Σάββατο 27 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΞΕΝΟΔΟΧΟ

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ: «Η συνεννόηση των κομμάτων γύρω από τα ζητήματα της Ανωτάτης Εκπαίδευσης (...) ενισχύει την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος (...) μακάρι (...) να αποδειχθεί ένα υπόδειγμα πολιτικής συμπεριφοράς, με στοιχεία στρατηγικής επιλογής ευρύτερου χαρακτήρα (...) Ετσι κι αλλιώς, δυστυχώς, η χώρα έχει μπει στο τούνελ μιας εξαιρετικά επικίνδυνης (...) πορείας, που το θέμα της "συνεννόησης" παρά τις κατά καιρούς "αποτυχίες" θα έρχεται και θα επανέρχεται ως κεντρικό πολιτικό ζητούμενο μιας πολύ δύσκολης φάσης, που βρίσκεται μπροστά μας» (o Π. Παναγιώτου στο ΕΘΝΟΣ).

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΕΝΑΡΕΤΟ ΚΥΚΛΟ: «Ορισμένοι (...) έσπευσαν να αμφισβητήσουν τα περιθώρια πολιτικών συγκλίσεων και σε άλλα μείζονα θέματα της ελληνικής πραγματικότητας (...) Και όμως υπάρχουν πολλά αυτονόητα πράγματα για τα οποία πολιτικά κόμματα και κοινωνικοί φορείς διατυπώνουν κατά καιρούς παραπλήσιες θέσεις. Η εθνική πολιτική και κοινωνική συναίνεση σχετικά με τις βέλτιστες λύσεις των καυτών προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας είναι δυνατή (...) Φυσικά και υπάρχουν διαφορές μεταξύ των πολιτικών κομμάτων (...) ωστόσο, οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις αυτής της χώρας έχουν υποχρέωση να αναζητούν, να επιδιώκουν -ιδίως στα μεγάλα θέματα την ευρύτερη δυνατή σύγκλιση απόψεων (...) Η ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση είναι ένα σημαντικό όπλο για την επιστροφή της χώρας στον ενάρετο κύκλο, για την αναστροφή της πορείας αμφισβήτησης όλου του πολιτικού συστήματος» (το κύριο άρθρο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΕΝΟΨΕΙ: «Οι επόμενες μάχες θα γίνουν στο πλαίσιο ενός διπολικού ανταγωνισμού. Στο εξής θα έχουμε να κάνουμε με μια πραγματικά διπολική κοινωνία, όπου η σύγκρουση θα είναι μεταξύ των δυνάμεων που θέλουν να τη δουν να αλλάζει το παραγωγικό της μοντέλο με τις δυνάμεις που τη θέλουν κολλημένη στα παλαιά παραγωγικά πρότυπα, ιδεολογικά στηρίγματα των οποίων εκτός του κρατισμού και του λαϊκισμού ήταν η ακατάσχετη παροχολογία, η ποινικοποίηση της διαφορετικότητας και της πολιτικής "καταγωγής" και οι προσωπικές προσβολές αντί της στέρεης επιχειρηματολογίας. Οι σημερινές εξελίξεις θέτουν νέα καθήκοντα στη λειτουργία όλων των κομμάτων. Είναι πλέον ολοφάνερη η ανάγκη εκδημοκρατισμού της εσωτερικής πολιτικής ζωής τους με τη θεσμοθέτηση των τάσεων και το άνοιγμα του πολιτικού συστήματος σε νέα πρόσωπα (...) Η χώρα μπορεί να επιτύχει αν, στη θέση της απαξίωσης του πολιτικού αντιπάλου (...) τοποθετήσει τον στρατηγικό και προγραμματικό σχεδιασμό, τη συναίνεση για τις αναγκαίες συγκρούσεις και τον πολιτικό διάλογο» (από άρθρο του Γ. Σιακαντάρη, διδάκτορα Κοινωνιολογίας στα ΝΕΑ).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ