Σάββατο 13 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Μάχες για τον έλεγχο της πόλης Μπρέγκα

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Συνεχίζονται οι μάχες ανάμεσα στους αντικαθεστωτικούς και τις δυνάμεις προσκείμενες στο καθεστώς Καντάφι για τον έλεγχο της πόλης Μπρέγκα, έναν πετρελαϊκό κόμβο που διαθέτει μια από τις σημαντικότερες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Χτες οι αντικαθεστωτικοί ανακοίνωσαν πως ελέγχουν ορισμένες συνοικίες της Μπρέγκα, ωστόσο ο εκπρόσωπός τους Μοχάμεντ Ζαουάουι είπε στους δημοσιογράφους ότι συνεχίζει να μην είναι ασφαλές το να επιχειρήσει κανείς να μπει στην πόλη, καθώς «υπάρχουν ορισμένες δυνάμεις του Καντάφι ακόμα εκεί».

Σύμφωνα με πηγές του «Αλ Τζατζίρα», οι αντικαθεστωτικοί απώλεσαν 7 μαχητές, δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν (το «BBC» κάνει λόγο για 11 νεκρούς μέσα στο τελευταίο 24ώρο), ενώ σημείωσαν πως 12 στρατιώτες του Καντάφι παραδόθηκαν στους αντικαθεστωτικούς. Παράλληλα, συνεχίζονται οι μάχες ανάμεσα στις δύο πλευρές για τον έλεγχο της πόλης Ζαουίγια, ωστόσο, από την Πέμπτη οι αντικαθεστωτικοί αναφέρεται πως δεν έχουν μετακινηθεί από την προηγούμενη τοποθεσία τους.

Στο μεταξύ, η Τυνησία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι δυνάμεις της θα περιπολούν τη μεθόριο για να εμποδίζουν το λαθρεμπόριο καυσίμων προς τη Λιβύη, σε μια κίνηση να σφιχτεί ακόμα περισσότερο ο κλοιός γύρω από τον Καντάφι.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψε χτες διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο τίθενται σε ισχύ κυρώσεις κατά της Λιβύης που υιοθετήθηκαν το Μάρτη από τον ΟΗΕ, κυρίως η απαγόρευση των οικονομικών συναλλαγών με το καθεστώς Καντάφι. Το διάταγμα απαγορεύει οποιαδήποτε πτήση πάνω από το ρωσικό εναέριο χώρο λιβυκών αεροσκαφών με προορισμό τη Λιβύη, εκτός αυτών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια ή πραγματοποιούν επείγουσα προσγείωση.

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν εξέφρασε την ...ανησυχία του για τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων στη Λιβύη, και από τους πρόσφατους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς, ουσιαστικά ρίχνοντας τις ευθύνες και στις δύο πλευρές, καλώντας τους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και σύνεση.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org