Πέμπτη 21 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κοινό μέτωπο με κυβέρνηση ενόψει Συνόδου

Μέτωπο με την κυβέρνηση για την υπεράσπιση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης έκανε η ηγεσία της ΝΔ, πλειοδοτώντας ταυτόχρονα υπέρ της εφαρμογής των φιλομονοπωλιακών μέτρων του «Ζαππείου 2» που παρουσιάζει μάλιστα ως προϋπόθεση για να μπορέσει να αποπληρωθεί το χρέος.

Σε χτεσινή του δήλωση ο Αντ. Σαμαράς εμφανίστηκε ουσιαστικά ευθυγραμμισμένος με τις «κόκκινες γραμμές» που θέτει για τη Σύνοδο Κορυφής η κυβέρνηση, ενώ επανέλαβε την αντίθεσή του στη συμμετοχή των ιδιωτών και την επιλεκτική χρεοκοπία, εκφράζοντας την ανησυχία εγχώριων μονοπωλιακών ομίλων για τις συνέπειες που θα υπάρξουν από τυχόν υιοθέτηση τέτοιων επιλογών.

«Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, η ηγεσία της Ευρώπης οφείλει να δείξει αποφασιστικότητα για την οριστική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, όχι να παρατείνει την αστάθεια των αγορών», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ αναπαράγοντας αυτούσια την κυβερνητική «επιχειρηματολογία». Στο ίδιο πνεύμα ζήτησε να βοηθηθούν έμπρακτα τα κράτη μέλη που έχουν πρόβλημα «και για λόγους αλληλεγγύης, αλλά και γιατί διαφορετικά μεγαλώνει ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε όλη την Ευρώπη και πέραν αυτής».

Χαρακτήρισε λαθεμένη τη συμμετοχή των ιδιωτών στο ρίσκο του κρατικού δανεισμού γιατί, όπως είπε, μια τέτοια επιλογή «εκτόξευσε το κόστος δανεισμού για τις ασθενέστερες χώρες και μεταδίδει ακόμα την κρίση παντού», ενώ απέρριψε και την επιλεκτική χρεοκοπία γιατί «επιδεινώνει τα προβλήματα ρευστότητας χωρών, όπως η Ελλάδα και οδηγεί σε τεράστια αβεβαιότητα και σίγουρη επιδείνωση».

Ως βραχυπρόθεσμη λύση πρότεινε την επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, ενώ τάχθηκε εκ νέου υπέρ του ευρωομολόγου.

Ταυτόχρονα ζήτησε να δοθεί στην Ελλάδα η «ευκαιρία για επανεκκίνηση της οικονομίας της», επισημαίνοντας μάλιστα ότι αυτός είναι ο δρόμος «να μπορέσει να φανεί συνεπής και στις υποχρεώσεις της». Οπως είναι γνωστό, η επανεκκίνηση της οικονομίας, που επαγγέλλεται ο πρόεδρος της ΝΔ, περνάει μέσα από τη υλοποίηση των συμπληρωματικών φιλομονοπωλιακών μέτρων που πρότεινε με το «Ζάππειο 2» και τα οποία ήδη έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση και η τρόικα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν κάνει τη δήλωση, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε συνάντηση στα κεντρικά γραφεία του κόμματος με το προεδρείο του ΣΕΒ, για το περιεχόμενο της οποίας δεν ανακοινώθηκε τίποτα από τη Λ. Συγγρού.

«Το χειρότερο ενδεχόμενο είναι να μη ληφθεί καμία απόφαση» δήλωσε από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος, ο οποίος σχολιάζοντας την προχτεσινή δήλωση της Α. Μέρκελ ότι δεν πρέπει να αναμένεται κάποιο θεαματικό αποτέλεσμα σήμερα, εκτίμησε ότι «η Μέρκελ έδειξε, πού η ίδια θα επιχειρήσει να πάει τη Σύνοδο Κορυφής, δηλαδή να ληφθούν κάποιες αποφάσεις, οι οποίες δε θα φτάσουν να λύσουν το πρόβλημα, εκτός αν έχουμε μια έκπληξη». Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι «η κυρία Μέρκελ έχει σαφώς και εναλλακτικές λύσεις για τη στρατηγική πορεία της χώρας της».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ