Πέμπτη 21 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Στηρίζει τους εργοδότες υπονομεύει τα εργατικά δικαιώματα
  • Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής
  • Καταψήφισε το ΚΚΕ

Η απουσία μέτρων ασφάλειας και υγιεινής σε συνδυασμό με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και την εντατικοποίηση οδηγούν σε μεγάλο αριθμό ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών
Η απουσία μέτρων ασφάλειας και υγιεινής σε συνδυασμό με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και την εντατικοποίηση οδηγούν σε μεγάλο αριθμό ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών
Tην αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), προκειμένου να επιτελέσει το καθήκον της προώθησης και της εφαρμογής μιας σειράς αντεργατικών νόμων, καθώς και της ταξικής συνεργασίας για τα ζητήματα εργασιακών σχέσεων και συνθηκών υγείας και ασφάλειας στην εργασία, προωθεί η κυβέρνηση με το σχετικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής.

Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, η εισηγήτρια του ΚΚΕ Σ. Καλαντίδου τόνισε ότι αυτό έρχεται τώρα στη Βουλή σε μια συγκυρία όπου, με πρόσχημα την οικονομική κρίση, καταπατούνται όλα τα εργασιακά δικαιώματα από τους εργοδότες, στους χώρους δουλειάς βασιλεύει η μαύρη εργασία, ενώ η κατάσταση στα θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία είναι διαχρονικά τραγική.

Το σχέδιο νόμου έχει τρεις ενότητες. Στην πρώτη ενότητα, με την αναμόρφωση του ΣΕΠΕ, έρχεται να επιτελέσει το καθήκον της προώθησης της εφαρμογής μιας σειράς αντεργατικών νόμων και της προώθησης της ταξικής συνεργασίας για τα ζητήματα εργασιακών σχέσεων και συνθηκών υγείας και ασφάλειας στην εργασία.

Στη δεύτερη ενότητα προωθεί θέματα που αφορούν στην Κοινωνική Ασφάλιση, θωρακίζοντας παραπέρα ορισμένες πλευρές του αντιασφαλιστικού τερατουργήματος 3863, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, ενώ ταυτόχρονα προωθείται η ενίσχυση μεγάλων επιχειρήσεων μέσω του ΟΑΕΔ, στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας.

Στην τρίτη ενότητα ρυθμίζονται θέματα διοικητικού χαρακτήρα σε ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμούς, για να προωθηθούν οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις.

Ειδικότερα, με τη δεύτερη ενότητα του νομοσχεδίου, όπως υπογράμμισε η βουλευτής του ΚΚΕ «προωθείται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και η μη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Στην ουσία συνεχίζετε το αντιασφαλιστικό έργο σας. Οξύνετε την επίθεση στους εργαζόμενους. Αντί για συντάξεις που να καλύπτουν τις ανάγκες, εσείς κόβετε το ΕΚΑΣ από ένα σημαντικό μέρος των χαμηλοσυνταξιούχων. Προσπαθείτε να διαχειριστείτε τη δραματικά αυξανόμενη ανεργία, δίνοντας ψίχουλα ως προς την ιατροφαρμακευτική κάλυψη μόνο για ένα χρόνο, αντί για ενίσχυση των ανέργων με αύξηση του επιδόματος ανεργίας και με πλήρη κάλυψη. Από την άλλη ανακυκλώνετε ένα ποσοστό της ανεργίας με κατώτερο μισθό 625 ευρώ, ένα μισθό που αντιστοιχεί σε μισθό πείνας στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Αντί οι συντάξεις να καταβάλλονται άμεσα στους δικαιούχους, διευκολύνετε τα Ταμεία να καταβάλλουν μειωμένη τη σύνταξη ως προσωρινή, με κίνδυνο όχι μόνο να είναι απροσδιόριστος ο χρόνος είσπραξης της σύνταξης, αλλά απροσδιόριστο και το ποσό της».

Στην παρέμβασή του ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης ισχυρίστηκε ότι αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι η ύπαρξη ενός Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας «το οποίο θα είναι δίπλα στον πολίτη, τον εργαζόμενο και θα μπορεί να παρεμβαίνει άμεσα». Είπε δε ότι με το νομοσχέδιο «χτίζεται ένα δίχτυ ασφαλείας για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού». Υπερασπιζόμενος την προωθούμενη ταξική συνεργασία είπε ότι η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να ενισχύσει «το συμφιλιωτικό χαρακτήρα του ΣΕΠΕ για να μπορούν να επιλύονται οι διαφορές σε αυτό το επίπεδο και να μην υποχρεώνεται ο εργαζόμενος να προσφύγει στα δικαστήρια, όπου χρειάζεται και δαπάνη και χρόνος».

Αντιλαϊκές στοχεύσεις

Απαντώντας στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ο Γιώργος Μαυρίκος σημείωσε: «Ο εισηγητής της κυβερνητικής πλειοψηφίας ισχυρίστηκε ότι δήθεν εξορθολογίζονται, εκλογικεύονται ρυθμίσεις μέσα από τις ασφαλιστικές διατάξεις που περιέχει το νομοσχέδιο. Το κεντρικό επιχείρημα ήταν ότι κάποιος συνταξιούχος παίρνει 57 ευρώ ΕΚΑΣ, ενώ δεν το δικαιούται. Ενας άλλος μάλιστα συνταξιούχος - επίσης και αυτός μεγάλος εγκληματίας - παίρνει 67 ευρώ ΕΚΑΣ, αν και δεν το δικαιούται. Μας έφερε για παράδειγμα και έναν άλλο συνταξιούχο που μένει στο εξωτερικό. Ελεος! Ντροπή!»

Και πρόσθεσε: «Για μας είναι παραπάνω από βέβαιο ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση έρχεται να διαμορφώσει και να στηρίξει ένα εργαλείο, πραγματικά, που θα προωθεί τους στόχους του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου, για κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, για χτύπημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, για μειωμένους μισθούς και συντάξεις. Ερχεται στην πραγματικότητα να προωθήσει την επιχειρηματικότητα που σημαίνει ασυδοσία της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και στήριξη της κερδοφορίας. Και ακόμα, έρχεται μέσα από την κοινωνική συμφιλίωση να επιχειρήσει να καταργήσει την πάλη των τάξεων, κάτι που είχε επιχειρήσει με διάταγμα το 1977 με το Ν.330 ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Λάσκαρης, υπουργός Εργασίας τότε, και εσείς επιχειρείτε να το κάνετε με νόμο. Για όλους αυτούς τους λόγους εμείς καταψηφίζουμε αυτό το νομοσχέδιο».

Και προκαλώντας τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σημείωσε:

«Θέλουμε να μας πείτε τι έχει κάνει το ΣΕΠΕ όλα αυτά τα χρόνια και με κυβερνήσεις δικές σας και με κυβερνήσεις της ΝΔ, προκειμένου να μπει ένας εργοδότης φυλακή -όχι δύο- για τα 1.500 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα - σε εισαγωγικά "ατυχήματα", εγκλήματα είναι - που έχουν προκύψει από το 2000 μέχρι σήμερα μέσα στους χώρους δουλειάς»...

Μετατοπίζονται οι ευθύνες στους εργάτες

Παίρνοντας το λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης υπογράμμισε ότι με συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου «μετατοπίζονται οι εργοδοτικές ευθύνες ατομικά στον κάθε εργαζόμενο, στους τεχνικούς ασφάλειας, στους γιατρούς. Αυτοί την πληρώνουν συνήθως. Δεν θέλω να πω παραδείγματα. Κάποτε κάηκαν ζωντανοί 15 και την πλήρωσε ο μηχανικός, λες και ήταν υπόθεση μηχανικού. Τώρα κυνηγάτε και τους ανασφάλιστους. Δηλαδή, έχει ευθύνη και ο εργαζόμενος, ο οποίος δουλεύει και είναι ανασφάλιστος. Κατά τη γνώμη μας έχει και πρέπει να το διεκδικήσει το να μην είναι ανασφάλιστος. Αλλά αυτός πάει με αυτόν τον όρο εκεί. Γι' αυτό τον παίρνει ο εργοδότης, για να μην του πληρώνει την ασφάλεια. Αν τολμήσει και το καταγγείλει - εσείς λέτε ότι θα πληρώσει κιόλας πρόστιμο - θα τον διώξει. Αυτό είναι δεδομένο. Θεσμοθετείτε, λοιπόν και τέτοια πρόστιμα»...

Για την κάλυψη των ανέργων

«...Τώρα, ως προς την κάλυψη των ανέργων, πάμε πίσω από το νόμο Πετραλιά. Αυτή είναι η ουσία. Στα 50 ένσημα και για ένα χρόνο. Δεν έχουμε ολοκληρωμένη κάλυψη. Φεύγει ο νόμος Πετραλιά, ο οποίος χειροτέρευσε την κατάσταση με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και γυρίζει ο παλαιότερος με τα 50 ένσημα. Αρα, δεν καλύπτονται. Ενας άνεργος δεν μπορεί να έχει πενήντα ένσημα σήμερα. Είναι δύσκολα τα πράγματα και το ξέρετε. Και δεν είναι ένας, είναι εκατοντάδες χιλιάδες που δεν μπορούν να κολλήσουν ένσημα που δουλεύουν χρόνια».

Για το ρόλο του ΟΑΕΔ ο βουλευτής σημείωσε πως «έχει μετατραπεί σε μηχανισμό χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Με τα λεφτά των εργαζομένων χρηματοδοτείτε τους εργοδότες. Είναι λεφτά των εργαζομένων αυτά που έχει ο ΟΑΕΔ, ναι ή όχι; Υπάρχουν και μερικά άλλα, εντάξει, τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Τα περισσότερα, όμως, είναι λεφτά των εργαζομένων. Δυόμισι δισεκατομμύρια "τρέχει" ένα πρόγραμμα τώρα. Και μάλιστα θεωρείτε ότι καλύπτουν και θέσεις εργασίας. Δεν είναι αλήθεια αυτό. Γιατί τις περισσότερες θέσεις εργασίας που καλύπτονται με αυτές τις προσλήψεις θα τις έκαναν ούτως ή άλλως οι επιχειρήσεις. Διότι είχαν ανάγκη. Τι κάνετε εσείς; Δεν τους δίνετε κίνητρο, τους αυξάνετε τα κέρδη»...

Τέλος, για τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, τόνισε πως το «καινούριο φρούτο» έχει στόχο να χτυπηθούν οι μισθοί και τα εργασιακά δικαιώματα και να μεταφέρει η κυβέρνηση την κάλυψη στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών των λαϊκών οικογενειών, δηλαδή Υγείας, Παιδείας και Πρόνοιας στην ιδιωτική επιχειρηματική πρωτοβουλία στην πορεία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ