Τρίτη 23 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ασαντ: «μπούμερανγκ η οποιαδήποτε ξένη επέμβαση»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σαφή προειδοποίηση προς τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να μην αποτολμήσουν στρατιωτική επέμβαση απηύθυνε κατά τη συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση ο Σύρος πρόεδρος. Ο Μπάσαρ αλ Ασαντ χαρακτήρισε μια τέτοια κίνηση «μπούμερανγκ» για όποιον την πράξει, «πρώτον, λόγω της γεωστρατηγικής θέσης της Συρίας και, δεύτερον, λόγω των δυνατοτήτων της», δηλαδή της επιρροής που με διάφορους τρόπους ασκεί στην ευρύτερη εύφλεκτη περιοχή. Δύο παράγοντες, που μέχρι στιγμής, όντως επηρεάζουν τη στάση των ιμπεριαλιστών απέναντι στη Δαμασκό.

Ο Σύρος Πρόεδρος επέμεινε στην εκδοχή της δράσης τρομοκρατικών συμμοριών που στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση της εξουσίας του αποδίδοντας στην αντιπολίτευση «επιθέσεις κατά των δυνάμεων ασφαλείας». Η λύση «είναι πολιτική αλλά η βία θα αντιμετωπιστεί αποφασιστικά» υπογράμμισε δηλώνοντας ότι «δεν ανησυχεί καθόλου για την κατάσταση ασφαλείας» καθώς «όλα αντιμετωπίζονται» (δε διευκρίνισε πώς). Επανέλαβε ότι γίνονται βήματα προς ένα πολυκομματικό σύστημα και προανήγγειλε βουλευτικές εκλογές το Φλεβάρη, όπως, ήδη, συζητιόταν. Τέλος, απέρριψε το αίτημα ΗΠΑ - ΕΕ για αποχώρησή του από την εξουσία αντιτείνοντας ότι θα έπρεπε να παραιτηθούν αυτοί που αιματοκυλίζουν το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Λιβύη.

Εκπρόσωποι αντικαθεστωτικών οργανώσεων κατήγγειλαν ότι παρά τις προεδρικές διαβεβαιώσεις για τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων, επιχειρήσεις συνεχίζονται στην Καφάρ Τακχαρίμ, στο βόρειο Ιντλίμπ, και στη Χάμα.

Πιέζουν οι Αραβες σύμμαχοι των ΗΠΑ

Σύσταση επιτροπής έρευνας για τη διάπραξη εγκλημάτων από τις δυνάμεις ασφαλείας ζήτησαν οι μοναρχίες του Κόλπου, με επικεφαλής το Κουβέιτ και τη Σαουδική Αραβία, από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που συνεδρίασε χτες στη Γενεύη. Η συνεδρίαση συνεχιζόταν μέχρι αργά. Η Υπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, εκτίμησε ότι από τα μέσα Μαρτίου (οπότε άρχισαν οι διαδηλώσεις) έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 2.200 άνθρωποι (οι 500 τουλάχιστον στρατιώτες).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ