Σάββατο 27 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απειλήθηκε το Σέιχ Σου

Κινδύνεψε το Σέιχ Σου

Eurokinissi

Κινδύνεψε το Σέιχ Σου
Μνήμες από την καταστροφική πυρκαγιά του 1997 ξύπνησαν χτες με τη φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι και απείλησε να κάψει και πάλι το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, το Σέιχ Σου.

Η φωτιά ξέσπασε στις 3 το μεσημέρι στη θέση Λαδάς πίσω από το «Καυτατζόγλειο», κοντά σε κατοικημένη περιοχή και αναπτύχθηκε μέχρι τις παρυφές του Σέιχ Σου, πάνω από την περιφερειακή οδό, καίγοντας συνολικά 80 στρέμματα δάσους και δασικής έκτασης. Η Πυροσβεστική εξετάζει το ενδεχόμενο εμπρησμού, καθώς η φωτιά ξέσπασε όταν αυξήθηκε η ένταση των ανέμων. Ενώ τα 25 οχήματα της Πυροσβεστικής και οι 100 πυροσβέστες, δύο καναντέρ, υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα των δήμων έθεταν υπό έλεγχο τη φωτιά, δεύτερο μέτωπο εκδηλώθηκε πάνω από την περιφερειακή οδό. Σημειώνεται πως η περιοχή του Κέδρινου Λόφου που παραδόθηκε στις φλόγες είχε σωθεί από τη φωτιά του Ιούλη του 1997 που είχε κατακάψει 16.600 από τα συνολικά 30.000 στρέμματα.

Στο μέτωπο της φωτιάς βρέθηκε από την πρώτη ώρα κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής την βουλευτή Σοφία Καλαντίδου, αλλά και κομμουνιστές σύμβουλοι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Κατήγγειλαν τις τραγικές συνέπειες που μπορεί να έχουν οι περικοπές των κονδυλίων για την πρόληψη και τη δασοπυρόσβεση, αλλά και η καθυστέρηση που υπήρξε στη χρηματοδότηση και αυτής της κουτσουρεμένης επιχορήγησης προς τους δήμους, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει ουσιαστικά καθαρισμός του περιαστικού δάσους.

Σε ανακοίνωσή τους, οι κομμουνιστές σύμβουλοι σε Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμο Θεσσαλονίκης τονίζουν πως αν και η πυρκαγιά δεν πήρε διαστάσεις «αυτό όμως δεν πρέπει να καλύψει τις τεράστιες ευθύνες τόσο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όσο και της Τοπικής Διοίκησης (Περιφέρειας και Δήμων), που συνειδητά εφαρμόζουν πολιτικές που υπαγορεύονται από τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα». Επισημαίνεται πως «οι νόμοι που έχουν ψηφισθεί τα τελευταία χρόνια είναι σε αντιδραστική κατεύθυνση και εξυπηρετούν την παραπέρα εμπορευματοποίηση των δασών και της γης συνολικότερα» και πως σήμερα είναι ανάγκη για μια άλλη, λαϊκή δασική πολιτική, που θα εξασφαλίσει τη δασική προστασία, την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, με μεσο-μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, κοινωνικά κριτήρια και κοινωνική - λαϊκή ιδιοκτησία στα δασικά οικοσυστήματα».

Επίσης υπογραμμίζεται ότι σήμερα είναι ανάγκη να παρθούν μια σειρά μέτρα για να προστατευτεί το περιαστικό δάσος της πόλης και καλούν τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, το οργανωμένο ταξικό κίνημα και τους φορείς της πόλης να διαμορφώσουν ένα αγωνιστικό κίνημα που θα διεκδικήσει «την άμεση κατάργηση των αντιδασικών νόμων και διατάξεων. Συγκρότηση ενιαίου δημόσιου φορέα διαχείρισης και προστασίας της δασικής περιουσίας με συντονιστικά όργανα ανά νομό και δήμο - επιχειρησιακά κέντρα. Να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων στα βουνά και τα δάση. Μηχανισμό εκτίμησης των κινδύνων ανά περιοχή και ανάλογο σχεδιασμό. Ανασυγκρότηση και αναβάθμιση των δυνάμεων της Δασικής Υπηρεσίας, συμβολή της Πυρο­σβεστικής Υπηρεσίας στην επιτήρηση του περιαστικού δάσους του Κέδρινου Λόφου, με σύγχρονα τεχνικά μέσα. Επαρκή εκπαίδευση των εμπλεκόμενων φορέων. Επιτήρηση οδικών αξόνων που γειτνιάζουν ή οδηγούν στο περιαστικό δάσος. Πάλη για μια ανάπτυξη με κριτήριο τις ανάγκες της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρέμβαση του ΚΚΕ για αντιπυρική προστασία στο Σέιχ Σου(2014-06-21 00:00:00.0)
Συναυλία για την προστασία του Σέιχ Σου(2008-06-06 00:00:00.0)
Κοντός ψαλμός αλληλούια...(1997-08-05 00:00:00.0)
Ομάδα Εργασίας για το Σέιχ Σου(1997-07-15 00:00:00.0)
Είναι γνωστοί οι ένοχοι(1997-07-13 00:00:00.0)
Προκλητικός ο Τζουμάκας(1997-07-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ