Σάββατο 13 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Σχέδια άγριας καταστολής κατά Παλαιστίνιων διαδηλωτών...

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Με εκτοξευτήρες νερού υψηλής πίεσης και δακρυγόνων ακόμη και με ηλεκτρονικά μηχανήματα που λειτουργούν με υπερήχους για να προκαλέσουν ναυτία σε συγκεντρωμένο πλήθος σχεδιάζουν να αντιμετωπίσουν οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής τους Παλαιστίνιους διαδηλωτές από τις 20 Σεπτέμβρη, οπότε έχουν προγραμματίσει την πραγματοποίηση μαζικών ειρηνικών διαδηλώσεων με κεντρικό σύνθημα τη διεθνή αναγνώριση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Σύμφωνα με τηλεγραφήματα ειδησεογραφικών πρακτορείων, ένα από τα μηχανήματα καταστολής διαδηλώσεων που σκοπεύουν να αγοράσουν οι Ισραηλινοί λέγεται «Κραυγή». Αυτό παράγει υπερήχους που επιδρούν με τέτοιο τρόπο στον ανθρώπινο οργανισμό ώστε να προκαλούν ναυτία. Αλλο νεοτεριστικό μηχάνημα που θα αγοραστεί για να χρησιμοποιηθεί κατά των διαδηλωτών λέγεται «Ασβός», καθώς θα ψεκάζει και θα «σημαδεύει» τους διαδηλωτές με ουσίες ανυπόφορης μυρωδιάς.

Ολα αυτά, ενώ διεθνώς συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την απόφαση του ισραηλινού υπουργείου Εσωτερικών να προχωρήσει στην ανέγερση 1.600 διαμερισμάτων στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Χτες, η Ρωσία καταδίκασε τη συγκεκριμένη απόφαση του Τελ Αβίβ, επισημαίνοντας ότι ο «εποικισμός» είναι «παράνομος και αντιβαίνει στις προσπάθειες των μεσολαβητών του κουαρτέτου» για τη Μέση Ανατολή (ΗΠΑ, ΟΗΕ, ΕΕ και Ρωσία). Ο Αλεξάντρ Λουκάσεβιτς, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, σημείωσε δε ότι οι νέοι εποικισμοί στην Ανατολική Ιερουσαλήμ ή σε άλλα μέρη κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών «δεν μπορεί παρά να προκαλέσουν σοβαρή ανησυχία και αποδοκιμασία», επιδεινώνοντας την «εκρηκτική και δύσκολη κατάσταση της διαδικασίας διευθέτησης» στη Μέση Ανατολή.

Παράλληλα, χτες, η ΕΕ εξέφρασε «βαθιά λύπη» για την ανέγερση των νέων εποικισμών, καλώντας το Ισραήλ να «βάλει τέλος σε όλες τις εποικιστικές δραστηριότητες», αλλά και να διαλύσει τους οικισμούς που έχουν ανεγερθεί από το Μάρτη του 2001.

Τέλος, ο Λευκός Οίκος, εξομοιώνοντας για πολλοστή φορά θύτες και θύματα, κάλεσε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους «να αποφύγουν κάθε ενέργεια που θα έθετε σε κίνδυνο τις προσπάθειες για να επαναληφθεί η ειρηνευτική διαδικασία».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org