Σάββατο 27 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Επενδύσεις στα αποκαΐδια των εργασιακών δικαιωμάτων

Διεργασίες για να βρουν κερδοφόρα διέξοδο στις Ανανεώσιμες Πηγές τα συσσωρευμένα κεφάλαια της πλουτοκρατίας

Ο λαός δεν έχει τίποτα να κερδίσει από το φαγοπότι που ετοιμάζουν τα μονοπώλια στον τομέα της Ενέργειας
Ο λαός δεν έχει τίποτα να κερδίσει από το φαγοπότι που ετοιμάζουν τα μονοπώλια στον τομέα της Ενέργειας
Πάνω στα αποκαΐδια των εργασιακών σχέσεων που διαμόρφωσαν το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, με κατάπτυστους μισθούς και «προίκα» τη δημόσια περιουσία και το φυσικό πλούτο της χώρας, διαμορφώνει η κυβέρνηση το «νέο επενδυτικό σχέδιο», προσφέροντας σε ντόπιους και ξένους μονοπωλιακούς ομίλους κερδοφόρα διέξοδο για τα συσσωρευμένα κεφάλαιά τους.

Το μεγάλο φαγοπότι του κεφαλαίου θα γίνει στον τομέα της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης» και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Χτες, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, διαφημίζοντας το προϊόν, επισκέφθηκε το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), στο Πικέρμι, συνοδευόμενος από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου και τον υφυπουργό Γ. Μανιάτη. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχε ακόμα ο Τζέφρι Σακς, διευθυντής του «Earth Institute» του Πανεπιστημίου Κολούμπια των ΗΠΑ, που σύμφωνα με πληροφορίες συμβουλεύει την κυβέρνηση σε θέματα Ενέργειας.

Σε σύσκεψη που ακολούθησε, ο Γ. Παπανδρέου παρουσίασε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που θα προχωρήσουν σε επενδύσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές, αλλά και σε άλλους τομείς της Ενέργειας.

«Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες που είχαν μείνει αναξιοποίητες, μία από αυτές ήταν ο τομέας της ενέργειας, ενώ οι ανανεώσιμες πηγές αποτελούν πια κεντρική πολιτική μας, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα το να στηριζόμαστε στις δικές μας και όχι σε δάνειες δυνάμεις, αλλά και μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, κρύβοντας ότι όσο τα μονοπώλια κυριαρχούν στην αγορά, η Ενέργεια θα είναι ακριβό εμπόρευμα για το λαό, με επάρκεια ή χωρίς.

«Ειδικές ζώνες» εκμετάλλευσης

Η χτεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού, έγινε μια μόλις μέρα μετά τις επαφές του Γερμανού υφυπουργού Οικονομικών Στ. Κάπφερερ στην Αθήνα, με Ελληνες υπουργούς, για «πιθανές επενδύσεις» γερμανικών μονοπωλίων στη χώρα, πρωτίστως «στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας». Η αναφορά του Γερμανού υφυπουργού στην ανάγκη δημιουργίας «ειδικών επενδυτικών ζωνών», στις οποίες οι επιχειρήσεις θα απολαμβάνουν ειδικά φορολογικά και εργασιακά προνόμια, μόνο τυχαία δεν ήταν. Το μονοπώλια απαιτούν χαμηλότερη φορολογία στα κέρδη τους, μειωμένους μισθούς και ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα για το προσωπικό τους.

Η «επισήμανσή» του έγινε σε μια περίοδο που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ελληνογερμανικό επιχειρηματικό σχέδιο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά στοιχεία. Σύμφωνα με το σχέδιο, η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται στην Ελλάδα θα μεταφέρεται στην υπόλοιπη Ευρώπη μέσω υπόγειας διασύνδεσης.

Πέρα από το συγκεκριμένο σχέδιο, ξένα μονοπώλια και ντόπιοι κεφαλαιοκράτες, ετοιμάζονται για συμπράξεις σε τομείς των ΑΠΕ. Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται ήδη οι γερμανικές εταιρείες «Enercon», «Nordex» και «Ζήμενς». Επίσης οι γαλλικές «GFF Suez» και «EdF» έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για «συνεργασία» με τη ΔΕΗ προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στις εναλλακτικές πηγές Ενέργειας.

Αποκαλυπτικός των σχεδιασμών της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός επενδυτικού «παραδείσου» για τα μονοπώλια, ήταν σε συνέντευξή του στο «ΣΚΑΪ» ο υπουργός Ανάπτυξης - Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχ. Χρυσοχοΐδης.

«Σε 40 ημέρες θα έρθει ο Γερμανός ομόλογός μου με 100 επιχειρηματίες για συγκεκριμένους τομείς στους οποίους συζητάμε με πολύ συγκεκριμένη ατζέντα ώστε να αρχίσουν επενδύσεις, αλλά με δύο προϋποθέσεις. Η μια είναι ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες της οικονομικής εξυγίανσης και η δεύτερη να απελευθερώσουμε τη χώρα από τα δεσμά της αδράνειας, της γραφειοκρατίας, της εχθρικότητας προς την επιχειρηματικότητα, της αλλαγής του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της δημιουργίας μιας Ελλάδας ελκυστικής στις επενδύσεις και στις επιχειρήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Προηγήθηκε συμφωνία για συμπράξεις

Εξάλλου, τον Περασμένο Μάρτη, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μ. Ξενογιαννακοπούλου υπέγραψε με τη γερμανική κυβέρνηση «μνημόνιο συνεργασίας» σε μία σειρά τομείς, άμεσα συνδεδεμένους με τις αποκρατικοποιήσεις, που μεταξύ άλλων αφορούσαν στους Σιδηροδρόμους, τις αστικές Συγκοινωνίες, την Ενέργεια καθώς και την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών. Ξεχωριστής σημασίας πρόβλεψη στο συγκεκριμένο μνημόνιο ήταν να συγκροτηθεί «κοινό εργαστήριο» μεταξύ των δυο κυβερνήσεων για την αναμόρφωση του Συνταξιοδοτικού και του Εργασιακού, έτσι όπως αυτό διαμορφώνεται στην ΕΕ, μέσω και του «Συμφώνου για το Ευρώ».

Στη χτεσινή επίσκεψή του στο ΚΑΠΕ ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε και για το πρόγραμμα «εξοικονόμησης ενέργειας» σε κτίρια και κατοικίες. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από τη ΔΕΗ. «Με τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ανοίγονται προοπτικές εξαγωγών για την κατασκευαστική βιομηχανία σε τομείς, όπου η Ελλάδα πρωτοπορεί στην τεχνολογική καινοτομία. Αυτό το σχέδιο θα συμβάλει ώστε σιγά σιγά το σύνολο των νοικοκυριών στη χώρα μας να μπει σε προγράμματα συντήρησης και εξοικονόμησης ενέργειας σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, τους δημόσιους αλλά και τους ιδιωτικούς φορείς», ανέφερε ο πρωθυπουργός περιγράφοντας τα κέρδη που θα αποκομίσουν οι ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι στο βιομηχανικό και στο κατασκευαστικό τομέα.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε, ότι θα ανοίξει η προοπτική για «νέες δουλειές για τη νέα γενιά», με μισθούς βέβαια που θα εξασφαλίζουν στους πλουτοκράτες την ακόμα μεγαλύτερη αρπαγή υπεραξίας από τους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ