Σάββατο 27 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
Ανεξέλεγκτη η φωτιά για 3η μέρα

Περισσότερα από 45.000 στρέμματα δάσους με πεύκα και δρύες, καθώς και γεωργικές εκτάσεις έχουν γίνει στάχτη. Χτες το μεσημέρι οι κάτοικοι του οικισμού Κοίλα εγκατέλειψαν για τρίτη φορά τα σπίτια τους. Πυρκαγιά εκδηλώθηκε κοντά σε στρατόπεδο

Με κάθε τρόπο προσπαθούν πυροσβέστες και κάτοικοι να περιορίσουν τη φωτιά

Motion Team

Με κάθε τρόπο προσπαθούν πυροσβέστες και κάτοικοι να περιορίσουν τη φωτιά
Εξι ενεργά πύρινα μέτωπα ήταν σε εξέλιξη μέχρι αργά χτες το βράδυ, σε διάφορες περιοχές της χώρας προκαλώντας τεράστιες καταστροφές σε δασικές και όχι μόνο εκτάσεις. Οι άνδρες της Πυροσβεστικής «παλεύουν» με τις φλόγες στον Εβρο για τρίτη μέρα, η Αρκαδία ξαναζεί μέρες του 2007, η πυρκαγιά στη Ζάκυνθο καταστρέφει ό,τι έχει απομείνει από τις προηγούμενες πυρκαγιές, ενώ πυρκαγιές ξέσπασαν σε Αχαΐα, Ναύπακτο και Αμφισσα.

Συναγερμός έχει σημάνει στον Εβρο από τον πύρινο εφιάλτη. Δύσκολη αναμενόταν και η χτεσινή νύχτα για τους κατοίκους και τους πυροσβέστες που για τρίτη μέρα, αποκαμωμένοι πια, έδιναν τη μάχη για να σταματήσουν την επέλαση της φωτιάς. Οι εναέριες ρίψεις νερού σταμάτησαν το βράδυ, ενώ οι άνεμοι εξακολουθούσαν να είναι ισχυροί, εντάσεως 7 μποφόρ, ως αργά τη νύχτα, ενισχύοντας τους φόβους για επέκταση του καταστροφικού πύρινου μετώπου.

Παρανάλωμα του πυρός έχουν γίνει περισσότερα από 45.000 στρέμματα δάσους με πεύκα και δρύες, καθώς και γεωργικές εκτάσεις. Χτες το μεσημέρι οι φλόγες απείλησαν και πάλι τα Κοίλα και οι κάτοικοι του οικισμού εγκατέλειψαν για τρίτη φορά τα σπίτια τους.

Στο μέτωπο της φωτιάς στη Λευκίμη που εκτείνεται σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων, υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις εξαιτίας των ισχυρών ανέμων εντάσεως 7 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή. Αναζωπυρώσεις είχαμε χτες σε Μελία, Κοίλα, Υψωμα 22 και Κιτρινόπετρα. Περισσότεροι από 176 πυροσβέστες με 47 οχήματα από ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα δίνουν τη μάχη στα πύρινα μέτωπα, με τη συνδρομή συνολικά 12 αεροσκαφών και ελικοπτέρων, ανάμεσα στα οποία δύο που στάλθηκαν από τη Γαλλία και ισάριθμα από την Ισπανία. Παράλληλα, στη μάχη της κατάσβεσης, συμμετέχουν μηχανήματα της Περιφέρειας, του Στρατού, των Δήμων και του Δασαρχείου.

Λίγο μετά τη 1 χτες το μεσημέρι, εκδηλώθηκε φωτιά σε ξερά χόρτα σε απόσταση αναπνοής από το αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος» που έσβησε γρήγορα. Επίσης, ελέγχθηκε πλήρως άλλο ένα μέτωπο φωτιάς στην εθνική οδό Φερών - Αρδανίου που απείλησε το στρατόπεδο «Βογιατζής» στην Καβησό, όπου εδρεύει η 31η Ταξιαρχία και στο οποίο βρίσκονται αποθήκες με πυρομαχικά.

Αλλα μέτωπα

Σημαντικά είναι, επίσης, και τα μέτωπα σε Μαλανδρίνο Αμφισσας, Γαβρολίμνη Ναυπάκτου και Χαϊκάλι - Αγιο Στέφανο Αχαΐας. Αυτά, μαζί με τα παραπάνω, σύμφωνα με τον αρχηγό του Σώματος Στ. Στεφανίδη, ήταν και τα πιο επικίνδυνα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Με αφορμή τις πυρκαγιές σε Φυτείες και Γαβρολίμνη, η Νομαρχιακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, επισημαίνει πως «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι υπόλογη», πως ελέγχεται και οφείλει να απολογηθεί: Για την απουσία συγκεκριμένου σχεδιασμού ανά δήμο και περιοχή και τα μεγάλα κενά στις διαδικασίες και τα όργανα συντονισμού, τη μη χάραξη και δημιουργία αντιπυρικών ζωνών που προέκυψαν από τις αντιθέσεις των διαφόρων φορέων, την αργοπορία στη διασφάλιση ικανών εναέριων πυροσβεστικών μέσων από το εξωτερικό και τα μεγάλα κενά σε μόνιμους εξειδικευμένους δασοπυροσβέστες και σε επίγεια μέσα. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται η «ηρωική δράση των πυροσβεστών και των κατοίκων», που, όμως, «δεν είναι δυνατό να αναπληρώσει τα κενά στο συντονισμό πυρόσβεσης και τις ανεπάρκειες της Πολιτικής Προστασίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ