Σάββατο 16 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Απαράδεκτο δάνειο που επιβαρύνει τους εργαζόμενους

Το δάνειο των 25 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά της βίλας των Ζωγραφέων (10 στρέμματα πνεύμονας πρασίνου) που πήρε ο Δήμος το 2007, με απόφαση της προσκείμενης στη ΝΔ πλειοψηφίας και με τη στήριξη της παράταξης του ΠΑΣΟΚ, από την αυστριακή τράπεζα Kommunal Credit Bank, ήταν το μοναδικό θέμα συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο Ζωγράφου, που έγινε την περασμένη Τρίτη.

Τόσο η σημερινή δημοτική αρχή (ΠΑΣΟΚ) όσο και η προηγούμενη, αναλώθηκαν στο αν ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία και όχι αυτή καθεαυτή η σύναψη του δανείου που θα αναγκαζόταν να πληρώσει ο λαός της περιοχής. Η πλευρά του ΠΑΣΟΚ, παρότι είχε στηρίξει τότε την απόφαση, ανέφερε πως δεν ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες. Η πλευρά της ΝΔ ισχυρίστηκε ότι όλα έγιναν «σύννομα», όταν αυτή η ίδια ως δημοτική αρχή, για να δείξει τότε ότι υπήρχε γενική συμφωνία, πλαστογράφησε το πρακτικό της ψηφοφορίας ώστε να εμφανίζεται ο δημοτικός σύμβουλος Β. Αλεξανδράτος (ΚΚΕ) πως έχει ψηφίσει υπέρ της σύναψης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τελικά να παραπέμψει την υπόθεση στον εισαγγελέα (υπέρ ψήφισε η δημοτική αρχή, μια σύμβουλος της ΝΔ και η παράταξη του ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ. Κατά ψήφισαν οι υπόλοιποι σύμβουλοι της ΝΔ, ενώ η Λαϊκή Συσπείρωση και η δημοτική σύμβουλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ απείχαν).

Ωστόσο, τα βασικά ζητήματα που προκύπτουν από το εν λόγω δάνειο, τα ανέδειξαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Η Αφροδίτη Ρέτζιου, επικεφαλής της παράταξης, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ απλά συσκοτίζει το πραγματικό πρόβλημα καθώς και τις ευθύνες τους για το θέμα σύναψης του δανείου. Ενός δανείου που θα το πλήρωναν έτσι κι αλλιώς οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα του δήμου μας. Το θέμα είναι πως αν διεκδικούσαμε να απαλλοτριωθεί ο χώρος με αποκλειστική επιβάρυνση από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως υποστηρίζαμε όλα αυτά τα χρόνια, τώρα δεν θα υπήρχε αυτό το πρόβλημα. Μάλιστα είχαμε υποδείξει συγκεκριμένα κονδύλια που μπορούσαν να δοθούν από το ΥΠΕΧΩΔΕ, το ΕΤΕΡΠΣ, το Πράσινο Ταμείο».

Η Αφρ. Ρέτζιου αναφέρθηκε επίσης στα πραγματικά αίτια υπερχρέωσης των Δήμων, για τα παρανόμως παρακρατηθέντα από τις κυβερνήσεις, τα ληστρικά επιτόκια με τα οποία δανείζονται οι δήμοι κ.ά. Πρόσθεσε επίσης ότι «ένα εξίσου σοβαρό ζήτημα που αναδεικνύεται είναι αυτό που αφορά τους υπερχρεωμένους Δήμους συνολικά και το Δήμο Ζωγράφου συγκεκριμένα. Πρόκειται για σχεδιασμό που προωθεί με τον τρόπο αυτό το πρόγραμμα εξυγίανσης που εξήγγειλε ο κ. Ραγκούσης για τους Δήμους. Εμείς θεωρούμε ότι αυτή η συζήτηση που γίνεται σ' αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο, αφορά πραγματικά αυτό. Πόσοι δηλαδή δήμοι που είναι υπερχρεωμένοι, θα ενταχθούν στο πρόγραμμα εξυγίανσης και αργότερα θα αφορά την εξειδίκευση αυτού του προγράμματος ανά δήμο. Ηδη ο κ. δήμαρχος είχε κάνει σχετική αναφορά στα μέσα, ότι ο Δήμος Ζωγράφου απειλείται με ένταξη σε αυτό το πρόγραμμα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ