Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Στο «μάτι» της κυβέρνησης και οι γεωτρήσεις

Περιορισμούς στην άρδευση των χωραφιών, νέα χαράτσια και τσουχτερά πρόστιμα θα επιφέρει η απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με βάση την οποία θα πρέπει να γίνουν αιτήσεις για αδειοδότηση των αρδευτικών γεωτρήσεων έως τις 16/12/2012.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υποχρεώνει τους αγρότες να ζητήσουν την έκδοση άδειας χρήσης νερού για όλες τις αρδευτικές γεωτρήσεις είτε δεν έχουν άδεια, είτε έχουν αλλά έχει λήξει είτε στην άδεια δεν αναφέρεται η χρονική διάρκεια ισχύος της. Για όσους υποβάλουν αιτήσεις μετά τις 16/12/2012 και μέχρι την 16-11-2013 θα πρέπει να καταβάλουν και πρόστιμο που θα είναι μεγαλύτερο των 1.000 ευρώ. Επίσης, αναφέρεται πως όσες γεωτρήσεις δεν νομιμοποιηθούν μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου 2013, τότε η αρμόδια υπηρεσία υδάτων πρέπει να προβεί στη διακοπή της ηλεκτροδότησής τους, στη σφράγιση και στην καταστροφή τους. Ακόμα, προβλέπεται πως η έκδοση άδειας χρήσης νερού καθεμιάς γεώτρησης θα εκδοθεί για τη δυναμικότητα της ποσότητας νερού που είχε η γεώτρηση πριν την 20ή Δεκεμβρίου 2005, άρα θα μπορεί η συγκεκριμένη γεώτρηση να «συνδεθεί» με συγκεκριμένο αριθμό αγροτεμάχιων που βρίσκονται γύρω από αυτήν και τα οποία η δυναμικότητα της γεώτρησης (παροχής σε κυβικά μέτρα νερού) μπορεί να αρδεύσει.

Για το θέμα αυτό, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται πως για τις γεωτρήσεις με μέγιστη αντλούμενη ποσότητα νερού 100.000 κυβικά μέτρα νερού οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα περιφερειακά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ ή στις κατά τόπους Ενώσεις για το χάρτη ή το απόσπασμα ορθοφωτοχάρτη που πρέπει να συνοδεύει την αίτηση χορήγησης άδειας. Επίσης, αναφέρεται ότι για την ανανέωση της άδειας δεν απαιτείται η σύνταξη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ