Πέμπτη 21 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΦΑΕΙ ΠΟΙΟΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ

«ΤΡΟΜΟΣ» ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: «Γιώργος Παπανδρέου: "Αν δεν είναι ωφέλιμη η συμφωνία για μας, θα πάρω το αεροπλάνο και θα γυρίσω πίσω" (...) Με τέσσερις κόκκινες γραμμές μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός. Πρόκειται για: 1. Την προάσπιση του εθνικού συμφέροντος. 2. Τη βιωσιμότητα του χρέους. 3. Το χαμηλότερο κόστος εξυπηρέτησης των δανείων. 4. Την προστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας» (το θέμα στα ΝΕΑ).

Η ΚΑΜΠΑΝΑ: «"Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι η χρεοκοπία ενός κυρίαρχου κράτους, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής και διεθνούς δημοσιονομικής κρίσης, θα είναι μια καλή λύση;" αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΕΚΤ» (η καταγραφή στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΚΑΙ Η ΣΦΑΓΗ: «Υποτίθεται ότι το ζητούμενο από την αυριανή Σύνοδο Κορυφής είναι να αποτρέψει ένα γενικευμένο ντόμινο αποσταθεροποίησης της Ευρωζώνης. Η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σκληρή, καθώς το ντόμινο είναι εδώ και σε πλήρη εξέλιξη (...) Δυστυχώς, για την Ευρωζώνη ακόμη και η καλύτερη δυνατή έκβαση της αυριανής Συνόδου Κορυφής (...) δεν απαντά στη σκληρή διαπίστωση ότι με τους σημερινούς μηχανισμούς - και το γεγονός ότι η βούληση περαιτέρω εμπλοκής της Γερμανίας έχει αγγίξει οριακό σημείο - δεν υπάρχει κάλυψη χωρών του μεγέθους της Ιταλίας, της Ισπανίας και πολύ περισσότερο της Γαλλίας (...) Είναι προφανές ότι η συνεχιζόμενη περιχαράκωση της Γερμανίας από κινήσεις συνολικής και υπεράνω αμφισβήτησης θωράκισης της Ευρωζώνης στη σημερινή της σύνθεση δεν καταγράφεται απλά και μόνο ως εκλογικός λαϊκισμός της Μέρκελ, αλλά ως μία άκρως αποσταθεροποιητική διαπίστωση: Το Βερολίνο φαίνεται να κρατά ανοικτό το ενδεχόμενο να μπορεί ανά πάσα στιγμή να κρίνει αν το κόστος της διάσωσης της Ευρωζώνης είναι μικρότερο από μία μικρή ΟΝΕ των πλεονασματικών χωρών (...) Χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στην International Herald Tribune με τίτλο "Η Γερμανία οικοδομεί μέλλον πέραν της Ε.Ε." μας παραπέμπει ξανά στην αμέσως μετά Μπίσμαρκ περίοδο, στα τέλη του 19ου αιώνα: Οταν το Βερολίνο, στο όνομα ενός μέλλοντος πέραν της Ευρώπης στην παγκόσμια σκηνή, γκρέμισε το σύστημα ισορροπιών και σταθερότητας που με τόσο κόπο είχε οικοδομήσει στη Γηραιά Ηπειρο ο σιδηρούς καγκελάριος» (η ανάλυση στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ