Σάββατο 27 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Αθλητισμός για το λαό και τη νεολαία

Τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο χώρο του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου - παρά την όποια έντεχνη προσπάθεια (με το γενναιόδωρο αβαντάρισμα από την πλειοψηφία των ΜΜΕ) αποπροσανατολισμού, ένα πράγμα επιβεβαιώνουν: Το πόσο σάπιο είναι το ποδόσφαιρο των επιχειρηματιών, του στοιχήματος, των οικονομικών συμφερόντων. Αλλωστε, αυτό είναι λογικό, αφού το καπιταλιστικό σύστημα από τη φύση του «γεννά» και συντηρεί τέτοια φαινόμενα σήψης σε όλα τα επίπεδα, που όχι μόνο δεν εξυπηρετούν σε τίποτα τις ανάγκες των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, αλλά κάνουν τη ζωή τους ακόμα πιο δύσκολη. Η κυβέρνηση, τα αρμόδια όργανα στο χώρο του ποδοσφαίρου γνωρίζουν καλά όλα τα παραπάνω, όπως γνωρίζουν καλά ότι σε κάποια φάση είναι αναγκασμένοι να πάρουν κάποια μέτρα διαχείρισης για να ελέγξουν - όσο γίνεται - την απαξίωση του προϊόντος για να προστατέψουν, στη δοσμένη χρονική στιγμή, οικονομικά συμφέροντα απέναντι σε άλλα.

Συνειδητά λοιπόν δεν ασχολούνται με τις πραγματικές αιτίες και την αντιμετώπισή τους. Αλλά - μέσω τακτικισμών που οι τωρινές συνθήκες επιβάλλουν - με τις εντυπώσεις, τη διαχείριση, τον εξωραϊσμό. Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Π. Γερουλάνος, ανέφερε (27/7, τηλεοπτικός ΣΚΑΪ) χαρακτηριστικά πως η επιχειρηματική δράση «είναι η ουσία όλου του πράγματος. Οταν έρχεται ένας επιχειρηματίας και βάζει λεφτά... οφείλει και η πολιτεία να του προστατεύσει αυτή την επένδυση. Αυτό δεν το βλέπουμε μόνο στο ποδόσφαιρο, το βλέπουμε σε οποιονδήποτε κλάδο»... Προστασία είναι ο εξωραϊσμός, προστασία είναι και τα αλλεπάλληλα χαρίσματα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ χρεών. Για παράδειγμα, οι ΠΑΕ - σύμφωνα με την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων - χρωστούν στο Ελληνικό Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία περίπου 220 εκατ. ευρώ...

Στα πλαίσια αυτά εντάσσονται οι όποιες βελτιωτικές κινήσεις γίνονται τώρα, ακόμα και κάποιες τιμωρίες που επιβάλλονται. Καθώς και η προβολή του ιδεολογήματος πως οι στρεβλώσεις οφείλονται σε «κακούς» - που είναι η εξαίρεση - και δεν είναι σύμφυτες του κοινωνικοοικονομικού συστήματος. Στόχος τους είναι να εξωραϊστεί η κατάσταση και να συνεχιστεί η κερδοφορία των επιχειρηματιών χωρίς εμπόδια και στρεβλώσεις. Τα αστικά κόμματα (και τα στελέχη τους πολιτικά ή/και στο χώρο του αθλητισμού) εξέθρεψαν και εκτρέφουν «το αυγό του φιδιού», γιατί αποτελεί μέρος του συστήματος. Απλά όταν ξεφεύγει από τον έλεγχο προσπαθούν - προσωρινά - να το συμμαζέψουν.

Η συσσωρευμένη εμπειρία και γνώση δεν επιτρέπει πλέον αυταπάτες για μεσοβέζικες λύσεις και φτιασιδώματα. Καμιά ελπιδοφόρα προοπτική δεν υπάρχει, όσο οι νόμοι της αγοράς λειτουργούν και καθορίζουν το παιχνίδι. Χρειάζεται ενιαίος αγώνας των εργαζομένων και των ανθρώπων του αθλητισμού, μέσα και έξω από τα γήπεδα. Είναι καιρός να συνταχτούν όλοι με το ταξικό εργατικό κίνημα, να απαιτήσουν γκρέμισμα και φτιάξιμο από την αρχή. Χωρίς ΠΑΕ και μεγαλοεπιχειρηματίες, χωρίς στοίχημα. Μόνο έτσι θ' ανοίξει ο δρόμος ώστε και το παιχνίδι του ποδοσφαίρου να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Για να είναι ο αθλητισμός σύγχρονο και δωρεάν δικαίωμα για τη νεολαία και όλο το λαό.


Γιώργος ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ