Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σηκώνει κουρνιαχτό με το ευρωομόλογο

Ζητάει επιτάχυνση της «οικονομικής διακυβέρνησης» και καλλιεργεί διχαστικές λογικές σε βάρος των εργαζομένων

Διέξοδο στα λαϊκά στρώματα μπορεί να δώσει μόνο το βάθεμα της λαϊκής συμμαχίας
Διέξοδο στα λαϊκά στρώματα μπορεί να δώσει μόνο το βάθεμα της λαϊκής συμμαχίας
Νέα πακέτα μέτρων ετοιμάζεται να φορτώσει στις πλάτες του λαού η κυβέρνηση προσαρμόζοντας την προπαγάνδα της στη νέα όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης. Παράλληλα, συντηρεί τη συζήτηση για το ευρωομόλογο, με κυβερνητικά στελέχη να υποστηρίζουν ότι είναι οι «ώριμες οι συνθήκες» για την έκδοσή του, σε μια προσπάθεια να εμφανίσουν τα νέα δανειακά εργαλεία για την στήριξη του κεφαλαίου που επεξεργάζονται οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης σαν «σωτήριες λύσεις» για την Ελλάδα.

«Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε την επιδείνωση της διεθνούς συγκυρίας, προκειμένου να εφαρμοστεί γρήγορα και ολοκληρωμένα το πακέτο των αποφάσεων του Ιουλίου (σ.σ. της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ) που αφορά την Ελλάδα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος σε συνέντευξη στο «Real Fm», αποτυπώνοντας την αντιδραστική στρατηγική της κυβέρνησης, η οποία ετοιμάζει νέα φοροκαταιγίδα από το φθινόπωρο, ενώ στο συρτάρι της έχει εφεδρικά αντιλαϊκά μέτρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ. Μόσιαλος, αναφερόμενος στις συζητήσεις περί έκδοσης ευρωομολόγου, τόνισε την ανάγκη για «γενικούς κανόνες στην οικονομική διακυβέρνηση» της ΕΕ, με στόχο πιο αποφασιστικά να προχωρήσει η εφαρμογή των προαποφασισμένων αντιλαϊκών μέτρων. Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «οι χώρες της ΕΕ δεν έχουν τη δυνατότητα υποτίμησης νομίσματος, όπως επίσης δεν υπάρχει ενιαία αγορά εργασίας».

Με άλλα λόγια, αφού τα κράτη - μέλη της Ζώνης του Ευρώ δεν μπορούν να υποτιμήσουν το νόμισμά τους για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων τους, πρέπει να προχωρήσουν στην επιβολή νέων μέτρων και νόμων για την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Στην «κινεζοποίηση», δηλαδή, των μισθών, για να εξασφαλιστεί η κερδοφορία των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Καλλιεργούν «κοινωνικό αυτοματισμό»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε συγχρόνως να σημειώσει με νόημα ότι ακόμα και με την έκδοση ευρωομόλογου «θα ήταν λάθος να θεωρηθεί πως αν λυθεί το ευρωπαϊκό πρόβλημα, αυτομάτως λύνονται και τα προβλήματα της Ελλάδος». Χρειάζονται, σημείωσε, «επώδυνες αποφάσεις», γιατί «τα πρωτογενή ελλείμματα είναι τόσο μεγάλα και αυτά θα πρέπει να μειωθούν. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει αυτόματα», προαναγγέλλοντας λιτότητα και περικοπές χωρίς τέλος. Αναφερόμενος ειδικότερα στο δημόσιο τομέα και στα σχέδια της κυβέρνησης για μαζικές απολύσεις, τόνισε: «Μειώσαμε τον αριθμό των υπαλλήλων του Δημοσίου (...) αλλά θα έπρεπε να είχαν γίνει πολύ μεγαλύτερα βήματα και είμαι ειλικρινής σε αυτό».

Ο ίδιος άφησε ανοιχτό παράθυρο για την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, σημειώνοντας: «Ολοι μιλάνε για τους δημοσίους υπαλλήλους και τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά τους. Ναι, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα, γιατί περάσαμε περιόδους πολιτικής κρίσης σε αυτή τη χώρα και υπήρχαν και πολιτικές τάσεις μη καλές όσον αφορά την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Είμαστε, όμως, σε μια άλλη φάση ωριμότητας τώρα». Το μείζον, πρόσθεσε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, «είναι η μείωση του συνολικού αριθμού των δημόσιων υπαλλήλων».

Ο Ηλ. Μόσιαλος δεν απέφυγε να χρησιμοποιήσει και τους γνωστούς εκβιασμούς απέναντι στους δημόσιους υπάλληλους, επιδιώκοντας παράλληλα να ενεργοποιήσει και τον «κοινωνικό αυτοματισμό» και ισχυρίστηκε: «Δεν είναι δυνατόν σε μια χώρα με τόσο μεγάλη ανεργία, δεν είναι δυνατόν σε μια χώρα όπου ο εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα μπορεί να βρεθεί στο δρόμο την επόμενη μέρα με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς αποζημιώσεις, να υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι να λένε ότι δεν θα εισπράττω δημόσια τέλη, αυτό είναι απαράδεκτο».

Ο ίδιος σκόπιμα «ξέχασε» ότι τις μαζικές απολύσεις εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα χωρίς την καταβολή αποζημιώσεων, τις νομοθέτησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζοντας την αντιλαϊκή στρατηγική του μνημονίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ