Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να καταργηθεί ο ΦΠΑ

Το νέο κύμα ανατιμήσεων σε μια σειρά είδη πρώτης ανάγκης, που θα προκαλέσει η αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ σε αναψυκτικά, χυμούς, νερά και στις δαπάνες εστίασης, δεν αποτελεί ...«αστοχία» της κυβερνητικής πολιτικής, όπως νυχθημερόν υποστηρίζουν τα Μέσα Ενημέρωσης των αστών. Δεν είναι ούτε «σπασμωδική κίνηση», όπως εκτιμούν στελέχη της ΝΔ και άλλων κομμάτων, που ψέγουν την κυβέρνηση για έλλειψη ...ορθολογικού πνεύματος.

Η κυβέρνηση πορεύεται βάσει σχεδίου. Και το σχέδιο, όπως αποτυπώνεται στο μνημόνιο που συνυπέγραψε με την ΕΕ και το ΔΝΤ, προβλέπει μεγάλη αύξηση των φορολογικών εσόδων, με ταυτόχρονη μείωση της φορολογίας του κεφαλαίου και των κεφαλαιοκρατών. Αρα, από την πρώτη στιγμή, ήταν με σαφήνεια προσδιορισμένο ότι η αύξηση των φορολογικών εσόδων θα επιτυγχανόταν με την πρόσθετη φορο-λεηλασία των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Αυτό ακριβώς κάνει η κυβέρνηση, αυξάνοντας συνεχώς τους άμεσους και έμμεσους φόρους που πληρώνει ο λαός. Ανέβασε τους συντελεστές του ΦΠΑ τρεις φορές. Τρεις φορές αύξησε και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης για καύσιμα - ποτά - τσιγάρα. Μείωσε το αφορολόγητο όριο των μισθωτών και συνταξιούχων. Επέβαλε στα λαϊκά στρώματα έκτακτη εισφορά. Ετοιμάζεται να βάλει φόρο στο φυσικό αέριο των νοικοκυριών, αυξάνει ακόμα περισσότερο τα τέλη των ΙΧ.

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι εκπτώσεις φόρων και οι φοροαπαλλαγές που η κυβέρνηση προσφέρει προς το μεγάλο κεφάλαιο. Μείωσε το συντελεστή φορολόγησης των κερδών στο 20% και έπεται συνέχεια. Πρόσφερε νέες φοροαπαλλαγές σε όσους υποτίθεται ότι θα κάνουν επενδύσεις. Πληρώνει, από τους φόρους που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι, τις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών. Μειώνει τη φορολογική επιβάρυνση σε ορισμένες κατηγορίες επιχειρηματιών.

Τώρα ήρθε η στιγμή να αυξήσουν το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας στα αναψυκτικά και τους χυμούς και να βάλουν στον ανώτατο συντελεστή του ΦΠΑ το εμφιαλωμένο νερό, ωσάν να είναι είδος πολυτελείας. Στην προσπάθειά τους να επιμηκύνουν την περίοδο που το Δημόσιο θα έχει έσοδα για να πληρώνει τους δανειστές, φτάνουν στο σημείο να ταυτίζουν αυτό που εκείνοι λένε σωτηρία της χώρας, με την αύξηση του ΦΠΑ στο σουβλάκι και το γύρο. Μια κίνηση που είναι αμφίβολο αν θα συμβάλει στην αύξηση των κρατικών εσόδων, είναι όμως απόλυτα βέβαιο ότι θα πλήξει όλους εκείνους που κατά καιρούς καλύπτουν την ανάγκη τους με ένα πολύ πρόχειρο φαγητό.

Οσα και να μαζέψει η κυβέρνηση από την πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων, τα ...κουκιά δε θα βγαίνουν ποτέ. Κι αυτό επειδή οι αξιώσεις των κεφαλαιοκρατών, οι αξιώσεις αυτών τα συμφέροντα των οποίων υπηρετεί δεν έχουν τελειωμό. Οσο εκτιμούν ότι μπορούν να εξασφαλίζουν πρόσθετα προνόμια, τόσο οι κυβερνώντες θα σφίγγουν τη θηλιά γύρω από το λαιμό των εργαζομένων. Από αυτήν την άποψη, το θέμα ημερήσιας διάταξης που υπάρχει σήμερα για τους εργαζόμενους είναι η πρόταση του ΚΚΕ, που σε όλους τους τόνους διαδηλώνει ότι την κρίση και το χρέος πρέπει να πληρώσει η πλουτοκρατία που τα δημιούργησε και προτείνει στους εργαζόμενους να μετατρέψουν την οργή τους για τα αντιλαϊκά μέτρα σε πάλη για κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα, στη ΔΕΗ κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ