Την «επανίδρυση» του ΠΑΣΟΚ με «πρώτη ύλη» το καταδικασμένο στις λαϊκές συνειδήσεις κυβερνητικό του έργο και θεμέλια τις αντιλαϊκές πολιτικές και το πρόγραμμά του, που στοχεύουν στις ανατροπές στο Ασφαλιστικό, στην εμπορευματοποίηση της Παιδείας, στην προώθηση των αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων» προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, εξήγγειλε χτες ο Γ. Παπανδρέου, διανθισμένη μ' ένα ψευδεπίγραφο και αποπροσανατολιστικό αντιπολιτευτικό λόγο.
Με ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να αναβαπτίσει στην Κολυμβήθρα του Σιλωάμ το ταξικό περιεχόμενο της πολιτικής του κόμματός του σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, ισχυριζόμενος ότι το ΠΑΣΟΚ ξεκινάει μια «νέα πορεία» για να εκφράσει «γνήσια και αυθεντικά όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας των πολιτών, όλες τις δυνάμεις της δημοκρατίας, της προόδου και της αριστεράς».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αρπάζοντας την «ευκαιρία» που απλόχερα του έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Αλαβάνος με την πρότασή του για «κοινή δράση» των «δυνάμεων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης» απέναντι στην πολιτική της ΝΔ στην «Παιδεία, στο Ασφαλιστικό και τις ιδιωτικοποιήσεις», επιχείρησε να φιλοτεχνήσει ένα «προοδευτικό» προφίλ. Σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού των λαϊκών στρωμάτων ο Γ. Παπανδρέου μίλησε για «νέο πολιτικό στίγμα» του ΠΑΣΟΚ, «δυναμική προγραμματική αντιπολίτευση», «νέο ξεκίνημα» και χαρακτήρισε νίκη απέναντι στα «μεγάλα συμφέροντα και στα εξωθεσμικά κέντρα» τις εσωκομματικές εκλογές, αλλά πίσω από τις υποκριτικές φραστικές κορόνες ξεδίπλωσε τις αντιλαϊκές θέσεις του ΠΑΣΟΚ, που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση μ' αυτές της ΝΔ.
Σχετικά με το Ασφαλιστικό ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακολουθεί «κοινωνικά άδικη και επικίνδυνη πολιτική», αλλά την ίδια στιγμή προέταξε τις «προγραμματικές θέσεις» του ΠΑΣΟΚ και ζήτησε την πλήρη εφαρμογή του «νόμου Ρέππα», βάσει του οποίου σήμερα η κυβέρνηση προχωρά στην αντιασφαλιστική επέλαση.
Για την Παιδεία σημείωσε ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ομόφωνη και σαφής για το άρθρο 16, ξεκαθαρίζοντας ότι η κατάργησή του και η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Παιδείας παραμένει στρατηγικός στόχος του κόμματός του.
Παράλληλα, ο Γ. Παπανδρέου άσκησε ...κριτική στην κυβέρνηση και για την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, ξεχνώντας προφανώς ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν ο κύριος υπεύθυνος και σχεδιαστής του ξεπουλήματος στρατηγικών τομέων του δημοσίου που σήμερα υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Βέβαια, ο ίδιος όσο και να προσπάθησε να πείσει ότι το ΠΑΣΟΚ δήθεν ενδιαφέρεται για τη διατήρηση του «δημόσιου χαρακτήρα των κρίσιμων υποδομών της χώρας», έσπευσε και αυτόν να τον εντάξει στους νόμους της «αγοράς» και της «ανταγωνιστικότητας»...
Για τη συνταγματική αναθεώρηση επανέλαβε ότι «η πρόταση της κυβέρνησης είναι νεκρή» και πρόσθεσε πως το ΠΑΣΟΚ «δε συμμετέχει σε μία παρωδία», αλλά πρότεινε στον πρωθυπουργό ότι «αν θέλει να αρχίσει μία συζήτηση από μηδενική βάση, το ΠΑΣΟΚ θα το συζητήσει».
Ο Γ. Παπανδρέου ανήγγειλε ότι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα γίνει στις αρχές του νέου χρόνου και θα είναι «καταστατικό», ενώ σήμερα αναμένεται να ζητήσει τις παραιτήσεις των μελών του Πολιτικού και του Εθνικού Συμβουλίου και να ανακοινώσει τα ονόματα των τριών μελών της επιτροπής που θα προετοιμάσει τις προσυνεδριακές διαδικασίες. Ανήγγειλε «αλλαγές προσώπων» στα κορυφαία όργανα και πρόσθεσε ότι «είναι αναγκαία η ανανέωση των οργάνων στο ΠΑΣΟΚ από τα τοπικά μέχρι και τα κεντρικά όργανα».
Μια μέρα μετά την πρόταση του Γ. Παπανδρέου για αλλαγή του εκλογικού νόμου στη λογική του «γερμανικού μοντέλου», το οποίο «προβλέπει συνδυασμό μονοεδρικών με ευρείες περιφέρειες και λίστα», το οποίο παρουσίασε και χτες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ο Ε. Βενιζέλος με χτεσινή επιστολή του... παρακάμπτοντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «στήνει σκηνικό εκλογών» και υποστήριξε ότι η «μόνη απάντηση είναι η καταγγελία». Βέβαια, ο Ε. Βενιζέλος δεν τάσσεται κατά των καλπονοθευτικών εκλογικών μοντέλων που προωθούν κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ, αλλά θέτει ενστάσεις σε διαδικαστικά ζητήματα. Η συγκεκριμένη κίνηση Βενιζέλου προκάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, έντονη δυσφορία στο περιβάλλον του Γ. Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πάντως και χτες ζήτησε την προώθηση του «γερμανικού μοντέλου», το οποίο ενώ νοθεύει τη λαϊκή βούληση ισχυρίστηκε ότι «συνδυάζει την πολιτική σταθερότητα με την αναλογικότητα» και κάλεσε την «άλλη αριστερά» να συμμετάσχει στη «συζήτηση για διαμόρφωση του νέου εκλογικού νόμου»...