Τετάρτη 6 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΚΤΑΚΤΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ
Πάλη για σταθερή δουλειά και προστασία του πολιτισμού

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας οργανώνει την ερχόμενη Κυριακή (12μ) σε τέσσερις πόλεις ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, απαιτώντας το τέλος της εργασιακής ομηρίας, με μόνιμη και σταθερή δουλειά. Οι συγκεντρώσεις θα γίνουν στην Αθήνα (Νέο Μουσείο Ακρόπολης), στη Θεσσαλονίκη (Αρχαιολογικό Μουσείο), στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης και στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Οι έκτακτοι αρχαιολόγοι σημειώνουν ότι το ΠΔ «Παυλόπουλου» είναι «αντεργατική, αντικοινωνική, νομοθετική πράξη», που «απαγορεύει την εργασία στους συμβασιούχους που θα συμπληρώσουν 24 μήνες εργασίας στο δημόσιο τομέα, υπό συγκεκριμένη ειδικότητα (...) οι συμβασιούχοι εξακολουθούν να οδηγούνται στην ανεργία». Οσο εύκολα τα εμπλεκόμενα υπουργεία οργανώνουν «"fast track" ανασκαφές και εσπευσμένες καταχώσεις μνημείων», τόσο καθυστερούν να απαντήσουν για τα χρονίζοντα εργασιακά προβλήματα των εργαζομένων. Οι συμβασιούχοι στο χώρο του Πολιτισμού αντιμετωπίζουν, οξύτερα από κάθε άλλη φορά, το φάσμα της ανεργίας, της υποαπασχόλησης, της εργασιακής απαξίωσης. Συχνά παραμένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα «απλήρωτοι, καθώς μετακυλίονται στην πλάτη τους οι καθυστερήσεις των πληρωμών του Δημοσίου ή των εκταμιεύσεων των πόρων των ευρωπαϊκών προγραμμάτων». Μειώνονται δραματικά οι θέσεις εργασίας, με ολοένα λιγότερες και μικρότερης διάρκειας συμβάσεις. Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι υπολειτουργούν και τεχνικά έργα διακόπτονται και αφήνονται ημιτελή. «Αυτή είναι η πραγματικότητα που διαμορφώνεται σήμερα, σε βάρος των εργαζομένων». Ομως, δεν κινδυνεύουν μόνο οι εργαζόμενοι: «Η αρχαιολογική νομοθεσία καταπατάται ολοένα πιο ανοικτά, τα ίδια τα μνημεία του πολιτισμού μας τίθενται σε ιστορικό κίνδυνο».

Διεκδικούν επίσης: Κάλυψη των μεγάλων κενών στο προσωπικό του ΥΠΠΟΤ, με προκηρύξεις νέων θέσεων εργασίας, ανταποκρινόμενων στις ανάγκες και την αποστολή των υπηρεσιών του Πολιτισμού. Τήρηση της αρχαιολογικής νομοθεσίας. Ολοκλήρωση της έρευνας (συντήρηση, καταγραφή, μελέτη, δημοσίευση των ευρημάτων) και όχι μόνο της ανασκαφής. Αυτόνομη λειτουργία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, «χωρίς τα δεσμά "Μνημονίων Συνεργασίας και Συναντίληψης"», με επίσπευση των τεχνικών έργων. «Να μη θυσιαστεί η πολιτισμική μας κληρονομιά στο βωμό του κέρδους των εργολάβων». Διαφύλαξη των εργασιακών δικαιωμάτων. Προστασία των ΣΣΕ, εξασφάλιση αξιοπρεπών αποδοχών, κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων. Διατήρηση της αξιοπρέπειας στην εργασία. Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας. Τήρηση των κανόνων ασφαλείας στην εργασία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επέστρεψαν στη δουλειά οι 17 συμβασιούχοι στην Αρχαιολογία της Πρέβεζας(2018-12-28 00:00:00.0)
Συνεχίζουν αγωνιστικά(2013-03-15 00:00:00.0)
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Πολιτισμού(2012-12-20 00:00:00.0)
Αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά και απαξιώνονται(2011-03-09 00:00:00.0)
Συγκεντροποιούν ...την εργασιακή ομηρία!(2006-12-09 00:00:00.0)
Οι «όμηροι» του πολιτισμού(2001-05-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ