Σάββατο 27 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δυσοίωνες εκτιμήσεις και νέες απειλές

Σύμβουλος του Ντ. Ερογλου επιχειρεί να συνδέσει τις συνομιλίες με τις επικείμενες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Με κάθε τρόπο, η Τουρκία και το ψευδοκράτος προσπαθούν να υπονομεύσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, καθώς σύντομα αρχίζουν οι γεωτρήσεις
Με κάθε τρόπο, η Τουρκία και το ψευδοκράτος προσπαθούν να υπονομεύσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, καθώς σύντομα αρχίζουν οι γεωτρήσεις
Την εκτίμηση ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα καταρρεύσουν, κάνει ο στενός συνεργάτης του Ντ. Ερογλου, καθηγητής Ατά Ατούν, συνδέοντας την πορεία των συνομιλιών και με τις εξελίξεις στα Ενεργειακά, ενόψει γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με τον Ατούν, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για την τουρκοκυπριακή πλευρά, είναι το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «δεν επιθυμεί τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων με ίσους όρους στη διακυβέρνηση της νήσου».

Ο ίδιος αναφέρεται σε «διεθνή μοντέλα», τα οποία μπορούν να υιοθετήσουν οι Τουρκοκύπριοι, όπως ένα ξεχωριστό κράτος, το μοντέλο «Ταϊβάν», η ενσωμάτωση στην Τουρκία, ένας νέος συνεταιρισμός με τους Ελληνοκύπριους ή ένα κράτος, το οποίο δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα. Οπως ισχυρίζεται, «αυτή τη στιγμή, τα εν λόγω μοντέλα βρίσκονται υπό μελέτη», προσθέτει.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα των γεωτρήσεων για φυσικό αέριο, αναπαράγει τις τουρκικές απειλές και ισχυρίζεται ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει στο συγκεκριμένο ζήτημα παρά τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας και αυτή είναι μια λάθος στρατηγική». Παρατηρεί, τέλος, ότι η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ επιχειρούν να δημιουργήσουν «έναν άξονα στο ζήτημα της άντλησης φυσικού αερίου από τη Μεσόγειο» και ισχυρίζεται πως «οι προσπάθειες των Ελληνοκυπρίων δεν πρόκειται να έχουν επιτυχία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ