Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΙΝΔΙΑ
«Αντιτρομοκρατική» συμφωνία

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Σε σύσφιξη των σχέσεων με την Ινδία προχωρά το Αφγανιστάν, με τις ευλογίες των ΗΠΑ, με αφορμή και τη διήμερη επίσκεψη του εγκάθετου Αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι, στο Νέο Δελχί, η οποία ολοκληρώθηκε χτες. Το στίγμα της επίσκεψης Καρζάι έδωσε η υπογραφή συμφωνίας για στενότερη πολιτική συνεργασία Αφγανιστάν - Ινδίας, όσον αφορά την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Ο Χ. Καρζάι σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, περί ρήξης των σχέσεων με το Πακιστάν, δεδομένου ότι η Ινδία κατηγορεί το Ισλαμαμπάντ για «υπόθαλψη και ενίσχυση τρομοκρατών», υποστήριξε ότι η συμφωνία που υπεγράφη δε θα επηρεάσει καθόλου τις σχέσεις του με τη γείτονα χώρα, την οποία ο Αφγανός πρόεδρος χαρακτήρισε «δίδυμο αδελφό του Αφγανιστάν».

Ωστόσο η χρονική συγκυρία στην οποία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη Καρζάι στην Ινδία, ενώ έχει προηγηθεί η «ένταση» με το Πακιστάν, με αφορμή την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ, μετά την οποία το Ισλαμαμπάντ κατηγορείται για ελλιπή μέτρα αντιμετώπισης των «Ταλιμπάν», θεωρείται συμβολική, ενώ το Νέο Δελχί αξιοποιεί την επίσκεψη με στόχο την ενίσχυση της επιρροής του στο Αφγανιστάν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ινδικά μονοπώλια έχουν «επενδύσει» περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια στο Αφγανιστάν, για κατασκευή υποδομών, ενώ στο Αφγανιστάν έχουν μπει και κινεζικά μονοπώλια κυρίως στον ορυκτό πλούτο.

Χτες επίσης οι μυστικές υπηρεσίες του Αφγανιστάν υποστήριξαν ότι απέτρεψαν σχέδιο δολοφονίας του προέδρου της χώρας, συλλαμβάνοντας ένα σωματοφύλακα και πέντε ακόμα υπόπτους για διασυνδέσεις με το δίκτυο Χάκανι, που φέρεται να έχει την έδρα του στο Πακιστάν.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org