Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΒΟΥΛΗ
ΠΑΣΟΚ
Η χειραγώγηση του λαού παραμένει κυρίαρχος στόχος

Οι εσωκομματικοί ανταγωνισμοί σε δεύτερη μοίρα προκειμένου να σωθεί η πλουτοκρατία

Με το βλέμμα στραμμένο στη συνολικότερη αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος, εντείνονται οι εσωκομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Παπανδρέου, παρά τις φωνές στο εσωτερικό του κόμματος να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη διαδοχή του, δεν ανοίγει τα χαρτιά του, ενώ στάση αναμονής κρατούν και τα υπόλοιπα κορυφαία στελέχη, που φέρονται να διεκδικούν την προεδρία και εξαρτούν τις κινήσεις τους κύρια από το χρόνο της προσφυγής στις κάλπες.

Κοινή επιδίωξη όλων είναι να προχωρήσει το βάρβαρο έργο της κυβέρνησης συνεργασίας, να εφαρμοστούν δηλαδή τα σφαγιαστικά μέτρα του μνημονίου, που απορρέουν από τη νέα δανειακή σύμβαση της 26ης - 27ης του Οκτώβρη. Ταυτόχρονα, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να κερδίσει πολιτικό χρόνο, προκειμένου να προχωρήσει η αναδιάταξη στα κομματικά όργανα του ΠΑΣΟΚ, με στόχο να χειραγωγηθεί η λαϊκή οργή από την εφαρμοζόμενη πολιτική και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τις μικρότερες δυνατές απώλειες στις επερχόμενες εκλογές.

Στόχος των ηγετικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ είναι να αναλάβουν από κοινού την ευθύνη της εφαρμογής του νέου μνημονίου ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., ελαχιστοποιώντας τις κοινωνικές αντιστάσεις, μοιράζοντας το πολιτικό κόστος ενόψει των εκλογών και προετοιμάζοντας το έδαφος για τις επόμενες κυβερνήσεις συνεργασίας. Σ' αυτή την κατεύθυνση, ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας χτες στη Βουλή, χαρακτήρισε την τρικομματική κυβέρνηση «νέα σελίδα στην πολιτική ζωή του τόπου».

Πρόσθεσε ότι «όλοι βγαίνουν κερδισμένοι» από τη συγκυβέρνηση, σημείωσε ότι πρέπει να έχει «συνέχεια η εθνική συνεργασία» και ότι αποτελεί «μάθημα για το μέλλον». Μάλιστα κάλεσε τα αστικά κόμματα που την συγκροτούν να προχωρήσουν στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και σε αλλαγές στο «πολιτικό σύστημα», για να θωρακιστεί η πολιτική εξουσία των μονοπωλίων. Σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει να διατηρήσει τον «πλήρη έλεγχο» του κόμματος και να καθορίσει ο ίδιος τις εξελίξεις.

Σύμφωνα εξάλλου με ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου επικοινώνησε χτες βράδυ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα, με πρωτοβουλία του δεύτερου. Στη συνομιλία «ο Αμερικανός Πρόεδρος, εξέφρασε τον σεβασμό του και την εκτίμησή του για την προσφορά την προηγούμενη διετία, καθώς και για τις πρωτοβουλίες του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ». Καθόλου συμπτωματικά, «συζητήθηκαν επίσης, οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, καθώς και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά την Αραβική Ανοιξη».

Τηρούν στάση αναμονής

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας Αν. Λοβέρδος χαρακτήρισε «βιαστική και επιπόλαιη» τη συζήτηση για αλλαγή στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Real Fm» ανέφερε ότι «όποιος θέτει θέμα να μη μείνει ο πρόεδρος, κάνει λάθος» και πρόσθεσε ότι «αυτό που χρειαζόμαστε, είναι να ηρεμήσουμε στο κόμμα». Πάντως, χαρακτήρισε «κακή κίνηση» την πρόθεση του Γ. Παπανδρέου να θέσει θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου από την κυβέρνηση συνεργασίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στο «ΣΚΑΪ», ανέφερε ότι αυτό που «προέχει είναι η στήριξη της κυβέρνησης και των αποφάσεων της ΕΕ». Αναφερόμενος ο ίδιος στις εσωκομματικές διαδικασίες, σημείωσε: «Αλίμονο αν εμπλακούμε σ' ένα μαραθώνιο, ο οποίος θα μας οδηγήσει στις 19 Φεβρουαρίου μ' ένα ΠΑΣΟΚ κουρελιασμένο, ματωμένο, τραυματισμένο από εσωκομματικές αντιπαραθέσεις».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και διάσπασης του ΠΑΣΟΚ άφησε ο υφυπουργός Εσωτερικών Π. Κουκουλόπουλος με συνέντευξη στο «Real Fm». «Αυτό το ενδεχόμενο δεν μοιάζει απίθανο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η συζήτηση για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ «πρέπει να ανοίξει νηφάλια και θεσμικά», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαππας. «Δεν μπορούμε να πάμε έτσι στις εκλογές. Πρέπει να αλλάξουν πολλά», υπογράμμισε ο ίδιος, αποδεικνύοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει να χειραγωγήσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Την ίδια στιγμή δημιουργούνται «αναχώματα» και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ σε μια προσπάθεια να εγκλωβίσουν ψηφοφόρους από τα λαϊκά στρώματα που το εγκαταλείπουν μαζικά. Μια πρόγευση τέτοιων κινήσεων έδωσαν 101 στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που με επιστολή τους εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη συγκρότηση της κυβέρνησης Παπαδήμου, η οποία σημειώνουν ότι είναι μια «συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ακροδεξιάς». Το κείμενο υπογράφουν μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, καθώς και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Δ. Σακελλάρης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε θέση μάχης τα εσωκομματικά στρατόπεδα(2012-01-10 00:00:00.0)
Ρίχνουν δίχτυα για να εγκλωβίσουν λαϊκές συνειδήσεις(2011-12-29 00:00:00.0)
Δημαγωγούν με «επανίδρυση» για να ενσωματώσουν το λαό(2011-11-19 00:00:00.0)
Σε θέση μάχης για τις εσωκομματικές εξελίξεις(2011-11-15 00:00:00.0)
Με τα ίδια αντιλαϊκά υλικά η ...«επανίδρυση»(2007-11-16 00:00:00.0)
«Ανανέωση» προσώπων - ίδια πολιτική(2006-12-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ