Τρίτη 23 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Προσωρινή» εκεχειρία στη Γάζα, οργισμένη αναμονή στο Κάιρο

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΚΑΪΡΟ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Σε εκεχειρία κατέληξαν η ισραηλινή ηγεσία και η «Χαμάς» μετά από τουλάχιστον πέντε 24ωρα, κατά τα οποία η ένταση στην ισραηλινο-παλαιστινιακή και στην ισραηλινο-αιγυπτιακή μεθόριο ανέβηκε «στο κόκκινο» προκαλώντας ρίγη ανησυχίας για κίνδυνο ευρύτερης ανάφλεξης. Η συμφωνία επιβεβαιώθηκε εκατέρωθεν με την ισλαμική οργάνωση που διοικεί τη Γάζα να δεσμεύεται ότι θα εφαρμοστεί και από τις μικρότερες παλαιστινιακές οργανώσεις.

Οι Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης, που ανέλαβαν την ευθύνη για τις περισσότερες από τις δεκάδες ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν τα τελευταία 24ωρα από τη Γάζα και των οποίων ο ηγέτης φέρεται να συγκαταλέγεται μεταξύ των νεκρών Παλαιστίνιων των τελευταίων ημερών, ανακοίνωσαν ότι «δέχονται την προσωρινή εκεχειρία για το καλό των παλαιστινιακών συμφερόντων» (εκκρεμεί και η διπλωματική εκστρατεία μονομερούς αναγνώρισης στον ΟΗΕ). Σύμφωνα με το συνολικό απολογισμό, τα ισραηλινά πυρά σκότωσαν 15 Παλαιστίνιους στη Γάζα, μεταξύ των οποίων και παιδιά, ενώ ένας Ισραηλινός σκοτώθηκε από ρουκέτα στην Μπεερσέμπα.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη σε τρεις συντονισμένες επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων σκοτώθηκαν οκτώ Ισραηλινοί (οι δύο στρατιώτες) κοντά στο θέρετρο Εϊλάτ της Ερυθράς Θάλασσας στο νότιο Ισραήλ πολύ κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο. Ο ισραηλινός στρατός επέρριψε την ευθύνη σε Παλαιστίνιους μαχητές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο αιγυπτιακός στρατός δεν ελέγχει τη χερσόνησο του Σινά. Από ισραηλινά πυρά, στην καταδίωξη που ακολούθησε την περασμένη Πέμπτη, σκοτώθηκαν επτά από τους Παλαιστίνιους, αλλά και πέντε Αιγύπτιοι μεθοριοφύλακες, πυροδοτώντας μιαν άνευ προηγούμενου, τα τελευταία πολλά χρόνια, κρίση με το Κάιρο.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση, υπό το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο που ελέγχει τη χώρα, απέρριψε ως «ανεπαρκή του μεγέθους και της σοβαρότητας του γεγονότος» τη «θλίψη» που εξέφρασε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, για τους πέντε Αιγύπτιους νεκρούς, μετά την απειλή του Καΐρου να αποσύρει τον πρέσβη του από το Τελ Αβίβ. Η αιγυπτιακή ηγεσία περιμένει «περισσότερα και κοινή έρευνα για το συμβάν», συμπληρώνοντας ότι «η Αίγυπτος θέλει την ειρήνη αλλά και το Ισραήλ οφείλει να αναλάβει τις υποχρεώσεις του», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν έχει πεισθεί για τον ισραηλινό ισχυρισμό περί καταδίωξης εντός ισραηλινού εδάφους.

Ταυτόχρονα, οι δρόμοι του Καΐρου «βράζουν» από οργή. Το Σάββατο, έγινε μαχητική διαδήλωση μπροστά στην ισραηλινή πρεσβεία, όπου οι διαδηλωτές ζητούσαν την απέλαση του Ισραηλινού πρέσβη και ένας εξ αυτών σκαρφάλωσε επτά ορόφους για να κατεβάσει την ισραηλινή σημαία και να τοποθετήσει την αιγυπτιακή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ