Πέμπτη 21 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η απαξίωση των αστικών θεσμών...

Εκραζε χτες το συγκρότημα Αλαφούζου για μια ακόμα φορά περί νομιμότητας και θεσμών. Αφορμή αυτή τη φορά στάθηκε η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών ενάντια στο σχέδιο του νόμου - πλαισίου και ιδιαίτερα στο σημείο της απόφασης που λέει ότι ακόμα κι αν ψηφιστεί ο νόμος δεν θα τον εφαρμόσει. Για το κύριο άρθρο της «Καθημερινής» η απόφαση της Συγκλήτου είναι «ανεξήγητη», όπως ανεξήγητη είναι εξάλλου και κάθε είδους κινητοποίηση και κάθε μορφή αντίστασης στη βάρβαρη επίθεση που δέχεται ο λαός και τα δικαιώματά του.

«Η Δημοκρατία στη χώρα μας λειτουργεί και το Σύνταγμά της προβλέπει ποιος ψηφίζει και ποιος εφαρμόζει τους νόμους» αναφωνεί η «Καθημερινή» και κάνει λόγο για «απαξίωση θεσμών»! Οταν μπλέκεις με τους αστικούς θεσμούς, όμως, τα μπερδεύεις σκόπιμα αλλιώς δεν μπορείς να φέρεις στα μέτρα σου το στόχο, γιατί τελικά... η συγκεκριμένη Σύγκλητος απαξιώνει το «θεσμό» του νόμου ή ο συγκεκριμένος νόμος απαξιώνει το «θεσμό» της Συγκλήτου;

Πέρα από το αστείο της υπόθεσης όμως, στο ρεπορτάζ της εφημερίδας για το ίδιο θέμα, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο επικίνδυνα, καθώς τίθεται το ερώτημα: «Πώς ένα θεσμικό όργανο δηλώνει χωρίς συνέπειες ότι δεν θα εφαρμόσει τον νόμο»; Δηλαδή, σύμφωνα με το «Αλαφουζέικο», ακόμα και η δήλωση, ακόμα και η έκφραση αντίθεσης στο νόμο είναι... ποινικά κολάσιμη και θα έπρεπε να επισείει... συνέπειες. Ποινικοποιούν ακόμα και τη σκέψη δηλαδή, αφού πρακτικά, ούτε νόμος υπάρχει ακόμα, ούτε καμιά «πράξη» ανυπακοής σε νόμο.

... και η ανυπακοή

Και ο στόχος τους δεν είναι η Σύγκλητος, που καλώς λέει ότι δε θα εφαρμόσει το νόμο, πρακτικά όμως κάνει μια κριτική στο νομοσχέδιο από καθαρά αστική σκοπιά και στέκεται όπως και η πλειοψηφία των πανεπιστημιακών, στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για το θέμα της διοίκησης. Λίγο παρακάτω δε, στην ίδια εφημερίδα ένας εκ των πανεπιστημιακών - υποστηρικτών του νομοσχεδίου, ο πρόεδρος του Νομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθήνας Θ. Φορτσάκης, επισημαίνει ότι «χωρίς την προσχώρηση της πανεπιστημιακής κοινότητας στην αλλαγή, ο νόμος δεν μπορεί να λειτουργήσει». Αρα, γνωρίζουν πολύ καλά οι αστοί του τύπου και των εδράνων ότι η ψήφιση ενός νόμου δε σημαίνει απαραίτητα και εφαρμογή του. Υπάρχει, επίσης, και το προηγούμενο του νόμου της ΝΔ που σε άλλες πλευρές του εφαρμόζεται και σε άλλες όχι...

Ο φόβος τους δεν είναι οι σύγκλητοι και οι πρυτάνεις. Το πρόβλημά τους δεν είναι μην τυχόν και δεν εφαρμοστεί η μια ή η άλλη διάταξη του νόμου. Ο πραγματικός φόβος τους είναι η οργανωμένη ανυπακοή του λαϊκού κινήματος.

Ο εφιάλτης της ανεργίας

Ακόμα 207.736 άνεργοι προστέθηκαν στις στρατιές των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων, θύματα της καπιταλιστικής κρίσης, μέσα σε ένα χρόνο από τον Απρίλη του 2010 έως τον Απρίλιο του 2011. Τραγικό επίσης είναι το στοιχείο ότι οι άνεργοι μέσα σε τρία χρόνια υπερδιπλασιάστηκαν (Απρίλης 2008 ήταν 380.775 - Απρίλης 2011 έφτασαν τους 786.459), σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Το ποσοστό ανεργίας τον Απρίλη του 2011 στους νέους έως 24 ετών εκτινάχθηκε στο 43%! Ακολουθούν οι γυναίκες με ποσοστό ανεργίας που αγγίζει το 20%.

Από τους εκατοντάδες χιλιάδες εγγεγραμμένους άνεργους στον ΟΑΕΔ τον περασμένο Ιούνη (770.256) αυτή τη στιγμή επιδοτείται μόλις το 27% με το πενιχρό επίδομα των 454 ευρώ που δεν φτάνει ούτε για τα στοιχειώδη και οι υπόλοιποι, όπως και συνολικά οι άνεργοι, εισπράττουν από την κυβέρνηση νέα χαράτσια, νέους φόρους, κλπ. Αρνείται πεισματικά η κυβέρνηση, πιστή στην πολιτική υπεράσπισης των συμφερόντων επιχειρηματιών, να πάρει οποιοδήποτε μέτρο προστασίας και ανακούφισης των ανέργων και των οικογενειών τους. Προκλητικά όμως μόλις προχτές διά μέσω του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχ. Χρυσοχοΐδη ανακοίνωσε επιδότηση ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ στις επιχειρήσεις της Ζώνης ενώ οι άνεργοι εισέπραξαν ένα μεγάλο τίποτα.

Μέσα σε αυτές τις δεδομένες συνθήκες και με βάση το γεγονός ότι η ανεργία ως παράγωγο του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, η κυβέρνηση ικανοποιώντας τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μειώσει και άλλο την τιμή της εργατικής δύναμης. Να αφαιρέσει και άλλα δικαιώματα από την εργατική τάξη για λογαριασμό των επιχειρηματιών με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της ανεργίας. Τα διάφορα προγράμματα του ΟΑΕΔ, το πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας» που υλοποιεί το υπουργείο Εργασίας, αποτελούν εργαλεία με τα οποία η κυβέρνηση χτυπά την πλήρη και σταθερή εργασία, υπονομεύει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, διευρύνει τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, προωθεί τη δουλειά λίγων μηνών, τις ατομικές συμβάσεις κλπ., εκβιάζοντας με την απειλή της απόλυσης. Παράλληλα, μπουκώνει με εκατομμύρια ευρώ τους επιχειρηματίες από τα ταμεία του ΟΑΕΔ και άλλα προγράμματα με χρήμα των εργαζομένων, με δραματικές επιπτώσεις στις εργατικές λαϊκές οικογένειες.

Η ανεργία μέσα σε αυτές τις συνθήκες βαθιάς κρίσης θα συνεχίσει να αυξάνεται. Οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι και οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλη επιλογή από την κοινή ταξική αγωνιστική τους συμπόρευση για άμεσα μέτρα προστασίας και ανακούφισής τους. Ταυτόχρονα όμως, πρέπει να είναι σαφές ότι αυτό το φαινόμενο στο σημερινό σύστημα δεν πρόκειται να εξαλειφθεί. Το να δουλεύουν όλοι μόνιμα και σταθερά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, να ικανοποιείται το σύνολο των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης και συνολικά του λαού μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μέσα από έναν κεντρικό, επιστημονικά οργανωμένο σχεδιασμό της λαϊκής οικονομίας που μπορεί να απελευθερώσει τις εγχώριες παραγωγικές δυνατότητες. Με τα μέσα παραγωγής, τα εργοστάσια, τα βαπόρια, τη γη, τις υποδομές, να είναι κοινωνική ιδιοκτησία. Μόνο έτσι μπορεί να εξαλειφθεί οριστικά η αναρχία στην παραγωγή και να αξιοποιηθεί το σύνολο του εργατικού δυναμικού της χώρας, εξαλείφοντας την ανεργία. Μόνο έτσι μπορεί να ευημερεί ο εργάτης, ο αυτοαπασχολούμενος, ο αγρότης, οι νέοι, οι συνταξιούχοι.


Γιώτα ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ

Επικουρώντας το σύστημα

Μετά τη ΔΗΜ.ΑΡ., τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, τον ΛΑ.Ο.Σ. και οι «Οικολόγοι- Πράσινοι» ζήτησαν χτες, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν, «ευρωπαϊκή λύση» στο πρόβλημα χρέους της Ελλάδας. Σκιαγραφώντας περίπου τη «λύση» αυτή, ο βουλευτής των Γερμανών Πρασίνων Manuel Sarazzin ανέφερε: «Οι Γερμανοί Πράσινοι, είμαστε ένα κόμμα που βλέπει τα πράγματα μέσα από ευρωπαϊκή οπτική και το οποίο θεωρεί ότι η ελληνική κρίση, μας αφορά όλους στην ευρωζώνη και την ΕΕ, μια και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Μελετήσαμε, έτσι, μια σειρά από ιδέες και προτάσεις για το πώς μπορεί να ανακάμψει η ελληνική οικονομία, πέραν των διαρθρωτικών αλλαγών που είναι απαραίτητες. Και ερχόμαστε, χωρίς διάθεση παρέμβασης στα εσωτερικά της Ελλάδας, να προτείνουμε την ανάπτυξη δραστηριοτήτων που η χώρα σας έχει ισχυρά πλεονεκτήματα, όπως είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η βιολογική γεωργία και ο αειφόρος τουρισμός. Και στους τρεις αυτούς τομείς το γερμανικό πράσινο κίνημα διαθέτει μεγάλη εμπειρία, την οποία μπορεί να προσφέρει στην ελληνική πλευρά».

Ούτε «ντίλερ» των γερμανικών μονοπωλίων να ήταν ο Γερμανός «Πράσινος». `Η μήπως είναι; Ας προσπεράσουμε την αγωνία και των «Πρασίνων» για την ευρωπαϊκή ενοποίηση και ας έρθουμε στο κυρίως θέμα. Η «λύση» δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να έρθει από εκεί ακριβώς απ' όπου έρχεται και το πρόβλημα. Και φυσικά το πρόβλημα δεν είναι το χρέος, είναι ο καπιταλισμός και η λειτουργία του που γεννοβολάει κρίσεις. Συνεπώς δυνάμεις που όχι μόνο δεν τον αμφισβητούν, αλλά τον στηρίζουν, δεν είναι σε θέση να υποδείξουν καμία λύση προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων. Εξάλλου γίνεται σαφές κι από τα όσα είπε ο Γερμανός «Πράσινος» ότι συμφωνούν με τις αντιλαϊκές διαρθρωτικές αλλαγές, κρίνοντάς τες απαραίτητες και πιέζουν για να ανοίξουν «μπίζνες» στην Ελλάδα σε τομείς που ορέγονται τα γερμανικά και όχι μόνο μονοπώλια. Μόνο που απ' αυτή την ανάπτυξη ο λαός δεν πρέπει να περιμένει ούτε ψίχουλο.

Πανεπιστήμιο - επιχείρηση

Το τι σημαίνει Πανεπιστήμιο ΑΕ ή Πανεπιστήμιο παράρτημα των μονοπωλίων, όπως αυτά που οραματίζεται και θέλει να δημιουργήσει με το νέο αντιδραστικό νόμο - πλαίσιο για τα ΑΕΙ η κυβέρνηση, δείχνει με παραστατικό τρόπο δημοσίευμα της «Ιντερνάσιοναλ Χέραντλ Τρίμπιουν» για τη μυστική συμφωνία μεταξύ της «Ντόιτσε Βανκ» με δύο από τα θεωρούμενα καλύτερα πανεπιστήμια της Γερμανίας. Οι όροι του συμβολαίου που δημοσιοποιήθηκαν αποδεικνύουν περίτρανα ότι ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός ελέγχει απόλυτα και ιδιοποιείται την παραγόμενη γνώση και έρευνα από τα δύο πανεπιστημιακά ιδρύματα. Συγκεκριμένα, η τράπεζα συμφώνησε να καταβάλει 12 εκατομμύρια για ένα διάστημα 4 ετών για τη χρηματοδότηση ενός ερευνητικού προγράμματος για την εφαρμογή προηγμένων μαθηματικών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα σε καθένα από τα δύο πανεπιστήμια, το Humboldt University και το Technical University of Berlin. Ως αντάλλαγμα η τράπεζα είχε λόγο για την πρόσληψη των υπεύθυνων για το ερευνητικό πρόγραμμα καθηγητών, ενώ διόριζε και δικούς της τραπεζικούς υπαλλήλους στη θέση βοηθών καθηγητών. Επίσης αποφάσιζε για τη θεματολογία και τη στρατηγική της έρευνας, ενώ είχε δικαίωμα να αναθεωρήσει την ερευνητική εργασία, καθώς και να παρεμποδίσει τη δημοσιοποίησή της τουλάχιστον για δύο χρόνια. Στους όρους της συμφωνίας ήταν επίσης ότι το εργαστήριο θα βρισκόταν κοντά στα γραφεία της τράπεζας στο Βερολίνο και πως η συμφωνία θα παρέμεινε μυστική. Είναι ολοφάνερο ότι σε αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή στο ολοκληρωτικό πέρασμα των ΑΕΙ στις επιχειρήσεις, οδηγεί τα Πανεπιστήμια και ο νόμος - πλαίσιο που προωθεί η κυβέρνηση. Η διέξοδος δεν μπορεί παρά να αναζητηθεί στον άλλο δρόμο ανάπτυξης, με κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.


Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η κρίση και το χρέος

Οι δραματικοί τόνοι κυβέρνησης και αστικών επιτελείων μπροστά στη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης για τη διαχείριση του κρατικού χρέους της Ελλάδας, με δεδομένη την ίδια πραγματικότητα που διαμορφώνεται για την καπιταλιστική οικονομία της Ιταλίας και της Γαλλίας, ενώ ήδη στην ίδια κατάσταση βρίσκονται Πορτογαλία και Ιρλανδία αποκαλύπτει την ένταση και το βάθεμα της οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού στην Ευρωζώνη. Ολα τα αστικά κόμματα και επιτελεία προβάλλουν διαφορετικές μορφές διαχείρισης του χρέους ως τις πιο κατάλληλες που θα διασώσουν δήθεν τις καπιταλιστικές οικονομίες από τη «χρεοκοπία». Τα ίδια συζητιούνται και στους κόλπους της Ευρωζώνης με κάθε μια από τις κυβερνήσεις των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών να έχουν διαφορετική λύση. Στην ίδια ρότα και διάφορες δήθεν «αριστερές» δυνάμεις όπως ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και το «Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς» που μιλούν για πληρωμή του «νόμιμου χρέους» και απαλλαγή της ΕΕ από το νεοφιλελευθερισμό, αλλά και ΝΑΡ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ που προτείνουν να μην πληρωθεί, αλλά γι' αυτό, λένε, ότι χρειάζεται μια άλλη αστική κυβέρνηση. Το πραγματικό πρόβλημα που απασχολεί τους αστούς είναι η έξοδος της καπιταλιστικής οικονομίας από την κρίση σε όφελος του κεφαλαίου. Ως τώρα καταστρέφουν την εργατική δύναμη, με όλα τα φρικτά μέτρα μνημονίου και μεσοπρόθεσμου, αλλά αυτό δεν αρκεί.

Ποια είναι η σχέση της οικονομικής κρίσης με το χρέος και γιατί οι αστοί επιμένουν στην αντιμετώπιση του χρέους, ενώ εμείς λέμε ότι θέλουν να αντιμετωπίσουν την κρίση; Η κρίση είναι αντικειμενική εξέλιξη και δείχνει ότι υπάρχουν υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια που δεν μπορούν να επενδυθούν. Ενα μέρος τους είναι πλασματικό. Επομένως, πρέπει να καταστραφεί. Στην υπερσυσσώρευση κεφαλαίου έχουν συμβάλει οι κυβερνήσεις, αφού φοροαπαλλάσσουν το κεφάλαιο, δηλαδή κόβουν έσοδα από τα κρατικά ταμεία, ενώ το συντριπτικά μεγάλο μέρος του κρατικού χρήματος δίνεται τζάμπα στους μεγαλοεπιχειρηματίες για επενδύσεις. Το κράτος, επομένως, δανείζεται από τις τράπεζες για να δίνει κρατικό χρήμα στο κεφάλαιο, δίνοντάς τους ομόλογα. Αλλά κάποτε το χρέος φτάνει σε επίπεδα που δεν μπορεί να αποπληρωθεί από το κράτος. Ετσι, οι τράπεζες που διαχειρίζονται ομόλογα που δεν μπορούν να αποπληρωθούν έχουν πρόβλημα ρευστότητας έως και χρεοκοπίας. Γεγονός που δυσκολεύει την καπιταλιστική αναπαραγωγή, αφού με τα κεφάλαια των τραπεζών, μαζί με το κρατικό χρήμα, γίνονται οι καπιταλιστικές επενδύσεις. Η δυσκολία αποπληρωμής του χρέους από το κράτος συνέπεσε με την οικονομική κρίση. Το «κούρεμα» του χρέους είναι μια μορφή καταστροφής κεφαλαίου για αντιμετώπιση της κρίσης που επιλέγουν να την κάνουν ελεγχόμενα προτείνοντας τις διάφορες παραλλαγές διαχείρισής του. Αλλά έτσι χτυπιούνται τράπεζες. Και εδώ οξύνονται οι αντιθέσεις και αγριεύει ο καυγάς για το μοίρασμα των ζημιών, την καταστροφή κεφαλαίου και ποιου κράτους οι τράπεζες, τα μονοπώλια θα βγουν ζημιωμένα ή ισχυρότερα.

Ο λαός δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πέσει στην παγίδα να διαλέξει τη μέθοδο ελεγχόμενης χρεοκοπίας. Τώρα να εμπιστευθεί το ΚΚΕ. Να μην αιφνιδιαστεί. Να είναι έτοιμος, οργανωμένος και αποφασισμένος, ώστε να γνωρίζουν η κυβέρνηση και τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» ότι θα πληρώσουν ακριβά κάθε απόπειρα στάσης πληρωμών στους εργαζόμενους, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Να ισχυροποιηθεί η λαϊκή πάλη και αντεπίθεση για την προστασία του λαού, για τη νίκη που θα έρθει μόνο με λαϊκή εξουσία και αποδέσμευση από την ΕΕ.

Να πληρώσει η πλουτοκρατία

Καμία αγωνία δεν πρέπει να έχει ο λαός για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης και δεν πρέπει να δίνει καμία σημασία στους κυβερνητικούς εκβιασμούς ή στα ψέματα ότι τάχα δίνει μάχη για «να μειωθούν τα βάρη στους πολίτες». Αυτό που διακυβεύεται είναι η μοιρασιά των απωλειών μιας ελεγχόμενης χρεοκοπίας για την Ελλάδα μεταξύ των κρατών - μελών και ισχυρών ομίλων του χρηματοπιστωτικού τομέα. Οποια κι αν είναι η έκβαση των παζαριών και της διαμάχης, όπου είναι αναμενόμενο ότι τα πιο ισχυρά κράτη θα βάλουν τη σφραγίδα τους, το μόνο σίγουρο είναι ότι την επομένη θα κλιμακωθεί η αντιλαϊκή επίθεση. Ο λαός που βρίσκεται ήδη σε τροχιά χρεοκοπίας θα βυθιστεί πιο βαθιά στη φτώχεια και εξαθλίωση. Ακόμα κι αν κυβέρνηση και πλουτοκρατία πετύχουν αυτό που θέλουν, δηλαδή τη «διασφάλιση ρευστότητας» για τις τράπεζες και τα μονοπώλια, αυτή θα μετατραπεί σε νέα πακέτα φοροαπαλλαγών και κρατικών ενισχύσεων προς τις μεγάλες επιχειρήσεις. Οπως αποδείχθηκε και από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ από την τρόικα, στο λαό δε φτάνει ούτε ένα ευρώ. Αντίθετα, στους «όρους αποπληρωμής» περιλαμβάνεται το τσάκισμα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, η «κινεζοποίηση» των μισθών, συνολικά η δραστική μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, καθώς και η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Σε κάθε περίπτωση, ο λαός πρέπει στα αλήθεια να πιστέψει ότι για την κρίση χρέους δεν ευθύνεται στο παραμικρό και δεν πρέπει να πληρώσει τίποτα ο ίδιος, αλλά η πλουτοκρατία. Δεν μπορεί να εγκλωβιστεί, λοιπόν, στα αδιέξοδα και τα διλήμματα της καπιταλιστικής εξουσίας, αλλά να βάλει στόχο να την ανατρέψει.

«Προμετωπίδα» εκποίησης των πάντων

«Η αξία των ΔΕΚΟ προσδιορίζεται από την αντίληψη των διεθνών αγορών για τον τόπο». Μνημείο κυνισμού η παραπάνω φράση, που ειπώθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής από τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου για τις αποκρατικοποιήσεις Κ. Μητρόπουλο, αποτελεί αναμφίβολα την προμετωπίδα της πρωτοφανούς εκποίησης της δημόσιας περιουσίας που προωθεί με διαδικασίες - εξπρές η κυβέρνηση. Η παραπάνω φράση δεν αποτελεί μια προσωπική θέση του επικεφαλής του ταμείου αποκρατικοποιήσεων, που επιβεβαιώνει πανηγυρικά ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, αλλά απηχεί την κυρίαρχη αντίληψη της κυβέρνησης μπροστά στην άνευ προηγουμένου λεηλασία και καταστροφή της δημόσιας περιουσίας. «Η δημόσια περιουσία αξίζει όσο την αγοράζουν οι "επενδυτές", δηλαδή το μεγάλο κεφάλαιο», αυτό είναι το νόημα της αρχικής φράσης του στελέχους και η «αρχή» που έχει υιοθετήσει πλήρως η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από το σχέδιο για την εκποίηση δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ. Δεν προκαλεί, βέβαια, καμία έκπληξη, αφού η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά τους νόμους της αγοράς, δηλαδή του καπιταλιστικού συστήματος, όπου υπέρτατος στόχος της παραγωγής είναι η κερδοφορία του κεφαλαίου. Δεν επιτρέπονται, λοιπόν, αυταπάτες. Αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας προς όφελος του λαού προϋποθέτει ανατροπή της εξουσίας και της οικονομίας των μονοπωλίων, εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, κεντρικό σχεδιασμό και κοινωνικό έλεγχο.

Εντός και εκτός ευρωζώνης...

Αν και λειψά και επιλεκτικά, ωστόσο έχουν τη σημασία τους τα στοιχεία για την επέκταση των γερμανικών μονοπωλιακών ομίλων ανά τον κόσμο, δίχως όμως να μπορούν από μόνα τους τα στοιχεία αυτά να ερμηνεύσουν τις στρατηγικές επιλογές της και το ρόλο της και όσον αφορά την ευρωζώνη. Το βασικό συμπέρασμα των στοιχείων, που δημοσίευσε η «Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν» είναι ότι «η Γερμανία έχει αρχίσει να τοποθετεί τα κεφάλαιά της εκτός ευρωζώνης για να συντηρήσει τη ρωμαλέα ανάπτυξή της». Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «γερμανικές εταιρείες αντί να επενδύουν κυρίως σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, στέλνουν ένα διαρκώς αυξανόμενο ποσοστό των ευρώ τους σε μέρη όπως η Πολωνία, η Ρωσία, η Βραζιλία και ειδικά η Κίνα, που είναι ήδη η μεγαλύτερη αγορά των Volkswagen και ενδεχομένως σύντομα των Mercedes και των BMW». Βέβαια, οι χώρες της ευρωζώνης παραμένουν η μεγαλύτερη πηγή του εμπορίου και των εξαγωγών της Γερμανίας. Το 2010 το μερίδιο των γερμανικών εξαγωγών στα κράτη - μέλη της ευρωζώνης ανέρχονταν στο 41% από 43% το 2008, ενώ το μερίδιο προς τις χώρες της Ασίας αυξήθηκε στο 16% από 12%, σύμφωνα με στοιχεία της Μπούντεσμπανκ. Την ίδια περίοδο, οι εξαγωγές στην Ασία αυξήθηκαν κατά 28 δισ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές στις χώρες του ευρώ υποχώρησαν κατά το ίδιο ποσό. Αξίζει, επιπλέον, να σημειωθεί ότι το 2009 οι γερμανικές βιομηχανίες πραγματοποίησαν για πρώτη φορά μεγαλύτερες επενδύσεις στην Κίνα -11,6 δισ. ευρώ, 50% παραπάνω από το 2006 - απ' ό,τι στη Γαλλία, η οποία μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία απορροφά σημαντικά λιγότερες επενδύσεις απ' ό,τι πριν από λίγα χρόνια. Απλά, προς καταγραφή...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ