Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κάθε 7ος Ουκρανός είναι μετανάστης

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, κι η Ουκρανία, που ήταν η 2η σε μέγεθος πληθυσμού Σοβιετική Δημοκρατία της ΕΣΣΔ, γνωρίζει μια πρωτοφανή πληθυσμιακή «αιμορραγία», έχοντας χάσει μέσα σε 20 χρόνια τουλάχιστον 6,5 εκατομμύρια πολίτες (το 14% του πληθυσμού), που έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη χώρα προς αναζήτηση της τύχης του.

Αυτά τα στοιχεία της διεθνούς οργάνωσης για τη μετανάστευση επιβεβαιώθηκαν και από την κυβέρνηση της χώρας που εκτιμά πως ο μεγαλύτερος όγκος των Ουκρανών έχει καταφύγει στη Ρωσία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Τσεχία, την Ουγγαρία και την Πολωνία. Από τα 6,5 εκατομμύρια το 67% είναι άντρες και το 33% γυναίκες. Το 54% εργάζεται στη σφαίρα της οικοδομής και το 17% σε διάφορες εργασίες μέσα στα σπίτια. Το 9% ασχολείται σε αγροτικές εργασίες και το εμπόριο και το 6% στη βιομηχανία.

Η Ουκρανία, είκοσι χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της ΕΣΣΔ, έρχεται αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα του καπιταλισμού, την εξαθλίωση που βιώνει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, την ανεργία, τους χαμηλούς μισθούς και τις συντάξεις πείνας, τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στην περιοχή, τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο μέσα στο 2009 το ΑΕΠ της Ουκρανίας συρρικνώθηκε κατά 15,1%. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η προσπάθεια εκατομμυρίων κατοίκων της να ζητήσουν καλύτερη τύχη στο εξωτερικό.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ