Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Συνεχίζονται οι φοιτητικές κινητοποιήσεις

Συνεχείς είναι οι διαδηλώσεις της νεολαίας στην Χιλή
Συνεχείς είναι οι διαδηλώσεις της νεολαίας στην Χιλή
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Χθες (βράδυ ώρα Ελλάδας) αναμενόταν να πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνάντηση των εκπροσώπων των φοιτητών και μαθητών με τον υπουργό Παιδείας Φελίπε Μπούλνες, δεδομένης της πρότασης που έχει κατατεθεί εκ μέρους της κυβέρνησης που προβλέπει την αύξηση των δαπανών για την Παιδεία κατά 7,2%. Ωστόσο ο διάλογος έχει υπονομευτεί.

Η κυβέρνηση του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα είναι αυτή που υπονόμευσε το διάλογο καθώς ναι μεν κατέθεσε σχέδιο για την αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, 48 ώρες αργότερα ωστόσο, προώθησε στο Κοινοβούλιο νομοσχέδιο ποινικοποίησης των αγώνων των μαθητών, των φοιτητών αλλά και οποιουδήποτε άλλου μαζικού και λαϊκού αγώνα, καθώς προβλέπει αυστηρές ποινές που φτάνουν μέχρι και τριετή φυλάκιση σε όσους συμμετέχουν σε καταλήψεις σχολείων και Πανεπιστημίων και κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις όπου μπορεί να προκληθούν επεισόδια! Σύσσωμο το φοιτητικό και μαθητικό κίνημα απέρριψε το νομοσχέδιο που κατά τον Πινιέρα υποτίθεται «στρέφεται κατά του εγκλήματος και όλων αυτών που απειλούν τη δημόσια τάξη». Το νομοσχέδιο συνάντησε και σφοδρές αντιδράσεις εντός του Κογκρέσου. Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Αλντο Κορνέχο, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κεντρώου Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος που τόνισε ότι «η κυβέρνηση λανθάνει εάν επιζητεί την επίλυση των δομικών προβλημάτων της Παιδείας με τη φυλάκιση των φοιτητών. Προφανώς, η καταστολή δεν είναι ο τρόπος».

Το συμπέρασμα που εξάγεται αβίαστα είναι δεδομένης της πολιτικής του προέδρου Πινιέρα, από την αρχή να αντιμετωπίσει το κίνημα αυτό με ανείπωτη καταστολή - το ίδιο έπραξε και τη Δευτέρα στο νέο γύρο διαδηλώσεων όπου επίσης πραγματοποιήθηκαν δεκάδες συλλήψεις - είναι ότι η πρόταση αποτελεί πολιτικό ελιγμό δίχως να έχει την πρόθεση να την υλοποιήσει. Εξάλλου το φοιτητικό κίνημα έτεινε έτσι κι αλλιώς στην απόρριψη της «νέας πρότασης» δεδομένου ότι αποτελεί ναι μεν βελτιωμένη αλλά δεν εξασφαλίζει μία «πραγματικά δημόσια και ποιοτική Παιδεία», το βασικό αίτημα των κινητοποιήσεων που οδεύουν προς συμπλήρωση 6 μηνών, κάτι που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τον πρόεδρο Πινιέρα «δεδομένης της οικονομικής κατάστασης».

Στο μεταξύ, η Συνομοσπονδία των Υγειονομικών στις Τοπικές Κοινότητες-(CONFUSAM) συνεχίζουν την απεργία ολόκληρη την εβδομάδα μετά την απεργία 72 ωρών της προηγούμενης. Οι Υγειονομικοί απαιτούν την κύρωση της συμφωνίας για τις συλλογικές συμβάσεις που έχει λήξει από τον προηγούμενο Δεκέμβρη, μία κύρωση που δεν έχει γίνει παρά τη συμφωνία με την κυβέρνηση και μεγαλύτερες δαπάνες για τη δημόσια υγεία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες μαχητικές διαδηλώσεις για την Παιδεία(12/4/2013)
Σεμπάστιαν Πινιέρα(19/8/2012)
Προς νέο γύρο πανεθνικών κινητοποιήσεων(11/10/2011)
Οι μαθητές πήραν τη σκυτάλη(3/9/2011)
Μέρα «πανεθνικής κινητοποίησης»(9/8/2011)
Ελιγμοί στην Παιδεία από την αντιδραστική κυβέρνηση(3/8/2011)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org