Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΠΑ
Κονδύλια για την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου

Συνέντευξη Τύπου χτες συνολικά για το θέμα και τη στάση της πολιτικής ηγεσίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Μέσω και του ΕΣΠΑ θα προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς η ιδιωτικοποίηση του τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων
Μέσω και του ΕΣΠΑ θα προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς η ιδιωτικοποίηση του τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων
Τα κονδύλια που προβλέπονται μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007 - 2013 δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών, όπως ισχυρίζονται τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, οι εκπρόσωποι της Τοπικής Διοίκησης και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, αλλά για την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και την εδραίωση της εξουσίας του.

Αυτά τόνισαν, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου στη Λάρισα, οι περιφερειακοί Σύμβουλοι Θεσσαλίας του ΚΚΕ, που εκλέχτηκαν με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Βαγγέλης Μπούτας, Νίκος Γκατζής και Βασίλης Κρανιάς, επισημαίνοντας ότι λένε, εν γνώσει τους, ψέματα όσοι ισχυρίζονται πως το ΕΣΠΑ θα δώσει λύσεις σε λαϊκά προβλήματα, ή ακόμα και ότι «θα σώσει την Ελλάδα από την κρίση»!

Η αλήθεια είναι - είπαν - ότι και το ΕΣΠΑ, όπως και τα προηγούμενα, ανάλογα, προγράμματα, στα 30 χρόνια που η χώρα μας είναι στην ΕΟΚ/ΕΕ, έρχεται να συμβάλλει σε μια ανάπτυξη υπέρ των συμφερόντων του κεφαλαίου. Εντάσσεται σε ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για το συντονισμό όλων των αντιλαϊκών πολιτικών της ΕΕ στα πλαίσια της Στρατηγικής της Λισαβόνας, μέσω της οποίας επιδιώκεται η επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, η απελευθέρωση των αγορών, η πιο γρήγορη εφαρμογή των ιδιωτικοποιήσεων, η ένταση της επίθεσης στις εργασιακές σχέσεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Τα λεφτά στους επιχειρηματίες

Αναφερόμενοι στην πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σημείωσαν ότι επιχειρεί να παραπλανήσει και να εξαπατήσει το λαό της περιοχής, εμφανίζοντας το ΕΣΠΑ ως «φάρμακον διά πάσαν νόσον»...

Παίρνοντας αφορμή από πρόσφατες δηλώσεις της Περιφερειακής Αρχής, στις οποίες σημειώνει ότι τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που προβλέπονται για τη Θεσσαλία θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση αναπτυξιακών δράσεων με αιχμή την επιχειρηματικότητα, την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διογκούμενης ανεργίας, την αύξηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στις δράσεις και στα έργα του ΕΣΠΑ, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» επισήμαναν:

  • Η ανάπτυξη με αιχμή την επιχειρηματικότητα αφορά στην αύξηση του καπιταλιστικού κέρδους, που συνδέεται και συνδυάζεται με μείωση εργατικών μισθών, καταπάτηση εργατικών δικαιωμάτων, διόγκωση της φτώχειας της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.
  • Τα προγράμματα που έχουν αναγγελθεί για την «αντιμετώπιση» της ανεργίας δε λύνουν κανένα πρόβλημα - η μείωση των δεικτών που μπορεί να παρουσιάσουν θα είναι πλασματική - και στοχεύουν στη χειραγώγηση της λαϊκής αγανάκτησης.
  • Η υλοποίηση δημοσίων έργων με ΣΔΙΤ ωφελεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα και βλάπτει τα λαϊκά βαλάντια. Τα παραδείγματα πολλά, με πιο χαρακτηριστικό την παράδοση των εθνικών οδών στους επιχειρηματίες, οι οποίοι, με τις συνεχείς αυξήσεις στα διόδια, λεηλατούν τις τσέπες του λαού.
Αγώνας για άλλη ανάπτυξη

Καταλήγοντας οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ υπογράμμισαν: Η Εργατική τάξη, οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι, δεν πρέπει να προσδοκούν βελτίωση της θέσης τους από τους στόχους και τις επιδιώξεις του ΕΣΠΑ. Οι λαϊκές ανάγκες δεν μπορεί να έχουν καμία τύχη όσο λειτουργούν οι νόμοι του καπιταλιστικού κέρδους που υπηρετεί και το ΕΣΠΑ.

Ο τεράστιος κοινωνικός πλούτος που παράγεται σήμερα γεννά τη δυνατότητα και την κοινωνική αναγκαιότητα για σχεδιασμό της οικονομίας με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. Για να ανοίξει ο δρόμος μιας διαφορετικής ανάπτυξης, όμως, απαιτούνται ρήξεις με τις επιλογές της ΕΕ, των πολιτικών των κομμάτων της αστικής τάξης και των προγραμμάτων της Τοπικής Διοίκησης.

Οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας θ' αγωνιστούμε, με κάθε μέσο, για να μάθει ο λαός της περιοχής μας την πραγματική αλήθεια για το ΕΣΠΑ και θα συμβάλλουμε, με όλες τις δυνάμεις μας, στην ανάπτυξη της λαϊκής πάλης για την αντιμετώπιση της συνεχούς και διαρκώς εντεινόμενης αντιλαϊκής επίθεσης που έχουν εξαπολύσει η κυβέρνηση, η ΕΕ, η τρόικα, το κεφάλαιο.

Ταυτόχρονα, προβάλλοντας ένα κοινό, διεκδικητικό αγωνιστικό πλαίσιο, που θα αγκαλιάζει το σύνολο των βασικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, σήμερα, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, παλεύουμε, μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα και τις αγωνιστικές λαϊκές συσπειρώσεις, για τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου που θ' αγωνίζεται για τη λαϊκή εξουσία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ