Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αγώνας για αξιοπρέπεια και πολιτισμό

Σε επταήμερο ενημέρωσης του κόσμου για την τραγική κατάσταση των εργαζομένων στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και γενικά στις κρατικές πολιτιστικές δομές μετατρέπει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων το πρόγραμμα ποικίλων πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει στον πεζόδρομο της οδού Τοσίτσα, ανάμεσα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Πολυτεχνείο.

Ουσιαστικά, το επταήμερο... «εγκαινιάστηκε» χτες με την αγωνιστική συγκέντρωση των εργαζομένων του ΥΠΠΟ στην έδρα του (οδός Μπουμπουλίνας). Στη συγκέντρωση συμμετείχαν οι: Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, Εκτάκτων Αρχαιολόγων, Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΥΠΠΟΤ και Συντηρητών. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη και έγινε μεγαλύτερη από τους υπαλλήλους του υπουργείου που ενώθηκαν με τους συναδέλφους τους.

Οι εργαζόμενοι τάσσονται κατά των συγχωνεύσεων των Εφορειών Αρχαιοτήτων, αφού αυτές οδηγούν στη συρρίκνωση της - ήδη - ρημαγμένης Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, σε απολύσεις και πτώση του επιπέδου προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, κατά της «εφεδρείας», της εργασιακής ομηρίας και γενικά της αντιλαϊκής επίθεσης που εξαπέλυσαν το κεφάλαιο, με την κυβέρνηση, την ΕΕ και την «τρόικα».

Τις αγωνιστικές διαθέσεις των εξαγριωμένων με την κυβερνητική πολιτική εργαζομένων προσπάθησε, και πάλι, να εκμεταλλευθεί - και να τις «ξεφουσκώσει» φυσικά - η συμβιβασμένη συνδικαλιστική ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΥΠΠΟΤ (ΠΟΕ - ΥΠΠΟΤ). Ετσι, ενώ, κατά την προσφιλή της τακτική, εξαφανίζεται από κάθε διεκδίκηση, «ξαφνικά», εμφανίστηκε χτες στο ΥΠΠΟΤ και κρέμασε πανό με τη λέξη «Κατάληψη» και την υπογραφή της! Εξέδωσε, μάλιστα, και μια αποπροσανατολιστική ανακοίνωση, όπου αντιγράφοντας πλήρως την κυβερνητική ρητορική, λέει ότι «αγωνιζόμαστε για να μην επιτρέψουμε τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που δημιούργησαν οι διεθνείς τοκογλύφοι» (σ.σ. και όχι ο καπιταλισμός...) «να την υποστεί ο κόσμος της εργασίας και ο πολιτισμός»! Λέξη δε λέει για τις αιτίες της κρίσης και για τα καυτά προβλήματα των εργαζομένων στο υπουργείο.

Οι εκδηλώσεις των αρχαιολόγων είχαν προαναγγελθεί από το περασμένο καλοκαίρι σε συνέντευξη του ΣΕΑ στο Επιγραφικό Μουσείο (οδός Τοσίτσα), όπου εξέφρασαν την ανησυχία τους για την απειλή που δέχεται ο δημόσιος χαρακτήρας των κρατικών μουσείων από την πολιτική εμπορευματοποίησης του πολιτισμού. Από αύριο και μέχρι τις 7/10, λοιπόν, ο πεζόδρομος φιλοξενεί δραστηριότητες για παιδιά, μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις, συζητήσεις, προβολές, εκπαιδευτικά προγράμματα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο κ.ά.

Οι αρχαιολόγοι καταγγέλλουν την αδιαφορία του κράτους για τις δομές απεξάρτησης και την εγκατάλειψη των τοξικοεξαρτημένων που τους αφήνουν να πεθαίνουν στο δρόμο (μεταξύ άλλων και στην Τοσίτσα). Θεωρούν, επίσης, ότι η υπολειτουργία του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και η εγκατάλειψη της ευρύτερης περιοχής «αποτελούν συνειδητές επιλογές, που σχετίζονται με τις αλλαγές χρήσης γης και τις αξίες γης στο κέντρο της Αθήνας, με τη σταδιακή προσπάθεια τα δημόσια μουσεία να απαξιωθούν στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, ώστε να γίνει πιο εύκολα αποδεκτή η αλλαγή νομικού καθεστώτος, η ιδιωτικοποίηση ορισμένων λειτουργιών τους, ακόμη και η απόλυση εργαζομένων από αυτά».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ