Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΙΓΑΙΟ
Η αποδοχή της συγκυριαρχίας έχει παρελθόν

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι συνένοχοι στην υποχώρηση από τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, την οποία επιβεβαιώνουν οι αποκαλύψεις Τούρκου πρώην διπλωμάτη

Η συγκυριαρχία στο Αιγαίο εμπεδώνεται πρώτα και κύρια μέσα από τις δομές του ΝΑΤΟ και κορύφωσή της θα αποτελέσει η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου προς όφελος της ντόπιας και της τουρκικής αστικής τάξης

PRISMA

Η συγκυριαρχία στο Αιγαίο εμπεδώνεται πρώτα και κύρια μέσα από τις δομές του ΝΑΤΟ και κορύφωσή της θα αποτελέσει η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου προς όφελος της ντόπιας και της τουρκικής αστικής τάξης
H μία μετά την άλλη έρχονται οι αποκαλύψεις για το πλαίσιο των διευθετήσεων σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, που έχουν συμφωνηθεί από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Μάλιστα, για ορισμένες πλευρές τους (νέα δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ, πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών), οι συμφωνίες αυτές ήδη εφαρμόζονται.

Τελευταία αποκάλυψη αποτελούν τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, με αφορμή την έκδοση ενός βιβλίου του πρώην Τούρκου διπλωμάτη Ντενίζ Μπολούκμπασι. Αυτό που αποκαλύπτεται είναι ότι η Ελλάδα έχει αποδεχτεί, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, να μην επεκτείνει μονομερώς τα χωρικά της ύδατα σε θαλάσσιες περιοχές στρατηγικής σημασία όπου ενοχλείται η Τουρκία και να τα διατηρήσει στα 6 ν. μίλια αντί των 12 που δικαιούται, με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας. Τα στοιχεία που περιέχει το εν λόγω βιβλίο περιγράφουν τη βάση πάνω στην οποία διεξάγεται η ελληνοτουρκική διαπραγμάτευση, υποτίθεται για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, αλλά στην πραγματικότητα για το σύνολο των τουρκικών διεκδικήσεων.

Το σχετικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Sabah», με τον τίτλο «Η πρώτη υποχώρηση από τα 12 μίλια», παραθέτει αποσπάσματα από το βιβλίο. Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως η ελληνική πλευρά είναι αυτή που έφερε για πρώτη φορά το θέμα προς συζήτηση στις διερευνητικές επαφές και δέχτηκε μόνο σε ορισμένα σημεία, που επελέγησαν από κοινού, να είναι τα χωρικά της ύδατα 12 ναυτικά μίλια, ενώ σε κάποια άλλα να παραμείνουν στα 6 ναυτικά μίλια.

Οπως αναφέρει ο πρώην Τούρκος διπλωμάτης στο βιβλίο του, οι περιοχές που συμφωνήθηκε να παραμείνουν στα 6 ναυτικά μίλια, είναι οι παρακάτω:

1. Ανάμεσα στα τουρκικά παράλια και τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

2. Η ανατολική, η νότια και η βόρεια πλευρά της Σαμοθράκης και της Λήμνου.

3. Οι βόρειες και νότιες πλευρές της Λέσβου, των Ψαρών και της Χίου.

4. Η βόρεια πλευρά της Σάμου.

5. Η βόρεια, η νότια και η δυτική πλευρά της Ικαρίας.

6. Η περιοχή με καθεστώς ανοικτής θάλασσας που εκτείνεται ανάμεσα σε Μύκονο και Ικαρία στη Μεσόγειο.

7. Ο δίαυλος Ρόδου - Καρπάθου, ο δίαυλος Κάσου - Κρήτης και ο δίαυλος Αντικυθήρων - Κρήτης.

Να σημειωθεί πως αυτές οι διαπραγματεύσεις έγιναν επί κυβέρνησης Κ. Σημίτη, δηλαδή την ευθύνη από πλευράς ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών είχε ο σημερινός πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο οποίος πρόσφατα, αναφερόμενος στη συνέχιση των ελληνοτουρκικών «διερευνητικών επαφών», είχε πει ότι «ξαναπιάσαμε το νήμα από εκεί που το είχαμε αφήσει».

Υποκρισία της ΝΔ

Το δικό της μερίδιο σε αυτές τις διευθετήσεις έχει και η κυβέρνηση της ΝΔ (2004 - 2009), η οποία, όπως αποκαλύφθηκε από τα αρχεία του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, που διέρρευσαν στον ιστότοπο Wikileaks και δημοσιεύτηκαν στον Τύπο, το 2009 είχε συμφωνήσει τόσο στην «επιλεκτική επέκταση» - δηλαδή συρρίκνωση - των ελληνικών χωρικών υδάτων, όσο και σε έναν «κώδικα συμπεριφοράς» των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών, δηλαδή στη μη εμπλοκή τους σε αναχαιτίσεις των τουρκικών μαχητικών που μπαίνουν παράνομα στο ελληνικό FIR και παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Παρ' όλα αυτά, ο τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής της ΝΔ, Π. Παναγιωτόπουλος, σε χτεσινές δηλώσεις του, αναφερόμενος στα σχετικά δημοσιεύματα, με περισσή υποκρισία και προκειμένου να καλύψει τη συμπαιγνία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, κάνει λόγο για «ερωτήματα και απορίες που ανακύπτουν για το πραγματικό περιεχόμενο των συνομιλιών, που διεξάγονται μεταξύ εκπροσώπων των δύο υπουργείων των Εξωτερικών» και καλεί τον πρωθυπουργό «να αποκαταστήσει την αλήθεια και να βάλει τα πράγματα στη θέση τους» (!), θεωρώντας εκ των προτέρων ότι η Τουρκία «δημιουργεί εντυπώσεις σε βάρος της Ελλάδος» και «παραπληροφορεί την διεθνή κοινή γνώμη».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ