία των εργαζομένων στην αρτοποιία ΚΑΤΣΕΛΗΣ. Οι εργαζόμενοι απαιτούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων δύο και σε ορισμένες περιπτώσεις δυόμισι μηνών που τους χρωστάει η εργοδοσία. Στη χτεσινή τους γενική συνέλευση οι εργάτες του ΚΑΤΣΕΛΗ αποφάσισαν τη συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων μέχρι και την Παρασκευή, αν δεν καταβληθούν τα δεδουλευμένα. Για την επιτυχία της απεργίας τους, οι εργάτες έχουν ήδη βγάλει απεργιακές φρουρές και δηλώνουν αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω μέχρι την πληρωμή τους.

Ταυτόχρονα, χτες, η διοίκηση του ομίλου της PEPSIco, είχε διαδοχικές συναντήσεις με τα σωματεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων του ομίλου: TASTY, ΗΒΗ και PEPSI. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εργοδοσία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών και περικοπές στην ΗΒΗ, ενώ στην TASTY, επικαλούμενη μείωση σε πωλήσεις (10%) και κέρδη (κατά 40%), κόβει μια σειρά από παροχές στους εργαζόμενους καθώς επίσης και τις υπερωρίες. Επιπρόσθετα, απαιτεί μηδενικές αυξήσεις για το 2012. Οι εργάτες της TASTY προχωρούν αύριο Τετάρτη σε γενική συνέλευση, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους απέναντι στην εργοδοτική επιθετικότητα.

Στην Coca-Cola, η εργοδοσία εντείνει τη διαδικασία εργολαβοποίησης των τμημάτων της φύλαξης και της καθαριότητας. Συγκεκριμένα, απολύει εργαζόμενους με διπλή αποζημίωση και στη συνέχεια τους βάζει να υπογράψουν νέα σύμβαση με τον εργολάβο που παίρνει το εν λόγω τμήμα του εργοστασίου. Ταυτόχρονα, συνεχίζει τις απολύσεις με τη μορφή της «εθελουσίας εξόδου», οι οποίες εδώ και ένα χρόνο έχουν ξεπεράσει τις 300. Οι εργάτες της εταιρείας αντιδρούν σε αυτήν την εξέλιξη και προχωρούν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις μεθαύριο Πέμπτη.

Σε αρχαιρεσίες το κλαδικό της Αττικής

Την ώρα που εντείνεται όλη αυτή η εργοδοτική επίθεση στα μεγάλα εργοστάσια και τις πολυεθνικές του κλάδου, το κλαδικό Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, προχωρά σε αρχαιρεσίες. Οι εκλογές ξεκινούν την Κυριακή 27 Νοέμβρη και ολοκληρώνονται την Παρασκευή 2 Δεκέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ