Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μαύρο μέτωπο και συναίνεση

Γρηγοριάδης Κώστας

«Θεοί και δαίμονες» έχουν στρατευτεί προκειμένου η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. να μην είναι παρένθεση και «η συναίνεση να είναι διαρκείας» και μάλιστα να έχει τη στήριξη «όλων των δυνάμεων του έθνους». Προκειμένου, δηλαδή, να υποταχτεί ο λαός στη σφαγή του. Υπέρ αυτής της συναίνεσης παρέμβηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος μιλώντας σε τελετή εγκαινίων του εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών ευλόγησε την τρικομματική συγκυβέρνηση του κεφαλαίου αλλά εκτίμησε ότι δεν αρκεί, αν δεν εξασφαλίσει την υποστήριξη «όλων των δυνάμεων του έθνους», όπως χαρακτηριστικά είπε, προαναγγέλλοντας μάλιστα στην κατεύθυνση αυτή πως η Εκκλησία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. «Παρόμοιες καταστάσεις αντιμετωπίζονται μόνο όταν ενώνονται και δραστηριοποιούνται όλες οι δυνάμεις του έθνους. Θεωρώ ότι η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση συνεργασίας αυτό, και μόνο αυτό, το νόημα έχει», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, και συμπλήρωσε: «Ωραία η κομματική συναίνεση αλλά δεν έχει διάρκεια. Θα περάσουν οι δυσκολίες και θα ξαναρχίσουμε τα ίδια. Τι λέει η Εκκλησία; Καλή η κομματική συναίνεση, αλλά πιο καλή και άριστη η κοινωνική συναίνεση, πέρα από αυτά που μας χωρίζουν»... Κατά «διαβολική» σύμπτωση την ίδια ακριβώς ορολογία χρησιμοποίησε την ίδια μέρα ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις, επισημαίνοντας πως «παρόμοιες καταστάσεις αντιμετωπίζονται μόνο όταν ενώνονται και δραστηριοποιούνται όλες οι δυνάμεις του έθνους. Θεωρώ ότι η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση συνεργασίας αυτό, και μόνο αυτό, το νόημα έχει». Τίποτα θετικό, βέβαια, δεν προμηνύεται η ταυτόσημη χρήση του όρου «οι δυνάμεις του έθνους», που παραπέμπει σε μαύρες εποχές. Ομως, η κυβερνητική συμμαχία του μαύρου μετώπου πρέπει να μην καταφέρει να εκβιάσει τη συναίνεση του λαού και να τον καθυποτάξει. Πρέπει να τον βρει εδώ και τώρα απέναντί της ενωμένο στο δικό του μέτωπο πάλης ενάντια στην πολιτική των μονοπωλίων. Με στόχο να την ανατρέψει όσο γίνεται πιο γρήγορα. Με τον αγώνα του ο λαός να αλλάξει τους συσχετισμούς δύναμης συμπορευόμενος με το ΚΚΕ για να απαλλαγεί από την εξουσία των μονοπωλίων.

Εύχονται επιτυχία στη σφαγή

«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) σας εύχεται από καρδιάς καλή επιτυχία στο δύσκολο και ιδιαίτερα επίπονο έργο που αναλάβατε να φέρετε εις πέρας, στην ομολογουμένως πιο κρίσιμη περίοδο της πατρίδας μας στη νεότερη ιστορία της».

Κι όμως, με μια τέτοια επιστολή της καλωσορίζει η ΕΣΑμΕΑ το μαύρο κυβερνητικό μέτωπο σε αυτή ακριβώς τη συγκυρία που στέλνονται μαζικά στην εξαθλίωση τα άτομα με αναπηρία και οι χρόνια πάσχοντες της χώρας! Δεν υπάρχουν λόγια για να σχολιαστεί η ξεφτίλα της ΕΣΑμΕΑ, να χαρακτηρίζει «επίπονο» το έργο της κυβέρνησης την ώρα που: Δεκάδες χιλιάδες παιδιά με αναπηρία μένουν εκτός Ειδικής Αγωγής. Με το νέο Κώδικα Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας αποκλείονται από τα πενιχρά επιδόματα και τις αναπηρικές συντάξεις χιλιάδες ανάπηροι και χρόνια πάσχοντες. Μένουν ανασφάλιστοι και αποκλεισμένοι από την αναγκαία θεραπεία χιλιάδες πάσχοντες με μεσογειακή αναιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο. Κόπηκαν τα έξοδα μετακίνησης για τις απαραίτητες μεταγγίσεις από τους νεφροπαθείς. Κλείνουν ψυχοκοινωνικές δομές και οι ψυχικά πάσχοντες στέλνονται πίσω στα ψυχιατρεία ή πετιούνται στο δρόμο. Επιβάλλουν το χαράτσι της ΔΕΗ σε οικογένειες με ανάπηρους και τους απειλούν με διακοπή ρεύματος.Ετσι η ΕΣΑμΕΑ συναινεί και δίνει τις ευλογίες της στην άνευ προηγουμένου σφαγή που ετοιμάζεται και θα ξεσπάσει θυελλωδώς στις οικογένειες των ΑμΕΑ.

«Γην και ύδωρ» στο κεφάλαιο

Με ακόμη μεγαλύτερη ένταση ετοιμάζεται το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου να διευκολύνει τις μπίζνες του μεγάλου κεφαλαίου σε τομείς όπως αυτοί της ενέργειας, του περιβάλλοντος, της διαχείρισης απορριμμάτων, ενώ παράλληλα θα ολοκληρώσει τις διαδικασίες για το ξεπούλημα «φιλέτων» της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου κατά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων, από πλευράς του υπουργείου του προανήγγειλε, μεταξύ των άλλων, τα εξής:

  • Θα τεμαχιστεί η ΔΕΗ και θα ιδιωτικοποιηθούν αμέσως 4 μονάδες της, ενώ παράλληλα θα ιδιωτικοποιηθούν οι ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ και «Ελληνικά Πετρέλαια», ενώ μέσω του προγράμματος «Ηλιος» θα παραχωρηθεί στο μεγάλο κεφάλαιο η αιολική ενέργεια.
  • Θα αναθεωρηθεί το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας, που, όπως είπε, συνδυάζεται με την εκμετάλλευση (προφανώς από το μεγάλο κεφάλαιο) του «Ελληνικού», του «Φαληρικού», του κέντρου της πόλης.
  • Μέσα στους επόμενους μήνες θα γίνει ο διαγωνισμός για την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική σε ιδιώτες, χωρίς να αποκλείεται η πανάκριβη και καρκινογόνα καύση.
  • Θα συνεχιστεί η σύνταξη των δασικών χαρτών με μεθόδους που οδηγούν στον αποχαρακτηρισμό χιλιάδων στρεμμάτων δασών και δασικών εκτάσεων.
  • Θα μπουν ιδιώτες και στη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου.
  • Θα νομοθετηθούν σειρά άλλων πολεοδομικών και χωροταξικών ρυθμίσεων που θα διευκολύνουν τους επιχειρηματίες να εφαρμόσουν τις κερδοφόρες επενδύσεις τους σε δάση, αιγιαλό κλπ.

«Γην και ύδωρ» ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση στο μεγάλο κεφάλαιο, ενώ ο λαός, οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές οικογένειες θα πληρώσουν τα σπασμένα με νέα χαράτσια και αυξήσεις στο ρεύμα, στα δημοτικά τέλη κλπ. Μόνο η οργανωμένη αντεπίθεση με το ΚΚΕ μπορεί να βάλει φρένο σ' αυτήν την πολιτική.

Υπόλογοι στο λαό

Με τον πιο κυνικό τρόπο, οι εκπρόσωποι της τρικομματικής συγκυβέρνησης, ομολογούν ότι στόχος τους είναι «να σωθεί η χώρα», με την παραμονή της ντόπιας πλουτοκρατίας στην Ευρωζώνη. Σ' αυτό το βωμό καλούν το λαό να καταθέσει νέες αιματηρές θυσίες. Οπως παλιότερα του πιπίλιζαν το μυαλό με τους ευρωμονόδρομους, στους οποίους, αν δεν περπατούσε δήθεν η χώρα, η καταστροφή ήταν δεδομένη. Η Ιστορία απέδειξε ότι η ένταξη στην ΕΕ και την ΟΝΕ ήταν στρατηγική επιλογή από τη σκοπιά των συμφερόντων του κεφαλαίου και όχι του λαού. Η σημερινή συζήτηση που κλιμακώνεται για το ενδεχόμενο η ΕΕ και η Ευρωζώνη να μην είναι η ίδια στο άμεσο μέλλον, τα αντιλαϊκά μέτρα που δίνουν και παίρνουν, με εμπνευστές την κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους της, δείχνουν ότι η ΕΕ ούτε μονόδρομος είναι ούτε νομοτέλεια.

Πολύ περισσότερο, δεν είναι για τους λαούς, όπως έλεγαν οι θιασώτες της, αλλά για τα μονοπώλια. Τα δικά τους συμφέροντα υπηρετεί και η απόφαση των αστικών κομμάτων να προωθήσουν σε ενιαίο μέτωπο τις ευρωενωσιακές αποφάσεις της 26ης Οκτώβρη, εκβιάζοντας με το επιχείρημα ότι είναι προϋπόθεση για να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη. Το ψευτοδίλημμά τους είναι προκλητικό. Τι σημαίνει εφαρμογή των αποφάσεων της τελευταίας Συνόδου Κορυφής; Κούρεμα του ελληνικού χρέους, με νέα μνημόνια και μέτρα, και ταυτόχρονα καταποντισμός των ασφαλιστικών ταμείων και των αποθεματικών τους. Στον αντίποδα, οι τράπεζες ενισχύονται με νέα κολοσσιαία ποσά και η ντόπια πλουτοκρατία με νέα μέτρα, που της εξασφαλίζουν προνόμια και ακόμα φθηνότερους εργάτες.

Η συγκυβέρνηση δεν έγινε για να αυξήσει τους μισθούς και τις συντάξεις, να ενισχύσει τα Ταμεία, να πάρει πίσω μέτρα που νομοθέτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του δικομματισμού. Εγινε για να πάει ένα βήμα πιο πέρα την επίθεση, στη βάση των κατευθυντήριων γραμμών που χαράσσει η στρατηγική υπέρ του κεφαλαίου. Ο λαός θα γίνει ακόμα πιο φτωχός. Με πιο βίαιο τρόπο θα διαπιστώσει ότι το «μέσα στην Ευρωζώνη» καμιά σχέση δεν έχει με τη δική του ευημερία, αφού προϋποθέτει τη χρεοκοπία του. Το ίδιο όμως ισχύει και για το «έξω από την Ευρωζώνη», με καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και αστική εξουσία, όπως σχεδιάζουν τα αστικά επιτελεία στις ισχυρές οικονομικά χώρες της ΕΕ και μερίδες της ντόπιας πλουτοκρατίας.

Από αυτή τη σκοπιά, το ζητούμενο σήμερα για το λαό και το κίνημα είναι να φέρει στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα της εξουσίας. Να σταθεί απέναντι στο κάθε κόμμα με κριτήριο τη θέση που παίρνει στο πραγματικό πολιτικό ζήτημα, «με τα μονοπώλια ή με το λαό». Να κρίνει με την πείρα του τα κόμματα που του έταξαν χρυσά κουτάλια με την ένταξη στην ΕΕ και το ευρώ, αλλά και τους ευρωλιγούρηδες οπορτουνιστές, που στήριξαν κεντρικές επιλογές του κεφαλαίου σε σχέση με την ΕΕ, καλλιεργώντας την αυταπάτη ότι η ισχυροποίηση των μονοπωλίων είναι ταυτόσημη με τη λαϊκή ευημερία. Είναι όλοι τους υπόλογοι στο λαό για τα ψέματα και τη στρατηγική τους, που είναι του κεφαλαίου. Μόνο το ΚΚΕ του είπε την αλήθεια και επιβεβαιώνεται. Τώρα είναι η ώρα να κάνει ο λαός το βήμα. Ισχυρό ΚΚΕ, κλιμάκωση της ταξικής πάλης, για αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία και μονομερή διαγραφή του χρέους.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Διαστρεβλώσεις για να επιτεθούν στο λαό...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΛΥΘΗΚΕ ΤΟ μυστήριο! Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε όλες αυτές τις κινήσεις των τελευταίων βδομάδων, διότι έχουμε ...«πόλεμο μεταξύ των αγορών και της δημοκρατίας».

Επίσης, επειδή πρέπει να «μπει ο άνθρωπος πάνω από τις αγορές» και αυτό είναι άκρως επιτακτικό.

Υποθέτουμε ότι η συγκρότηση μιας κυβέρνησης που θα υλοποιήσει μέτρα ακραίας λιτότητας, και μάλιστα με τη συμμετοχή και υπουργοποίηση 4 ακροδεξιών, εξυπηρετεί ακριβώς αυτούς τους παραπάνω στόχους.

Δικαιολογήθηκε, πάντως, και λίγο, λέγοντας πως «όλοι βάλαμε νερό στο κρασί μας». Το πρόβλημα, όμως, του λαού δεν είναι τι βάζουν στο κρασί τους, ας βάζουν ό,τι θέλουν. Το πρόβλημά του είναι ότι δεν έχει να πληρώσει ούτε για νερό, ούτε, φυσικά, για κρασί.

ΑΠΑΝΤΕΣ ήταν χτες στη Βουλή, και οι βουλευτές, και οι υπουργοί του ΛΑ.Ο.Σ., μάλλον όμως θα ζήλεψαν λίγο την Αννα Διαμαντοπούλου, που, παρότι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, τους ...πήρε το ρόλο.

Γιατί, βέβαια, δηλώσεις του είδους «υπάρχει έσωθεν απειλή» και κορόνες περί κομμάτων που λειτουργούν εκτός πλαισίου προφανώς ανήκουν στο δικό τους λεξιλόγιο.

Φαίνεται πως το νέο κυβερνητικό σχήμα παρουσιάζει καταφανή σημάδια ομογενοποίησης. Και μόνο παράλογο δεν είναι αυτό...


Παπαγεωργίου Βασίλης

«Μακρύ χέρι» του κεφαλαίου

Παπαγεωργίου Βασίλης

Κάτι παραπάνω από «ανοχή» δίνει στη συμμαχική κυβέρνηση του κεφαλαίου ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, επιβεβαιώνοντας για πολλοστή φορά το ρόλο που παίζει η συμβιβασμένη πλειοψηφία της Συνομοσπονδίας σαν βασικό στήριγμα των κυβερνήσεων του κεφαλαίου και της αντιλαϊκής πολιτικής τους. Σε συνέντευξή του στη γαλλική οικονομική εφημερίδα «Les Echos» ο Γ. Παναγόπουλος κηρύσσει «ανακωχή» στις απεργιακές κινητοποιήσεις, αντλώντας επιχειρήματα κατευθείαν από το οπλοστάσιο των εργοδοτών και της πλουτοκρατίας. Αν και αναφέρει ότι τα συνδικάτα συζητούν για μια νέα γενική απεργία την ημέρα του προϋπολογισμού, ωστόσο σπεύδει να την υπονομεύσει προκαταβολικά, λέγοντας ότι οι επόμενες απεργίες θα είναι πολύ δύσκολες γιατί «οι μισθωτοί φοβούνται μη χάσουν τη δουλειά τους» (!) και πως «ο λαός δεν θέλει να συνεχίσει να κάνει απεργία χωρίς αποτελέσματα»! Η αλήθεια είναι πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ καλλιεργεί κλίμα υποταγής και παραίτησης των εργαζομένων, βάζοντας πλάτες για να περάσουν τα μέτρα που εξοντώνουν τα δικαιώματα και τη ζωή της εργατικής τάξης και του λαού. Τα ίδια έλεγε και πριν από ένα χρόνο, στο πρακτορείο «Ρόιτερς», όταν υποστήριζε ότι «παρά τις πολλές απεργίες που έκανε η ΓΣΕΕ, εφαρμόστηκαν οι αυστηρές πολιτικές που περιγράφονται στο Μνημόνιο (με την ΕΕ και το ΔΝΤ) και δεν υπάρχουν προφανείς εναλλακτικές λύσεις»! Αυτή είναι και η πραγματικότητα. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δεν πιστεύει ότι υπάρχει εναλλακτική λύση στην εφαρμοζόμενη πολιτική και άρα οι εργαζόμενοι πρέπει να συμβιβαστούν και υποταχθούν εντός του πλαισίου της. Το συμπέρασμα όμως που πρέπει να βγάλουν οι εργάτες είναι ότι πρέπει να αποτινάξουν από πάνω τους τους συμβιβασμένους εργατοπατέρες και δυναμώνοντας το ΠΑΜΕ να παλέψουν για το δίκιο τους σε σύγκρουση με τα μονοπώλια.

Ο μπιστικός του Καρατζαφέρη...

Το ΚΚΕ έγκαιρα ανέδειξε ότι η συμμετοχή του ΛΑ.Ο.Σ. στη συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου αποτελεί ανταμοιβή για το βρώμικο ρόλο του σε βάρος του εργατικού λαϊκού κινήματος. Προειδοποίησε, ακόμα, ότι ο αντικομμουνισμός του ΛΑ.Ο.Σ. θα ενταθεί και θα πάρει ακόμα πιο χυδαία χαρακτηριστικά, με ψέματα, προβοκάτσιες και αθλιότητες, γιατί αυτό επιτάσσει το συμφέρον των αστών, που θέλουν να τσακίσουν το κίνημα για να περάσουν τη βάρβαρη πολιτική τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η παρέμβαση χτες του βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. Κ. Αϊβαλιώτη, ο οποίος, μιλώντας στη Βουλή, έφτασε στο σημείο να πει ότι η κυβέρνηση Τζαννετάκη του 1989 φρόντισε «να χώσει κάθε πικραμένο στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία έδιναν συντάξεις σε προστατευόμενους του ΚΚΕ, σε βάρος όσων Ελλήνων πλήρωναν επί χρόνια»! Τότε, συνέχισε προκλητικά, απευθυνόμενος στο ΚΚΕ, «μπουκώνατε» με οπαδούς σας τα ασφαλιστικά ταμεία και τους δίνατε συντάξεις από το παράθυρο, ενώ το κορόιδο που λέγεται ελληνικός λαός πλήρωνε! Με ωμό αντικομμουνισμό, ο εκπρόσωπος της φιλοβασιλικής και φιλοχουντικής αγέλης του ΛΑ.Ο.Σ. επιχείρησε να χρεώσει στο ΚΚΕ τη σημερινή κατάσταση στα Ταμεία, τα οποία λεηλάτησαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις του δικομματισμού για λογαριασμό της πλουτοκρατίας.

... στο ρόλο του χυδαίου συκοφάντη

Οι χυδαίες αναφορές τους αποτελούν ωμή διαστρέβλωση των όσων προέβλεπε ο νόμος 1863, για την άρση των συνεπειών του Εμφυλίου Πολέμου, με τον οποίο αίρονταν οποιεσδήποτε συνέπειες από καταδικαστικές αποφάσεις αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και αυτών που έλαβαν μέρος στον Εμφύλιο, αυτών που καταδικάστηκαν από τα δικαστήρια και έπαυαν οι συνέπειες από τα κοινωνικά τους φρονήματα, ενώ διαγράφονταν οι ποινές από τα δελτία του ποινικού τους μητρώου. Αυτόν το νόμο, που το αστικό κράτος τον καθυστέρησε 40 ολόκληρα χρόνια, για να εκδικηθεί τους αγωνιστές του ΔΣΕ, ο ΛΑ.Ο.Σ. τον παρουσιάζει σαν βόλεμα οπαδών του ΚΚΕ στα ασφαλιστικά ταμεία! Στο πνεύμα και στο γράμμα των μπιστικών του Καρατζαφέρη, απάντησε άμεσα και ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Να, λοιπόν, οι απολογητές! Τι θέλουν; Να παραμείνουν τα κοινωνικά φρονήματα, οι εξορίες, οι κακουχίες, οι φυλακές και οι διώξεις; Κύριοι σοσιαλδημοκράτες του ΠΑΣΟΚ και κύριοι φιλελεύθεροι της ΝΔ, να τους χαίρεστε τους συνεταίρους σας. Να χαίρεστε αυτούς που συμπλέετε στα υπουργικά έδρανα. Να χαίρεστε τους ιδεολογικούς απόγονους του Μεταξά, τους συνομιλητές του Παττακού! Με αυτούς πάτε μπροστά για να βάλετε το λαό στο γύψο».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Καμιά αναμονή - καμιά συναίνεση

Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης του «μαύρου μετώπου» ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. - ΕΕ - κεφαλαίου, υπό τον Λ. Παπαδήμο, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Ως συνεχιστής της προηγούμενης μονοκομματικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δήλωσε από την πρώτη στιγμή και σε όλους τους τόνους, ότι τα άγρια αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα θα ενταθούν. Οχι μόνο δεν παίρνει πίσω τα μέτρα που ψηφίστηκαν μέχρι σήμερα, αλλά υποσχέθηκε την «ταχεία εφαρμογή» τους. Νέο μισθολόγιο, εργασιακή εφεδρεία, αναδιάρθρωση φορέων του Δημοσίου, «υπόσχονται» στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, βίαιη μείωση των μισθών και χιλιάδες απολύσεις, παραπέρα σφαγή των ασφαλιστικών ταμείων με το «κούρεμα», που σημαίνει κι άλλη δραστική μείωση συντάξεων, νέες περικοπές σε άλλες παροχές.

Αντίστοιχη, όμως, επίθεση δέχονται και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα. Στο όνομα του «υγιούς ανταγωνισμού» και της «βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», η «νέα» κυβέρνηση των μονοπωλίων, δηλώνει έτοιμη να σφαγιάσει κάθε εργατικό δικαίωμα και κατάκτηση. Οι «διαρθρωτικές αλλαγές» στην αγορά εργασίας, θα επιταχύνουν την πολιτική μείωσης της τιμής της εργατικής δύναμης. Προώθηση των επιχειρησιακών συμβάσεων, κατάργηση των κλαδικών, παραπέρα μείωση των μισθών είναι το «μέλλον» των εργαζομένων. Γι' αυτό και ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η επιστροφή στην «πλήρη απασχόληση» δε θα γίνει «χωρίς κόστος προσαρμογής και θυσίες». «Κόστος», που θα επωμιστούν εξολοκλήρου οι εργαζόμενοι, οι οποίοι θα κληθούν να δουλεύουν - όσοι δουλεύουν - με μισθούς Βουλγαρίας. Ενώ η δήθεν αντιμετώπιση της ανεργίας, δεν είναι τίποτα άλλο από ενίσχυση των «προγραμμάτων ενίσχυσης της απασχόλησης». Δηλαδή, την ώρα που η ανεργία έχει εκτιναχθεί - σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τον Αύγουστο, οι άνεργοι ξεπέρασαν τους 900.000 - η κυβέρνηση Παπαδήμου, δίνει ζεστό χρήμα στους εργοδότες.

Η ζωή της εργατικής και λαϊκής οικογένειας θα βυθιστεί ακόμη περισσότερο. Τα χαράτσια όχι μόνο δε θα σταματήσουν, αλλά θα επιβληθούν και νέα. Οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις σε Παιδεία και Υγεία θα ενταθούν. Και για να τα πετύχουν όλα αυτά, θέλουν «κοινωνική συνοχή» - δηλαδή πλήρη ενσωμάτωση του λαού στα σχέδιά τους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο λαός, οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, η νεολαία και οι γυναίκες δεν πρέπει να δώσουν ούτε ένα δευτερόλεπτο χρόνου στη «νέα» κυβέρνηση. Δεν είναι «νέα», αλλά συνέχεια της προηγούμενης, και δηλώνει έτοιμη να ρίξει τη χαριστική βολή στα λαϊκά δικαιώματα, αν ο λαός δεν αντιδράσει μαζικά και οργανωμένα.

Στους τόπους δουλειάς, σε κάθε εργοστάσιο και επιχείρηση, σε κάθε γειτονιά και πολυκατοικία, παντού, να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην κυβερνητική πολιτική. Τα πλατιά λαϊκά στρώματα καλούνται σήμερα, πριν είναι αργά, να οργανώσουν την πάλη τους, δίχως καμιά καθυστέρηση, ενάντια στα χαράτσια, ενάντια στην κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, για τα ασφαλιστικά δικαιώματα, για μέτρα προστασίας των ανέργων, για δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Υγεία. Καμιά αναμονή, σε μια κυβέρνηση που θέλει να πτωχεύσει το λαό για να σωθεί η πλουτοκρατία, για να σωθούν οι μεγαλοβιομήχανοι και οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές και οι μεγαλοεργολάβοι. Καμιά συναίνεση στο σφαγιασμό. Καμιά υποταγή. Ταξικός αγώνας ενάντια στη βάρβαρη πολιτική του «μαύρου μετώπου».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ