Σάββατο 13 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Χιλιάδες οι νεκροί από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς

Ούτε μία, ούτε δύο αλλά δεκάδες διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί ενάντια στις ΗΠΑ και την εκστρατεία τους με βομβαρδιστικά
Ούτε μία, ούτε δύο αλλά δεκάδες διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί ενάντια στις ΗΠΑ και την εκστρατεία τους με βομβαρδιστικά
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Οι εκατόμβες που προκαλούν οι ανελέητοι βομβαρδισμοί των Αμερικανών στο Πακιστάν, με πρόσχημα τους «θύλακες της "Αλ Κάιντα" και των τρομοκρατών» καταγράφονται στην ανεξάρτητη έρευνα του Γραφείου για την Ερευνητική Δημοσιογραφία, με έδρα το Λονδίνο, και της ημερήσιας εφημερίδας του Πακιστάν «Express Tribune»: Τουλάχιστον 2.292 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 160 παιδιά, έχουν χάσει από το 2004 τη ζωή τους μόνο κατά τις επιδρομές αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Πακιστάν.

Η μελέτη δίνει μία εντελώς νέα εικόνα για τη δραστηριότητα των αεροσκαφών που δρουν στο πλαίσιο των μυστικών επιχειρήσεων της CIA κατά ανταρτών στο Πακιστάν, αφού ο αριθμός των επιθέσεων, 291, είναι 8% μεγαλύτερος από όσες είχαν αναφερθεί νωρίτερα, αλλά και ο αριθμός των νεκρών είναι κατά 40% υψηλότερος από τις επίσημες εκτιμήσεις των Πακιστανών αξιωματούχων. Ο στόχος των βομβαρδισμών αυτών είναι οι «τρομοκράτες» και σύμφωνα με την έκθεση στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις μόλις 126 «γνωστοί αντάρτες» έχουν σκοτωθεί. Ωστόσο, οι παράπλευρες απώλειες φθάνουν στους 285 έως 775 αμάχους, ενώ έχουν δολοφονηθεί 164 παιδιά, ο δε υπόλοιπος αριθμός των νεκρών δεν μπορεί μέχρι σήμερα να διευκρινιστεί.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι επιδρομές κλιμακώθηκαν επί των ημερών της διακυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, 236 συνολικά - μία κάθε τέσσερις μέρες, κατά μέσο όρο - και έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 1.842 ανθρώπων. Είναι προφανώς τέτοια η «επιτυχία» των επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έχει αλλάξει τους προσανατολισμούς του Πενταγώνου, το οποίο διατίθεται να διευρύνει τη χρήσης τους. Ηδη χρησιμοποιούνται για επιθέσεις στη Λιβύη, ενώ σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Wall Street Journal», το Πεντάγωνο προχωρά γοργά στα σχέδια για δημιουργία βάσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής ώστε να ξεκινήσει επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Υεμένη και στη Σομαλία για αρχή.

Στο μεταξύ, στην εσχάτη των ποινών καταδικάστηκε από την πακιστανική Δικαιοσύνη στρατιώτης για την εκτέλεση με συνοπτικές διαδικασίες ενός 22χρονου άοπλου πολίτη στην «καρδιά» του Καράτσι - ένα δράμα που κινηματογραφήθηκε και έκανε το γύρο του κόσμου, προκαλώντας οργή και αγανάκτηση στο Πακιστάν και διεθνώς. Το δικαστήριο καταδίκασε άλλους πέντε άνδρες της παραστρατιωτικής μονάδας Rangers - ειδική μονάδα εκπαιδευμένη και από Αμερικανούς - και έναν πολίτη σε ισόβια κάθειρξη για το φόνο του 22χρονου Σαρφαράζ Σαχ, ο οποίος δολοφονήθηκε δημόσια στις 8 Ιούνη επειδή κατηγορήθηκε για κλοπή.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org