Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Νέος κανονισμός για ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ

Το νέο Κανονισμό Αδειών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας (ΣΗΘΥΑ) αποφάσισε το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Με την υπουργική απόφαση θεσπίζονται νέοι κανονισμοί που στοχεύουν στην απλούστευση της διαδικασίας υποβολής και αξιολόγησης των αιτήσεων, στη βάση των ρυθμίσεων του Ν. 3851/2010 για την αδειοδότηση των ΑΠΕ.

Βασικός στόχος όλων αυτών είναι η διευκόλυνση των «επενδυτών», προκειμένου να προωθούν πιο γρήγορα, πιο φτηνά και με ελάχιστες προϋποθέσεις τα επιχειρηματικά τους σχέδια, στοιχείο που διακρίνει το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής στο πεδίο των αδειοδοτικών διαδικασιών, όπως απαιτούν η τρόικα και το μεγάλο κεφάλαιο. Εντάσσονται στη γενικότερη πολιτική άρσης της «γραφειοκρατίας» και των επιχειρηματικών εμποδίων και συντελούν στην ενεργειακή εκμετάλλευση από τους ιδιώτες.

Η απόφαση περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την υποβολή προτάσεων, για τις διαδικασίες αδειοδότησης σε περιοχές με κορεσμένα δίκτυα, τη δημοσιοποίηση των αιτήσεων, νέα κριτήρια αξιολόγησης με βάση το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, νέα κριτήρια για την αξιολόγηση της οικονομικής επάρκειας, ρυθμίσεις για τη γνωστοποίηση μεταβολής στοιχείων, για νέες τεχνολογίες ΑΠΕ, αλλά και τη διαδικασία ανάκλησης των αδειών.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org