Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Οξύνεται η αντιπαράθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Με βέτο σταμάτησαν Κίνα και Ρωσία το σχέδιο απόφασης που προωθούσαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι Γαλλία - Βρετανία - Γερμανία - Πορτογαλία - Δανία με την υποστήριξη των ΗΠΑ σε βάρος της συριακής ηγεσίας. Το σχέδιο καλούσε το καθεστώς Ασαντ να τερματίσει άμεσα τη στρατιωτική καταστολή των διαδηλώσεων, να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, να επιτρέψει την ελεύθερη λειτουργία των ΜΜΕ θέτοντας χρονοδιάγραμμα 30 ημερών και απειλώντας με «επανεξέταση των κυρώσεων».

Τα πνεύματα, πλέον, στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας με αφορμή το θέμα της Συρίας είναι εξαιρετικά τεταμένα. Ο Γάλλος πρέσβης Ζεράρ Αρνό μίλησε για «απόρριψη της υπεράσπισης της ελευθερίας και της δημοκρατίας», ο Βρετανός Μαρκ Λάιαλ Γκραντ για «τρομακτική απογοήτευση του συριακού λαού και όλης της περιοχής» υποστηρίζοντας ότι «όσοι άσκησαν βέτο έχουν την ευθύνη πλέον να πείσουν τη συριακή ηγεσία για άμεσες μεταρρυθμίσεις», ενώ η Αμερικανίδα Σούζαν Ράις κατηγόρησε Ρωσία - Κίνα ότι «θέλουν να πουλούν όπλα στη Συρία» καταλήγοντας ότι «είναι πια ξεκάθαρο ποιος στηρίζει την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσα στο Συμβούλιο Ασφαλείας». Την οργή τους εξέφρασαν και οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας και Δανίας.

Κατηγορηματικά διέψευσε τους ισχυρισμούς περί όπλων ο Ρώσος πρέσβης. Ο Βιτάλι Τσούρκιν υποστήριξε ότι το ρωσικό βέτο «δεν έχει να κάνει ούτε με στήριξη του Ασαντ, ούτε με στήριξη της καταστολής, αλλά με την άρνηση μιας συγκρουσιακής λογικής που χαρακτήριζε όλο το σχέδιο απόφασης, μια λογική χρονοδιαγραμμάτων και κυρώσεων, η οποία δεν καλεί και την αντιπολίτευση να αποστασιοποιηθεί από εξτρεμιστές». Ο δε Κινέζος πρέσβης Λι Μπανγκόγκ επέμεινε ότι «οι κυρώσεις και οι απειλές δε συνεισφέρουν αλλά περιπλέκουν την κατάσταση». Οσο για τον Σύρο εκπρόσωπο υπενθύμισε στους «εξοργισμένους» πρέσβεις των χωρών που προώθησαν το ψήφισμα, ότι οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει 50 φορές βέτο για να προστατεύσουν το Ισραήλ, περιφρονώντας τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, οπότε είναι μάλλον υποκριτικό το τωρινό τους ενδιαφέρον.

Την απογοήτευσή του για την μη επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Συρίας έσπευσε να εκφράσει και ο Τούρκος πρωθυπουργός. Την ίδια ώρα, στη συριακή κρατική τηλεόραση εμφανίστηκε μια 18χρονη που οι αντικαθεστωτικοί αλλά και οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία, είχαν ονομάσει «την πρώτη γυναίκα που πέθανε υπό κράτηση στη Συρία» υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι η σορός της είχε ακρωτηριασθεί. Η νεαρή στην τηλεόραση είπε ότι είναι η Ζαϊνάμπ αλ Χόσνι και ότι το όνομά της αξιοποιήθηκε για «ψευδή προπαγάνδα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ