Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ»
«Μαγειρείο» για την εμφάνιση του ΑΕΠ

«Αναθεώρηση» στοιχείων για την περίοδο 2006 - 2010

Δυο μέρες μετά την κατάθεση του προσχεδίου κρατικού προϋπολογισμού για το 2012 η Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) προχώρησε σε μια ακόμη «αναθεώρηση» των ρυθμών μεταβολής και της μάζας του εμφανιζόμενου ΑΕΠ για την περίοδο από το 2006 μέχρι και για το 2010.

Με βάση και τα τελευταία «επίσημα» στοιχεία τους, το ΑΕΠ για το 2010 εμφανίζεται μειωμένο στα 227,3 δισ. ευρώ (από 230,1 δισ. ευρώ), εξέλιξη που όπως είναι φανερό θα αξιοποιηθεί κατά τα καλά και συμφέροντα της πλουτοκρατίας, προκειμένου να εμφανίσουν διογκωμένα τόσο τα ελλείμματα όσο και το κρατικό χρέος ως ποσοστά του απεικονιζόμενου ΑΕΠ. Την αντιλαϊκή σκυτάλη ήδη έσπευσε να παραλάβει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και μάλιστα με τέτοια πρεμούρα, που βιάστηκε να ομολογήσει τους σχεδιασμούς για την παραπέρα χωρίς τέλος σφοδρή αντιλαϊκή κλιμάκωση. Με χτεσινή ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών, τάχα, «κατηγορώντας» τους προκατόχους της ΝΔ για «δημοσιονομικό εκτροχιασμό», για «υπερεκτιμημένους ρυθμούς ανάπτυξης», ρίχνοντας το «ανάθεμα» στο... δημοσιονομικό εκτροχιασμό τονίζει ότι «ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός θα ταλαιπωρεί συνεχώς και για αρκετά χρόνια τους Ελληνες πολίτες»...

Στο χέρι τους είναι, με βάση και τα προηγούμενα, να μαγειρέψουν στη συνέχεια και τα «ελλείμματα» για το 2011 και το 2012, προκειμένου να αυτοδικαιολογηθούν και για τα επόμενα μέτρα, όπως για παράδειγμα τα πρόσθετα 2 δισ. ευρώ, που αυτές τις μέρες «εξετάζουν» η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μαζί με τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Οι λόγοι της «αναθεώρησης» που επικαλείται η λεγόμενη «ανεξάρτητη αρχή» της ΕΛΣΤΑΤ είναι οι «νέες εκτιμήσεις για πολλές δραστηριότητες με βάση τα αποτελέσματα βελτιωμένων στατιστικών ερευνών», η «αναθεώρηση της τελικής καταναλωτικής δαπάνης», η «βελτιωμένη μεθοδολογία για το σχηματισμό παγίου κεφαλαίου σε κατοικίες» κ.ά.

Οι ρυθμοί μεταβολής του παραγόμενου ΑΕΠ εμφανίζονται, μέχρι «νεωτέρας», ως εξής:

2006: 5,5% (από 5,2%)

2007: 3% (από 4,3%)

2008: -0,2 (από 1%)

2009: -3,2% (από -2%)

2010: -3,5% (από -4,5%)

Τυπικά, δηλαδή, η κατρακύλα του παραγόμενου ΑΕΠ εμφανίζεται να ξεκινά από το 2008 αντί για το 2009 προηγουμένως.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ