Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΔΕΗ
Δρομολογημένη η νέα μεγάλη αύξηση

Η κυβέρνηση διαψεύδει το ενδεχόμενο αυξήσεων κατά 30%, αλλά ετοιμάζει νέο μεγάλο χαράτσι από τις αρχές του νέου χρόνου

Να αποφύγει τη «σταγόνα» που θα «ξεχειλίσει το ποτήρι» προσπαθεί η κυβέρνηση, με το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) να δηλώνει χτες ότι «δεν έχουν απολύτως καμία βάση» τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «υπέρογκες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος που φθάνουν και το 30%». Η αλήθεια είναι παρεμφερής, αφού είναι αποφασισμένη και δρομολογημένη η νέα, μεγάλη αύξηση στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Οσο και να παίζει με τις λέξεις και τα νούμερα η κυβέρνηση, τα νέα τιμολόγια που η «πρώτη πράξη» του «εξορθολογισμού» τους παίχτηκε το 2011, θα είναι ιδιαίτερα φουσκωμένα και όχι μόνο λόγω της αύξησης «στην τιμή του ρεύματος», αφού η κυβέρνηση κρύβει ότι βασικός στόχος είναι η αύξηση των επιμέρους στοιχείων που διαμορφώνουν το σύνολο του λογαριασμού. Που σημαίνει, νέες αυξήσεις για τις υπηρεσίες Μεταφοράς και Διανομής μέσω αλλαγής του τρόπου κοστολόγησης, αυξήσεις στο τέλος ΑΠΕ, στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, ενδεχομένως και στα πάγια. Ακόμη και σταθερή να μείνει η τιμή του ρεύματος, τα τιμολόγια θα εκτιναχθούν.

Το ΥΠΕΚΑ προσθέτει ότι «επεξεργάζεται τις προτάσεις που αφορούν στις μεταβολές των τιμών, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, ώστε να μην επιβαρύνει αδικαιολόγητα τα νοικοκυριά». Πρόκειται για κόλπα και ψέματα της κυβέρνησης, η οποία έχει φέρει σε απόγνωση τα λαϊκά νοικοκυριά και απεργάζεται μεθόδους για να περάσει «μαλακά» το νέο χαράτσωμα. Εκατοντάδες χιλιάδες δυσκολεύονται ή δεν μπορούν να πληρώσουν σήμερα. Η οποιαδήποτε αύξηση, σημαίνει καταδίκη στο σκοτάδι για χιλιάδες νοικοκυριά.

Διάφορα σενάρια έχουν διαρρεύσει για τις αλλαγές, το βασικό όμως ζήτημα είναι ξεκαθαρισμένο. Η ΕΕ αρχικά, η τρόικα στη συνέχεια- μέσω και των Μνημονίων- οι επιχειρηματίες της ενέργειας, αλλά και οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συνομολογούν στο ότι τα τιμολόγια πρέπει να «εξορθολογιστούν» και να γίνουν «κοστοβαρή», ώστε να αντανακλούν τα πραγματικά κόστη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τις μεταβολές τους. Μετά από «πρόταση» της ΔΕΗ και επεξεργασίες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, αποφασίστηκε η τριετής προσαρμογή τους έως το 2013.

Δεν υπάρχει ίχνος αλήθειας στους ισχυρισμούς των κεφαλαιοκρατών και των πολιτικών τους υπηρετών. Γιατί αυτά τα «μη ορθολογικά» τιμολόγια εξασφαλίζουν ήδη μεγάλα κέρδη στη ΔΕΗ και στις υπόλοιπες εταιρείες παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Γι' αυτό και συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους όσο και αν διαμαρτύρονται.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ