Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
Παιχνίδια συμφερόντων για ένα πραγματικό πρόβλημα

Παρέμβαση των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων Γλυφάδας με το ΚΚΕ

Συνεχίστηκε και χτες η αντιπαράθεση μεταξύ ΥΠΕΚΑ και Δήμου Γλυφάδας, μετά την ενέργεια της δημοτικής αρχής να καταλάβει χώρο σε περιοχή του Υμηττού, που εντάσσεται σε ζώνη απόλυτης προστασίας του βουνού, ώστε να τον μετατρέψει και να τον χρησιμοποιήσει σαν νεκροταφείο, με πρόσχημα την αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος που υπάρχει στο δήμο.

Συγκεκριμένα, την περασμένη Παρασκευή 12 Αυγούστου, η δημοτική αρχή εντελώς απροειδοποίητα συρματόπλεξε το χώρο, τοποθέτησε προκατασκευασμένη εκκλησία και τάφους. Η ενέργεια αυτή έφερε την αντίδραση και την παρέμβαση του ΥΠΕΚΑ, ζητώντας άμεσα να σταματήσει κάθε ενέργεια αυθαίρετης εγκατάστασης νεκροταφείου. Αποτέλεσμα, στη συνέχεια, να διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση για το θέμα, μετά από εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένης Ράικου και ο χώρος να φυλάσσεται πλέον από την Αστυνομία.

Παρέμβαση για το θέμα έκανε με χθεσινή της ανακοίνωση η «Λαϊκή Συσπείρωση Γλυφάδας», στην οποία αναφέρει ειδικότερα:

«Η "Λαϊκή Συσπείρωση Γλυφάδας" έχει τονίσει πολλές φορές, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά με ερωτήσεις, την αναγκαιότητα μεταφοράς και δημιουργίας νέου νεκροταφείου, κατά προτίμηση σε συνεργασία με γειτονικούς δήμους, λόγω υπερκορεσμού του υπάρχοντος, που θα πληροί όλους τους χωροταξικούς και περιβαλλοντικούς όρους.

Παράλληλα, επισημαίνει την ανάγκη δημιουργίας χώρου αποτέφρωσης των νεκρών, που αν γίνει και θα ικανοποιήσει την ανάγκη για όσους το επιθυμούν, και θα συμβάλει στο να μειωθεί η άμεση και πιεστική ανάγκη ταφής των νεκρών.

Το γεγονός, όμως, της ανάγκης δημιουργίας νέου νεκροταφείου σε καμιά περίπτωση δε δικαιολογεί την ενέργεια του δημάρχου Γλυφάδας για τη δημιουργία νέου νεκροταφείου σε χώρο που έχει χαρακτηριστεί Ζώνη Α, όπου απαγορεύεται κάθε τέτοιου είδους χρήση.

Μια τέτοια ενέργεια ανοίγει την όρεξη για κάθε είδους καταπατητές για τη διεκδίκηση δημόσιας γης, αλλά και αλλαγής χρήσεων γης σε βάρος της ανάγκης ενός πνεύμονα πρασίνου και δάσους στα όρια της πόλης. Επιπλέον, η καταλληλότητα του χώρου δεν έχει ελεγχθεί από εδαφολογική και γεωλογική άποψη. Και τέλος, η ενέργεια αυτή έγινε εν αγνοία του δημοτικού συμβουλίου και παραβιάζει κάθε αρχή δημοκρατικότητας.

Σε κάθε περίπτωση, η "Λαϊκή Συσπείρωση Γλυφάδας" επισημαίνει τα αδιέξοδα ενός σάπιου συστήματος, και μιας πολιτικής που θεωρεί τα πάντα, από τη γη και την κατοικία μέχρι και τους νεκρούς, εμπορεύματα. Αγωνίζεται για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, και για μια πολιτική όπου οι χρήσεις γης θα καθορίζονται στα πλαίσια κεντρικού σχεδιασμού με βάση τις λαϊκές ανάγκες για κατοικία, και χώρους εκπαίδευσης, άθλησης, πολιτισμού, αναψυχής, αλλά και ταφής των νεκρών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ